Ефективни начини за справяне с лаещо куче

куче Снимка: iStock

К учетата са сложни същества, също като стопаните си. И точно като нас, косматите ни другари искат да общуват. Да, всички обичаме махащата опашка или глуповатата усмивка на домашния ни любимец, която ни казва колко много ни обича, но понякога четириногите лаят, за да ни кажат, че нещо не е наред.

Често може да бъде трудно да се дешифрира дали лаят на кучето ни се дължи на безпокойство при раздяла, потенциална заплаха или нужда от разходка за тоалетна. Независимо от причината обаче, когато питомецът ви „разговаря“ прекомерно, продължително и силно, се налага да предприемете мерки, за да ограничите това поведение. И то преди нивото на шума да се превърне в неудобство – както за вас, така и за съседите ви. 

куче лайСнимка: iStock

За да ви помогнем в тази нелека задача, събрахме за вас някои ефективни поведенчески техники, които ще са ви от полза при справянето с лаещо куче. 

Dogsandcats.bg
  • Тренирайте командата „Тихо!"

Обучението е от решаващо значение, за да помогнете на лаещото си куче да се успокои. Използвайки команди, комбинирани с положително подсилване, можете да помогнете на питомеца си да спре да лае. Специалистите на Американския киноложки клуб препоръчват използването на командата „Тихо!“. Когато кученцето ви се подчини, наградете го с лакомство, играчка или похвала (нашият съвет – лакомствата работят най-добре!). Повторете отново и отново, докато животното научи командата.

  • Разсейване

Понякога кучетата изпадат в цикъл на лай или се фиксират върху нещо, което виждат и усещат, че не могат да не реагират. Опитайте се да отвлечете вниманието на питомеца си с друга дейност, като му хвърлите любима играчка или го ангажирате с пъзел. 

куче лайСнимка: iStock

  • Променете околната среда

Понякога дори съвсем минимални промени в средата на кучето ви могат да помогнат за справяне със склонността му към продължителен лай. Ако домашният ви любимец се качва на дивана, за да гледа през прозореца (и в последствие се фиксира върху неща, по които лае), време е да пренаредите мебелите в стаята си. The Dog People препоръчват да използвате завеси, щори или друг вид бариери за ограничаване на видимостта, за да блокирате външните задействания, които може да предизвикват лая на питомеца ви. Можете също да пуснете класическа музика или да оставите включено радиото, докато животното е само. 

куче лайСнимка: iStock

  • Упражнения

Ако сте чували максимата, че „умореното куче е щастливо куче“, то към нея можем да добавим и, че ако животното е изразходвало енергията си, то едва ли ще лае толкова от скука. За това, уверете се, че питомецът ви получава достатъчно упражнения и разходки, съчетани с игри и кратки тренировъчни сесии. Ако самите вие нямате време, помислете дали да не наемете човек, който да ви помага в грижите за домашния ви любимец.

куче лайСнимка: iStock

  • Обърнете се към професионалист

Ако нито една от горните стратегии не обуздае лаенето на кучето ви, време е да се свържете с професионалист. Поведението на домашния ви любимец може да е признак на страх или агресия, а това изисква помощ от треньор и подходящ план, за да научите питомеца си как да запазва спокойствие. Ветеринарният ви лекар може да ви предпише лекарства, ако лаят на вашето куче е свързан с тревожност.

Надежда за хората с лаещи кучета

Знаем, че понякога може да ви изглежда, че кучето ви сякаш никога няма да спре да лае. Добрата новина е, че има някои работещи стратегии, които могат да помогнат на вас и домашният ви любимец да се справите. Като приложите няколко прости поведенчески техники и промените средата на вашия питомец, можете да възстановите мира и тишината в дома си.

куче лайСнимка: iStock

Вижте още:

Как да спрем кучето да лае щом се звънне на вратата

Виж още