7 чести грешки, които правим при съхранението на кучешката храна

кучешка храна Снимка: iStock

К ак съхранявате сухата храна за домашния си любимец може да бъде също толкова важно, колкото и самата диета на животното. Неправилните техники могат да увредят иначе внимателно подбраните гранули, да намалят полезните и вкусовите им качества, а понякога – да доведат до бактериална инфекция, замърсяване и да разболеят питомеца ви. 

кучешка хранаСнимка: iStock

Дори и най-добре информираните и внимателни собственици на четириноги понякога могат да допуснат някоя от тези 7 грешки. От друга страна, ако съумеете да ги избегнете, то ще сте спокойни, че сте осигурили на домашния си любимец най-прясната и здравословна храна. 

  • Изсипване на гранулите директно в контейнера

Контейнерите за съхранение са отличен начин за запазване на храната на кучето ви за по-дълго време. Грешката, която много собственици на домашни любимци правят, е изсипването на гранулите директно вътре. Вместо това, експертите препоръчват, ако имате възможност, да поставите самата торба в контейнера за съхранение и да изгребвате гранулите. Смята се, че храната ще запази най-добрия си вкус, ако се съхранява в оригиналната торбичка, която осигурява допълнителна защита.

Dogsandcats.bg
  • Оставете торбата с гранули отворена 

Излагането на въздух кара храната да се разваля по-бързо и увеличава риска от заразяване с вредни бактерии. Пакета с гранули на кучето ви винаги трябва да се затваря плътно между всяко хранене. 

кучешка хранаСнимка: iStock

  • Съхранявате храната при висока влажност

Може да ви изглежда по-лесно да съхранявате огромната 10-килограмова торба с гранули в гаража или на задния балкон, но климатичните условия като влажността, могат да повлияят на свежестта и състоянието на храната, дори и да се намира в запечатана торба, коментират експертите от Hills Pet Nutrition. Те препоръчват да съхранявате сухата храна и неотворените консерви някъде на хладно и сухо (в килера, например), за да предотвратите загуба на витамини и гранясване. 

кучешка хранаСнимка: iStock

  • Оставяте храната да престои твърде дълго

Веднъж отворена, консервираната храна за домашни любимци не трябва да престоява в хладилник повече от 2 до 4 часа. Колко ще издържи отворена торба с гранули, зависи от производителя. 

кучешка хранаСнимка: iStock

  • Разрешавате на децата си да си играят с храната на кучето

Нека си го признаем, малките деца не са известни с най-чистите ръце на света, нали? Въпреки че е страхотно, че хлапетата проявяват интерес към храната на домашния ви любимец и със сигурност ви препоръчваме да ги включите в различни дейности, свързана с грижата за него, не е добре да ги оставяте да пипат гранулите и да играят с тях. 

  • Пазите храна с изтекъл срок на годност

Датата „най-добър до“ или тази „използвай преди“, отбелязана на храната на домашния ви любимец ви задава периода, за който дадения производител гарантира, че въпросният продукт е годен за консумация. Макар че няма да се отрази тежко или сериозно на кучето ви, консумацията на храна с изтекъл срок на годност не му осигурява всички вещества и витамини, от които се нуждае. 

кучешка хранаСнимка: iStock

  • Не почиствате купичките между храненията

В идеалния случай, следва да почиствате купичките на кучето си – и за храна, и за вода с гореща вода и сапун след всяко хранене, за да се предотврати появата на бактерии. Помислете – вие бихте ли използвали едни и същи прибори отново и отново?

Вижте още: 

Как да изберем подходяща кучешка храна

Защо кучето ви омита храната си толкова бързо

Виж още