Гастрит при кучетата - симптоми и лечение

куче Снимка: iStock

Е дни от най-честите причини собствениците на кучета да водят любимците си при ветеринарен лекар са повръщане и/или диария. И двете се считат за неспецифични признаци на различни заболявания и процеси, случващи се в организма на животното. Едно от тях е състояние, наречено гастрит.

Какво представлява гастритът при кучета?

Гастрит буквално значи възпаление на стомаха. При кучетата може да се случи еднократно – като по-остър епизод на разстроен стомах или да бъде хронично състояние. Той може да бъде причинен от външни влияния като някои храни и токсини, от метаболитни нарушения, чревни паразити и дори рак.

корем на кучеСнимка: pixabay.com

Какви са симптомите на гастрит при кучета?

Тъй като стомахът на вашето куче е част от горната част на стомашно-чревния тракт, основният симптом на гастрита е повръщането. Сред другите клинични признаци на заболяването са намален апетит и летаргия. Понякога множество епизоди на повръщане могат да раздразнят хранопровода на вашия домашен любимец. Когато това се случи, може да започнете да забелязвате кръв в повръщаното на кучето. Разбира се, кървавото повръщане може да бъде и симптом на нещо много по-сериозно, за това е важно ако го забележите веднага да потърсите помощ от ветеринарния си лекар. 

Dogsandcats.bg

Ако гастритът е тежък или хроничен, доста вероятно е да има кръв и в изпражненията на косматия ви приятел. Възможно е животното да изпитва дискомфорт и болка в областта на корема си – ще познаете ако стои в поза, в която сякаш го пази, извивайки гърба си. 

Какви са причините за гастрит при кучета?

Острият гастрит е често срещан проблем при кучетата. В голямата си част тези епизоди са причинени от несъобразителност на стопаните относно храната, която дават на домашния си любимец. Понякога пък причината е, че кучето ви е изяло нещо, което не трябва - може да бъде развалена или сурова храна, замърсена с бактерии, мазно, пържено и нехранителни продукти като боклук или пръст.

кучеСнимка: iStock

Сред другите причини за гастрит могат да бъдат и прием на нестероидни противовъзпалителни лекарства, антибиотици, плесен, чернодробни заболявания, гъбични инфекции, тумори на мастоцити, свързани със стомашно-чревния тракт на кучето, както и панкреатит, пишат от DogTime.

Ако вашият домашен любимец страда от повръщане, което е хронично и продължава повече от две седмици, то може да страда от по-сериозна форма на гастрит. Наложително е да го заведете на преглед при ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Как се диагностицира гастритът при кучета?

Щом заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар, той най-вероятно ще започне с основна диагностика като кръвна пробва и проверка на изпражненията на кучето. 

Ако коремът на животното е болезнен на допир, може също да поиска да направи рентгенова снимка, както и тест за панкреатит. Чрез рентгенографията на коремната кухина специалистът ще установи дали в чревния тракт на четириногия ви приятел има наличие на необичаен газ или чуждо тяло. Ако ситуацията е по-хроничен, вашият ветеринарен лекар може да поиска да проведе по-специализирани тестове.

кучеСнимка: iStock

Как се лекува гастрит при кучета?

Често много от случаите на остър гастрит при кучето се считат за самоограничаващи се, което значи, че състоянието на животното се подобрява без никаква реална ветеринарна или медицинска помощ. 

Ако вашето куче започне да повръща – не му давайте храна в близките 24 часа и задължително му осигурете достъп до прясна вода. Ако повръщането продължи – потърсете незабавно ветеринарна помощ. През следващите 24 часа след „принудителната диета“ наблегнете на лека храна като варени пилешко или смляно пуешко месо с бял ориз. Храненията трябва да са малки и чести, за да не натоварвате излишно организма на животното. Постепенно смесвайте обичайната храна на вашето куче с по-леката, докато се върне към обичайния си режим. Ако в даден момент повръщането започне отново – потърсете лекарска помощ. 

Основното лечение на гастрит включва течна терапия – с цел намаляване на дехидратацията и попълване на липсите от течност в организма на кучето, които то е загубило заради повръщането. Това може да се случи подкожно или – ако случаят е по-тежък, интравенозно. Вероятно ветеринарният ви лекар ще предпише на домашния ви любимец лекарства против гадене и такива за успокояване на болките. 

Лечението на хроничния гастрит зависи главно от това, което го причинява. Докато при острата форма на състоянието – по-скоро се касае за отделни епизоди, при хроничната може да са необходими по-драстични и цялостни промени в диетата и начина на живот на кучето. 

кучеСнимка: iStock

Помнете – не се колебайте да се свържете с лекар за всичко, което ви се стори необичайно в поведението на домашния ви любимец. От вашите грижи и внимание зависи той да се възстанови максимално бързо и качеството на живота му да се подобри!

 

Вижте още: 

3 домашни средства за лечение на разстроен стомах при кучетата

Виж още