7 от най-популярните мита за кучетата

куче Снимка: iStock

В секи стопанин на домашен любимец се е сблъсквал с различни теории, превърнали се с течение на времето в устойчиви твърдения и възприемани като абсолютни факти, без да има допълнителна яснота дали са проверени или достоверни. Да, не се съмняваме, нито отричаме, че има много общовалидни истини що се отнася до отглеждането и поведението на кучето ни. Но това далеч не се отнася за всичко. 

Предлагаме ви да разгледаме заедно 7 от най-често срещаните и популярни митове, ширещи се сред собствениците на четириноги. И така – нека заедно потърсим истината!

  • Мокър нос е равно на здраво куче

Като правило всички знаем, че мокрият нос е добър знак, който индикира, че домашният ни любимец се радва на добро здраве. А и косматите ни другари често облизват собствените си носове, с което ги поддържат допълнително влажни. Слузта в носа на кучето подпомага обонянието му и помага за абсорбирането на химикалите от различните миризми. Освен това, тъй като носовете на кучетата са близо до устата им, те могат да се изцапат лесно – особено докато се хранят. А това налага допълнително облизване и подсилва мокрия ефект.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Съществува погрешното схващане, че ако носът на вашето куче е сух, това значи, че нещо с него не е наред. В действителност обаче, някои четириноги просто не произвеждат толкова много слуз и не облизват носа си толкова често. Или може да са родени с по-сухи носове. Причина за тревога имате само, ако забележите различен цвят на секрета, излизащ от носа на кучето ви. Ако той е зелен, червен, например, тогава трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че всичко е наред.

Вижте още: Болно ли е кучето, ако носът му не е влажен

  • Миенето на зъбите на кучето е безсмислено

Редовното почистване на зъбите на кучето ви всъщност крие много предимства – то не само освежава дъха му, но и ограничава риска от заболявания на устната кухина. Освен това, миенето ви дава шанс да следите и да забележите своевременно, ако има нещо необичайно, което се случва със зъбите и венците на косматия ви другар. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучето е прекалено старо, за да научи нови номера

Всички сме чували фразата „не можеш да научиш старо куче на нови трикове“, но замисляли ли сте се действително колко истина има в тази стара поговорка? Честно казано, не много! Докато самото твърдение съществува под една или друга форма отдавна, по същество то има доста малко отношение към реалността. 

В интерес на истината, може да е малко по-трудно да научим по-възрастно куче на нови команди, но ситуацията е идентична с тази при хората – когато сме достигнали определена възраст често изпитваме трудности да усвоим нови умения. Обучението на възрастно куче обаче, не се различава по нищо от това на малко кутре – започвате с кратки тренировки и бавно, разумно увеличавате продължителността им. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Пускането на кучето в двора е достатъчно упражнение

За да отгледате здраво четириного се изисква да му предоставяте достатъчно физическа и умствена стимулация, човешко взаимодействие, както и упражнения. Така че – просто да го пуснете в градината си няма как да е достатъчно за целта. 

Факт е, че различните кучета, в зависимост от възраст, размер и порода, имат нужда от различни нива на физическа активност, за благосъстоянието на всяко четириного е важно да се разхожда и да отделяте време, за да си поиграете с него. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Кучето яде трева, защото не му е добре

Кучетата ядат трева не само в случаите, когато се чувстват болни. Всъщност, това популярно твърдение съдържа само 25% от истината, защото точно толкова процентно са четириногите, които дъвчат трева с цел да предизвика повръщане. 

Понякога кучетата дъвчат трева, защото се нуждая от определени хранителни вещества, които могат да получат само от нея. Или може просто да им е забавно! Добрата новина е, че макар все още да няма еднозначен отговор на въпроса защо четириногите ядат трева, всеки ден научаваме все повече и повече за нашите космати спътници, така че остава надеждата, че един ден учени и ветеринарни лекари ще могат да ни отговорят на този въпрос. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучетата са далтонисти

Това е вярно, но само до известна степен. Кучетата не виждат пълната цветова гама, която различаваме и ние. Но те по-скоро спадат към червено-зелените далтонисти. Това означава, че четириногите може да имат проблеми с разграничаването на червена играчка от зелена играчка. Митът, че кучетата виждат черно и бяло, е точно това – мит.

Вижте още: Как виждат света кучетата

  • Кучетата махат с опашка, когато са щастливи

Това понякога е вярно, но не винаги. Домашните ни любимци махат с опашка по много причини и макар често това да е проява на ентусиазъм или радост, това поведение със същата сила се отнася и до негативни емоции като страх и стрес. 

куче опашкаСнимка: iStock

Вижте още: Винаги ли махането с опашка значи, че кучето е щастливо

Виж още