7 тревожни симптома, които стопаните на кучета не бива да пренебрегват

куче болно Снимка: iStock

Л ятото е времето на отпуските, като това се отнася и за ветеринарните ни лекари. За съжаление обаче, отсъствието на специалиста, който обичайно следи здравословното състояние на домашния ни любимец, не изключва автоматично вероятността да имаме нужда от професионална медицинска помощ.

Повечето хора знаят, че ако четириногият им другар е колабирал, получил припадък, кърви, не може да ходи или изпитва видим дискомфорт, трябва да направят посещение при ветеринарния си лекар. Но какво да кажем за други, по-фини симптоми?

Ето някои често срещани здравословни симптоми, които стопаните на кучета не бива да пренебрегват. 

  • Затруднено дишане

Всяка промяна в дишането на кучето ви трябва да бъде проверена незабавно, тъй като дори привидно незначителни проблеми имат потенциала да доведат до животозастрашаващи ситуации. 

Dogsandcats.bg

куче болноСнимка: iStock

Ако косматият ви другар кашля, задъхва се повече от нормалното, лесно се уморява или внезапно започне да диша шумно, незабавно се свържете с близката ветеринарна клиника. Сърдечни и белодробни заболявания, инфекции, обструкции – всички те могат да причинят проблеми с дишането.

  • Диария

Диария, която продължава повече от ден, изисква повишено внимание. Да, при хората това едва ли се смята за сериозен симптом, но при кучетата ни тя може да доведе до бърза дехидратация. Ако кучето ви има редки изпражнения и това продължава повече от ден, направете му услуга (а и на себе си) и посетете ветеринарния си лекар. 

  • Повръщане

Ако домашният ви любимец е изял нещо, което не трябва, то еднократното повръщане е нещо, което не бива да ви изненадва. От друга страна, повръщане три или повече пъти за един час е нещо съвсем друго.

куче болноСнимка: iStock

Има много причини за повръщане при кучетата, като за щастие голяма част от тях са безобидни и не създават пряка опасност за живота на четириногия ви другар. Но нека това не ви кара да неглижирате повръщането. Защото в някои случаи то може да е симптом на чревна обструкция, инфекция, панкреатит, чернодробно или бъбречно заболяване, хормонален дисбаланс или нещо по-лошо. 

Колкото по-рано домашният ви любимец бъде диагностициран и лекуван, толкова по-добро (и евтино) ще бъде лечението му.

  • Внезапно засилване на жаждата или по-често уриниране

Промените в приема на вода и уринирането могат да бъдат трудни за идентифициране при кучетата и котките. Ако обаче забележите, че косматият ви другар постоянно е с нос в купичката с вода и ви моли за разходка по-често от обичайното, заведете го при ветеринар. Тези клинични признаци могат да бъдат свързани с диабет, бъбречно или чернодробно заболяване, инфекции на бъбреците или пикочния мехур, отравяне, хормонални заболявания и др. 

куче болноСнимка: iStock

  • Отказ от храна за 48 часа

Апетитът е нещо, с което се отличават здравите кучета. Всъщност, не би било пресилено да кажем, че храната е стабилен и силен мотиватор при четириногите ни другари. Ако питомецът ви не яде два последователни дни, то това е индикация за нещо сериозно. Важно е да не губите време и да заведете животното на ветеринар, тъй като чрез забавяне на лечението му има риск от поява на допълнителни хранителни дефицити, които могат да удължат и/или усложнят възстановяването му. 

Липсата на апетит при кучетата е сериозен знак, че нещо със здравето им не е наред и се налага да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро. 

  • Тъмни или кървави изпражнения

Тъмните, черни или подобни на катран изпражнения често са резултат от съсирена кръв. От друга страна, яркочервената кръв често придружава колит и заболявания на аналните жлези. 

куче болноСнимка: iStock

Така или иначе, промяната в изпражненията на домашния ви любимец е индикация, че е добре да посетите ветеринарния си лекар за преглед. Кървящи вътрешни рани (язви), чревни паразити, погълнати чужди предмети и други могат да доведат до тъмни или кървави изпражнения. 

  • Невъзможност за дефекация или уриниране

Ако домашният ви любимец се напряга и не може да уринира/дефекира нормално, има нужда от медицинска помощ възможно най-скоро. Освен че риск от разкъсване на пикочния мехур и уретрата, това може да доведе до бъбречна недостатъчност, отравяне на кръвта, гърчове и дори до фатален край. Макар и женските кучета да не са застраховани, мъжките са изложени на по-висок риск от запушване на уретрата. 

куче болноСнимка: iStock

Въпреки че това далеч не е пълен списък със здравословни симптоми при четириногите, които изискват незабавна медицинска помощ. Използвайте тези седем симптома като насока и винаги бъдете внимателни при всяка промяна в обичайното поведение на косматия си другар.

Твърде много кучета страдате ненужно или трябва да се подложат на инвазивно лечение заради забавяне от страна на стопаните им, алармират ветеринарни лекари, цитирани от PetMD. От вас зависи да се погрижите за домашния си любимец, за това – обръщайте внимание на фините знаци, които кучето ви дава.

Вижте още: 

Какво ни казва цветът на венците на кучето

Болно ли е кучето, ако носът му не е влажен

Виж още