6 начина как кучето ни да спре да лае по непознати

куче лай Снимка: iStock

Р азхождате се с вашето очарователно куче в парка и изведнъж домашният ви любимец започва да лае по произволно преминаващ наблизо непознат човек. Същото се повтаря и, когато някой, когото питомецът ви не познава, звънне на вратата на дома ви. 

За нас може и да е неприятно или неудобно, но истината е, че за кучетата ни лаят е тяхното инстинктивно поведение. Той може да е израз на любопитство или начин да защитят собственика си. И въпреки че в общия случай това е напълно нормално, има някои начини да ограничите лая на косматия си другар.

куче лаеСнимка: iStock

Каква е причината кучетата да лаят по непознати?

За кучетата ни лаят е един от начините, чрез които общуват с хората. Като собственик на домашен любимец, подозираме, сте добре запознати с тази вокализация! Четириногите лаят, за да поздравят, да потърсят внимание или да общуват. Понякога обаче, когато поведението стане прекомерно, е време за вашата намеса.  

Dogsandcats.bg

Преди да започнете да учите домашния си любимец да не лае по другите, важно е да го наблюдавате добре, за да знаете причините за джафкането му. Страхът или безпокойството, обикновено, са сред основните от тях, но често четириногите лаят и водени от превъзбуда, игривост или като вид защитна реакция. Например, кучетата-пазачи са по-склонни да лаят на непознати, водени именно от защитните си инстинкти. А понякога домашният ви любимец може да пази територията и стопанина си и да става по-шумен, за да ви предупреди за потенциални натрапници. И накрая – кучета, които не са били адекватно социализирани по време на ранните етапи на развитието си, обикновено са по-склонни да лаят по непознати.

куче лаеСнимка: iStock

Тъй като причината за прекомерната вокализация на кучетата варира в зависимост от природата и породата им, най-добре е да разберете какво стои зад лая, преди да се заемете с ограничаването му. 

6 начина да научите кучето си да не лае по непознати

Прекомерният лай на кучетата е не само дразнещ за собствениците им, но и уморява самите животни. За това ви предлагаме 6 метода, които да приложите, за да обучите питомеца си да не се нахвърля шумно по непознати. 

  • Обучение за послушание

Най-добрият начин да ограничите лая на кучето си е обучението за послушание. Има различни ефективни техники, които можете да опитате, като основното тук е да сте много търпеливи и последователни. Защото, не бива да забравяме, че лаенето е естествен инстинкт и навик, с който четириногите ни другари са свикнали.

Важно е да разбираме природата на кучетата и да се научим да разгадаваме каква е мотивацията зад лая на питомеца си. Само така ще съумеем да се научим да го управляваме.

куче лайСнимка: iStock

  • Използване на разсейващи средства 

Отвличане на вниманието с лакомства или играчки – това е добър вариант, който действително работи към настоящия момент. Например, ако домашният ви любимец внезапно започне да лае по някой от гостите ви, пренасочете фокуса му, като използвате разсейващи средства. Можете просто да разклатите връзката с ключовете си или да му хвърлите любимата топка – животното ще реагира и ще спре да лае. 

  • Тренирайте командата „Тихо!“

Да научите кучето си да реагира на командата „Тихо!“ – това може да бъде наистина полезно! Можете да включите репликата в тренировъчните си сесии, а в последствие всеки път, когато питомецът ви започне да лае по непознати, да я изричате с твърд, но спокоен глас. В началото домашният ви любимец може и да не разбере какво се опитвате да му кажете. Ако това се случи – повторете командата, а щом кучето се успокои – погалете го и го наградете. 

куче лапаСнимка: iStock

  • Обучете кучето си да поздравява учтиво непознати у дома

За да спрете кучето си да лае по хората, обучете го да ги поздравява учтиво. За целта можете да използвате някои специфични команди като „Седни!“ или „Мирно!“, докато животното постепенно свикне как да запазва спокойствие. Домашният ви любимец ще улови концепцията, че всеки, който идва в дома ви или минава покрай вас, не е опасен. И ще започне да се адаптира бавно към тази идея, подравяйки с махане на опашка или облизване. 

Забележка: Внимавайте за скачането, тъй като това е обичаен начин за показване на привързаност сред кучетата. На гостите ви или други хора навън обаче, този поздрав може да не допадне и дори – да се стреснат или изплашат.

Така че, докато обучавате питомеца си как да поздравява учтиво, тренирайте го да бъде максимално спокоен. Опитайте се да социализирате животното, това ще ви помогне и при цялостния контрол над поведението му. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Тренирайте кучето си да стои на място, когато имате гости

Дали ще е леглото му, клетка (ако използвате такава за обучение) или просто произволно място в другата стая – решавате вие. Идеята е да фиксирате конкретно място, където искате питомецът ви да застане, когато ви идват гости. 

Можете да използвате команди като „Мирно!“ или „Отиди на място!“, както и да поставите лакомство там, където искате животното да застане. Четириногият ви другар ще се отправи натам незабавно, а вие можете да повтаряте този процес, докато то разбере какво се иска от него. Разбира се, осигурете му достатъчно положително подкрепление, когато изпълнява това, което се иска от него. 

куче лапаСнимка: iStock

  • Винаги го награждавайте, когато спре да лае

За да накарате вашия домашен любимец да свикне да не лае по другите, наградите са вашето най-силно оръжие. Положителното подсилване е мощен инструмент за обучение. Чрез галене, лакомства и повече внимание, можете да научите косматия си другар, че винаги, когато следва командите ви, ще получи нещо хубаво в замяна. Това ще създаде у него желанието да получи още и още награди, като същевременно ще го насърчите да не лае по непознати.

Вижте още: 

Уморяват ли се някога кучетата да лаят

Защо кучето лае, щом чуе други да го правят

Виж още