Как да обучим кучето си да не драска по вратата

куче врата Снимка: iStock

С лед дълъг и забързан работен ден най-накрая можете да се настаните на дивана с чаша топъл чай и епизод от любимия си сериал. Веднага щом това се случи обаче, чувате този безпогрешен звук. Да, забравили сте, че няма как да не включите и домашния си любимец в релаксиращия момент, а животното напомня за себе си с драскане по вратата. 

И въпреки че сме склонни да простим на косматия си другар първите няколко пъти – в крайна сметка кучето просто иска да дойде и да се присъедини към нас, търпението ни постепенно се изчерпва. Заедно с доброто състояние на вратите ни.

куче вратаСнимка: iStock

Дефиниране на задачи

Добрата новина е, че

Dogsandcats.bg

можете да обучите домашния си любимец да не драска по вратите, при това – сравнително лесно. Ще трябва да използвате команди за подчинение, за да обезсърчите това поведение и да стимулирате четириногото да съсредоточи енергията си другаде.

Може да се наложи да използвате редица възпиращи средства, за да покажете на животното, че вратите не са за надраскване. 

Това обучение изисква търпение, но ако домашният ви любимец е още малко кученце, то ще бъде по-възприемчиво и ще реагира по-бързо. В противен случай – колкото по-вкоренен е навикът, толкова повече време ще ви е необходимо, за да го преборите.

куче вратаСнимка: iStock

Приготвяме се да започнем...

Преди да започнете обучението, ще трябва да си подсигурите няколко неща за целта. Като начало – ще са ви необходими лакомства или малко от любимата храна на животното, за да го стимулирате и възнаграждавате. 

Добре е тренировъчните сесии да се провеждат в тиха стая, с минимално разсейване. А ето в какво се състоят те: 

Методът на твърдата корекция

 • Затворете кучето в една стая.
 • Застанете пред вратата и се ослушвайте.
 • В момента, в който четириногото започне да драска по вратата – хванете го в крачка и бързо отворете вратата.
 • Погледнете го право в очите и кажете твърдо „НЕ”.
 • Не е необходимо да повишавате тон, но е важно да изразите неодобрението си така, че кучето да разбере съобщението ви силно и ясно.
 • Изчакайте няколко секунди, през които давате време на животното да се успокои. 
 • Важно е да задържите неодобрителния си поглед и позиция на тялото, докато домашният ви любимец напълно се откаже да драска.
 • След това му отправете команда да „седне“ или „мирно“ и го наградете с лакомство. Това положително подсилване е важно, за да се подчертае разликата във вашата реакция към желаното спрямо нежеланото поведение.
 • Практикувайте: Бъдете постоянни и повтаряйте това обучение по 10 минути всеки ден в продължение на поне две седмици. Тъй като драскането постепенно ще започне да намалява, намалете и честотата на лакомствата, докато кучето вече не разчита на положително подсилване. 

Методът „Разсейване и възпиране“

Някои кучета драскат по вратите в дома си от чиста скука, когато вече са изпълнени с енергия, която имат нужда да изразходват. Ако просто им осигурите достатъчно упражнения, може да ги изморите и скоро да нямат нужда да „си го изкарват“ на вратите ви. 

куче вратаСнимка: iStock

За целта:

 • Правете по-дълги разходки. Най-добре би било да ги съчетавате с игри като хвърляне на топка, например. Постоянният лек спринт ще увеличи натоварването.
 • Пуснете музика тихо или оставете радиото включено. Много кучета страдат от тревожност при раздяла и нещо за фон може да им помогне да се почувстват по-малко самотни. 

И двата метода, които можете да опитате, за да спрете домашния си любимец да драска по вратите ви, биха имали успех само, ако бъдете търпеливи и гъвкави. Невинаги има бързо решение на този лош навик, така че не забравяйте, че ще отнеме от дни до седмици, за да отбележите дори минимален резултат. Това обаче не бива да ви отчайва.

Вижте още: 

6 често срещани грешки при дресурата на куче

5 съвета за обучение на високоенергийни кучета

 

 

Виж още