8 най-чести причини защо кучето присвива уши назад

куче уши Снимка: iStock

К учетата разчитат на езика на тялото, за да предадат емоциите и чувствата си. Докато човешките уши имат много по-ограничена подвижност, тези на домашните ни любимци са един от основните им инструменти за комуникация. Четириногите често ги използват, за да изразят емоциите или състоянието си, така че е важно да обръщате вниманието на позицията на ушите на косматия си другар. Особено, когато те са свити назад. Защото, бъдете сигурни, косматият ви другар се опитва да ви каже нещо!

Кучетата присвиват уши назад по няколко различни причини. Някои са положителни, докато други са в резултат на определен дистрес. Предлагаме ви да разгледаме 8 възможности, а коя се отнася за вашия питомец, зависи от контекста на ситуацията. 

  • Страх

Често кучетата присвиват ушите си назад, когато се чувстват уплашени или нервни. Ако това се отнася за домашния ви любимец, то ще забележите и други признаци на тревожност като прекомерно облизване на устните, избягване на контакт с очи или разширени зеници. Тялото на питомеца ви може да е леко свито, а опашката му – прибрана между задните крака. 

куче ушиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Тъга

Кучетата могат да изпитват тъга и депресия също като хората. Различни фактори отключват тези негативни емоции у косматите ни другари, включително внезапни и значителни промени в живота и рутината, смърт в семейството и дори скука. Четириноги, които са тъжни или депресирани, често стават летаргични и са незаинтересовани да се занимават с дейности, които обикновено им носят радост. Често при тях се наблюдават и промени в апетита.

  • Концентрация

Кучетата ни чуват неща, които ние не можем да доловим, колкото и да се опитваме. Ако определен звук предизвика интереса на косматия ви другар, той може да завърти ушите си в посоката, от която той идва, за да го чуе по-ясно. Ще познаете, че кучето ви се ослушва концентрирано за определен звук по това, че ушите му не стоят неподвижни, а потрепват или се движат леко. 

куче ушиСнимка: iStock

  • Умиротворяване

Понякога кучетата присвиват уши назад, когато искат да покажат, че са приятелски настроени и не представляват заплаха. Това може да се тълкува като знак на подчинение или покорство. 

  • Релаксация

Свиването на ушите назад може да е знак и за релаксация или задоволство. Домашният ви любимец явно се чувства комфортно с вас и не усеща необходимостта да бъде нащрек. За това и се отпуска блажено!

куче ушиСнимка: iStock

  • Агресия

Често присвиването на ушите назад може да е признак на агресия при кучетата. Четириноги, които се чувстват застрашени, свиват уши назад като предупредителен знак, че са готови да атакуват, наред с други признаци като ръмжене и щракане на зъби във въздуха.

  • Търсене на безопасност

В този контекст кучето ви търси начин да предпази ушите си и да попречи на потенциален нападател или определена заплаха (от негова гледна точка) да го нарани. Това е защитен ход, като освен ушите и цялото тяло на животното ще заеме по-защитна позиция.

куче ушиСнимка: iStock

  • Поведение на ухажване

Присвитите назад уши може да са знак, че кучето ви проявява интерес към друго четириного, един вид жест на ухажване.

Не забравяйте, че контекстът е всичко. Кучетата могат да присвият ушите си назад по различни причини, така че е важно да търсите уликите и възможните варианти, които причиняват това поведение. Огледайте се около себе си, за да проверите дали има нещо, което може да накара животното да се почувства застрашено, тревожно или стресирано. Това може да бъде физически обект, човек, миризма или дори звук.

куче ушиСнимка: iStock

Събирането на контекстни улики може да ви помогне да определите защо кучето ви е присвило уши назад. А ако подозирате, че причината за това е медицинска или се касае за поведенчески проблем, не забравяйте да се свържете с ветеринарния си лекар или друг подходящ специалист.

Вижте още: 

Защо не трябва да гледаме непознато куче в очите

Кога кучето крие муцуната си с лапи

Виж още