Как да наградите кучето си, без да използвате лакомства

куче дресура Снимка: iStock

Д ресурата на домашния ви любимец е съществена част от отглеждането му. За това и много собственици на четириноги се вълнуват от въпроса: Ако тренирам с лакомства кучето си, то ще трябва ли да ги нося със себе си до края на живота си, за да го накарам да ме слуша?

куче дресураСнимка: iStock

Краткият отговор на този въпрос е не. В повечето ситуации, след като косматият ви другар разбере дадена команда, няма да е необходимо да имате под ръка лакомство 24 часа на ден, за да го накарате да реагира. Докато наградите, свързани с дадено поведение, трябва да продължат с оглед на това то да остане последователно и да се затвърждава отново и отново, самите поощрения могат да варират. Всъщност, дори е важно да не създавате зависимост от лакомства, когато тренирате нови трикове и команди.

Защо наградите работят

Животните създават асоциации между действия и последствия, като това влияе върху честотата на определено поведение. Например, едно дружелюбно кученце може да седи спокойно до собственика си, когато към него се приближи непознат. Ако той посегне и го погали, докато то седи, в неговите очи това е награда за спокойното поведение и е вероятно четириногото да го повтори.

Dogsandcats.bg

куче дресураСнимка: iStock

От друга страна, ако непознатият се приближи и кученцето седи спокойно до собственика си, и то бъде игнорирано, то може да се подразни, когато не получи внимание. Едно разочаровано кученце може да лае или скимти. И ситуацията се повтаря – когато то започне да го прави, непознатият (или самият собственик) може да посегне и да го погали. И това учи животното, че тихото седене може и да не привлича вниманието, но лаенето го прави. И да, доста е вероятно то да седи по-малко мирно и да лае повече в бъдеще.

Тъй като домашният ви любимец непрекъснато се учи, важно е да възнаграждавате желаното поведение, когато го прояви. От съществено значени е и да сте наясно дали държанието, което желаете от четириногото си другарче, само по себе си е достатъчно възнаграждаващо. Ако го научите да сяда с помощта на лакомства, например, в даден момент вече няма да имате нужда от тях. И все пак, за да остане поведението постоянно, положителните резултати трябва да следват сядането достатъчно често, така че да си струва усилията за кучето. Например, ако домашният ви любимец е развълнуван, когато се приберете от работа и го помолите да седне, щом изпълни командата ви, трябва да продължите с нещо, което животното желае, като галене или подхвърляне на играчка.

куче дресураСнимка: iStock

Променете наградите 

Важно правило при обучението на кучетата, е да не им показвате лакомството в ръката си, преди да изпълнят командата ви. В противен случай четириногото ще се научи да реагира само, когато види наградата. Вместо това, животното трябва да бъде дресирано първо да изпълни това, което се иска от него, а след това да вземе лакомството, което до този момент е скрито от него. Освен това, добре е домашният ви любимец редовно да бъде възнаграждаван с нехранителна опция, като игра на дърпане или донасяне.

След като вашето куче усвои дадено поведение, то може да бъде тествано с променлив график за подсилване. Използвайте различни награди, не само лакомства. Разходка без повод вместо кучешка бисквитка или една допълнителна разходка са чудесни опции за награда, заедно с галене или допълнителни игри.

куче дресураСнимка: iStock

В ситуации, при които емоциите на вашето куче са интензивни, изпитва страх или вълнение, например, използването на лакомства може да бъде полезно, за да му помогнете да се успокои. След като това се случи обаче, можете постепенно да изключите хранителните награди от уравнението и да предложите други алтернативи за доброто поведение.

Вижте още: 

Всички кучета ли подлежат на дресура

Как наказанието влияе върху поведението на кучето

Виж още