7 фини признака, че на кучето ви му е студено

куче студ Снимка: iStock

К ато стопанин на домашен любимец, ваша отговорност е да се съобразявате с нуждите и чувствата на кучето си. Особено що се отнася до комфорта му по време на разходка. Въпреки че някои от признаците, че на четириногия ви другар му е студено, са очевидни, има и някои по-фини индикатори, които лесно могат да останат пренебрегнати.

Разпознаването на тези не толкова очевидни признаци е от съществено значение за осигуряване на благосъстоянието на питомеца ви, тъй като продължителното излагане на студ може да доведе до дискомфорт, понижен имунен отговор и в тежки случаи – хипотермия. Предлагаме ви да се задълбочим в седем по-малко очевидни признака, които подсказват, че на домашния ви любимец му е студено

куче студСнимка: iStock

  • Хленчене или други необичайни вокализации

Когато на едно куче му е студено, то може да започне да скимти, да вие или да издава други необичайни звуци като начин да изрази дискомфорта си. Това поведение лесно може да се сбърка с други нужди и желания, като например глад или необходимост от разходка за тоалетна. Ако обаче забележите, че тези вокализации се появяват по-често при по-хладно време, това може да е начинът на косматия ви другар да ви каже, че не му е приятно да излиза навън. 

Dogsandcats.bg

куче студСнимка: iStock

  • Спусната или прибрана опашка

Почти незабележим признак, че на кучето ви му е студено, е промяната в позата на тялото му. Домашни любимци, на които им е хладно, може да стоят леко прегърбени, а опашката им да е пъхната между краката с цел да запази топлината на тялото им. За разлика от по-очевидния признак на свиване на цялото тяло, това поведение може да се появи, докато кучето стои или се движи наоколо. За това и може да ви бъде по-трудно да го индикирате като знак, че му е студено.

куче студСнимка: iStock

  • Търсене на подслон или криене

Кучетата, на които им е студено, естествено ще търсят по-топла среда. Те може да се крият зад мебели, да ровят във възглавници или одеяла или дори – в купа с мръсното ви пране. Ако забележите, че домашният ви любимец сякаш си търси по-топло убежище, особено ако това се случва през по-студените месеци, тое силен индикатор, че животното се опитва да избяга от студа. 

куче студСнимка: iStock

  • По-бавни движения или нежелание за движение

Ниските температури могат да направят кучето ви сковано и да намалят желанието му да се движи. Ако установите, че питомецът ви се движи по-бавно от обикновено, показва нежелание за разходка и дори се колебае да играе с любимата си топка, то значи студът е повлиял на комфорта и мобилността му. Този знак може да бъде особено незабележим при по-възрастните четириноги, които може вече да имат проблеми със ставите. 

куче студСнимка: iStock

  • Пристъпване от лапа на лапа

Когато стоят на студени повърхности, кучетата може да започнат да местят тежестта си от една лапа на друга. Това поведение е опит да се намали контакта с ледената земя и да се предотврати загубата на топлина през лапите. Ясен знак, че на животното не му е комфортно, особено забележим, докато сте навън с питомеца си. 

  • Търсене на физически контакт

Някои кучета може да станат по-прилепчиви или да търсят повече физически контакт със стопаните си, когато им е студено. Това поведение не е просто знак за обич, но също и начин животното да сподели телесната ви топлина. Ако питомецът ви изведнъж изглежда по-нетърпелив да се сгуши във вас или като цяло търси близост, а навън е студено, това е ясен знак, че е време да се прибирате у дома на топло. 

куче студСнимка: iStock

  • Суха, лющеща се кожа

Въпреки че не е непосредствен признак, че на кучето му е студено, сухата, лющеща се кожа може да е знак, че средата на животното е твърде суха или изпитва друг вид дискомфорт. Студеният въздух, както на открито, така и на закрито, може да изсуши кожата на питомеца ви. 

Ако забележите промени в състоянието на козината или кожата на домашния си любимец през по-студените месеци, това може да знак, че въздухът в дома ви е твърде сух и че кучето ви има нужда от по-топла и по-влажна среда. 

Вижте още: 

Може ли студът навън да разболее кучето ни?

8 съвета при грижата за лапите на кучето ви

Виж още