Безопасно ли е за кучето да яде пясък

куче Снимка: iStock

Л ятото е в разгара си, а какво по-хубаво от това да прекараме цял ден на плажа в компанията на най-добрия си четириног приятел? Всичко, което ни трябва е да сложим в една торба прясна вода и купичка, кърпа и любимата тенис топка на кучето ни – и сме готови за приключения! 

Улисани в забавленията на плажа обаче, рядко се замисляме за потенциалните рискове, които топлият пясък крие за косматия ни другар. И не, не говорим само за нагорещената повърхност, по която ходи животното, нито за друг вид капани на самия плаж. Да предположим, например, че всеки път, когато кучето ви вземе в уста топката за тенис, тя вече е покрита с полепнал пясък. Преди да се усетите и да успеете да реагирате, вашият палавник вече е погълнал прилично количество от фините малки частици. Е, ще си кажете вие, има ли за какво да се тревожа? 

кучеСнимка: iStock

Кучетата, чиито собственици често ги водят със себе си на плаж, са по-застрашени от това, което ветеринарните лекари наричат чревно пясъчно натравяне. Това състояние може да разболее сериозно домашният ви любимец и е потенциално животозастрашаващо, като обикновено изисква спешна ветеринарна намеса.

Dogsandcats.bg

То се случва, тъй като

частиците пясък, които са много малки, при намокряне стават тежки и се слепват на твърда буца. Така, на практика, целият пясък, който вашето куче погълне, естествено се намокря, преминавайки през устата и гърлото му. И ако е в по-големи количества в резултат може да блокира целия му чревен тракт.

Най-често кучето поглъща пясък на плажа, когато: 

 • Играе с мокра топка за тенис
 • Копае голяма дупка, в която да легне, за да се охлади, а пясъкът хвърчи в муцуната му
 • Облизва пясъка от лапите и тялото си
 • Гълта солената, пясъчна вода на плиткото

кучеСнимка: iStock

Обикновено поглъщането на малко количество пясък няма да навреди на домашния ви любимец – в това можете да сте сигурни. Но ако се случва често да плажувате с четириногия си другар, то е добре да следите как се случват гореизброените дейности, защото преди да се усетите може да се окаже, че и вие, и вашето куче имате голям проблем. 

Симптоми, за които да следите

Как можете да разберете, че домашният ви любимец е погълнал повече пясък, отколкото е безопасно? Ако забележите някой от следните симптоми – незабавно заведете кучето си до най-близкия до вас ветеринарен лекар. 

 • Безпокойство
 • Тежко, запъхтяно дишане
 • Повръщане
 • Дехидратация
 • Болки в корема
 • Твърда буца в областта на стомаха
 • Запек

Лечение и превенция

Според д-р Джеди Клайн, главен ветеринарен директор на Американския киноложки клуб, един от ключовите моменти, ако кучето ви е „пряло“ с пясък е, да бъдете максимално конкретни щом го заведете при ветеринарен лекар. Специалистът ще прегледа коремната област и може да поиска да направи ултразвук и/или рентгенова снимка на животното. Вероятно ще му се изпише медикаментозно лечение, съчетано с повече течности – с цел да се помогне на пясъка, които се е утаил в стомашно-чревния тракт през организма. Имайте предвид, че в някои случаи може да се наложи хоспитализация, а в някои по-екстремни ситуации – операция.

кучеСнимка: iStock

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да попречите на вашето куче да погълне такова количество пясък, което може да бъде опасно за него. Те включват:

 • Наблюдавайте внимателно любимеца си на плажа

Ако забележите, че поглъща пясък – скарайте му се.

 • Вземете за плажа играчки, които не абсорбират пясък

Както се досещате, топката за тенис следва да бъде заменена с нещо пластмасово – като фризби, например. 

кучеСнимка: iStock

 • Запасете се с много прясна вода

Не позволявайте на косматия си другар да пие морска, защото освен поглъщането на пясък по този начин той е изложен и на риск от отравяне със солена вода.

 • Когато напускате плажа -  изплакнете кучето си

По този начин ще премахнете полепналия пясък от козината и лапите му. А това – ще му попречи да го оближе. 

кучеСнимка: iStock

Други рискове за кучето ви на плажа

Кучетата обичат плажа и ние обичаме да са с нас. За да сте сигурни, че изживяването е добро и приятно за всички обаче, имайте предвид следните рискове (в допълнение към удара на пясък и отравяне със солена вода):

 • Топлинен удар 

Тъй като кучетата не се потят като нас, телесната им температура може да се повиши опасно високо в слънчев ден на плажа. Най-добре е да ги оставите вътре през най-горещата част от деня и да ги извадите сутрин или вечер. Осигурете сянка и прясна, студена вода през цялото време.

кучеСнимка: iStock

 • Слънчево изгаряне 

Някои кучета са изложени на по-голям риск от слънчево изгаряне от други. По-податливи обаче са породите без косми и кучетата с бели палта. не е безопасно да споделяте слънчевия си лосион с кучето си. Слънцезащитен крем и сянка за кучета са необходими.

 • Горещ пясък

Всички сме ходили по пясъчни плажове с боси крака и трябваше да го пренесем до водата възможно най-бързо. Ако пясъкът е твърде горещ за краката ви, той е твърде горещ и за лапите на вашето куче. Кучетата могат да изгорят и да образуват мехури подложките си върху горещ пясък.

 • Медузи

Според линията за помощ за Pet Poison, най-добре е да държите кучето си далеч от медузите. Ако вашето куче влезе в контакт, е необходима незабавна ветеринарна помощ. Това може да причини остър респираторен дистрес, сухота в очите, задържане на урина и спиране на сърцето. Поглъщането на мъртва медуза вероятно ще предизвика повръщане.

 • Силни течения 

Много кучета са естествени плувци, но някои може да се наложи да се научат да плуват. И всяко куче може да бъде изнесено от силен ток. Помислете за използването на спасителна жилетка за кучета, за да поддържате кучето си на повърхността, ако изпадне в беда.

кучеСнимка: iStock

 • Морски водорасли 

Не позволявайте на кучето си да яде диви водорасли на плажа. Сухите водорасли могат да съдържат токсини и да абсорбират вода и да набъбнат вътре в стомаха, което може да причини запушване и да доведе до спешна операция.

Ако има плаж, който ви зове и местните закони позволяват на вашето куче да ви придружава там – отделянето на време за планиране и отговорността на собственика ще допринесе за едно радостно изживяване и за двама ви!

 

Вижте още:

Защо някои кучета отказват да се къпят в морето

С куче на плаж – 10 съвета за един безопасен и релаксиращ ден

Виж още