Да се погрижим за кучето в жегите

куче Снимка: iStock

В исоките температури навън и дългите прохладни вечери ни напомнят с пълна сила, че лятото е тук в цялата си прелест! А това значи почивки, барбекюта, плаж и пътувания, разбира се – с домашния ни любимец. Всеки стопанин на куче знае, че

жарките месеци носят със себе си редица нови рискове, свързани със здравето на четириногите ни приятели. 

А да се погрижим за тях през лятото, често пъти може да бъде дори животоспасяващо. Вижте как да го направим:

Dogsandcats.bg

Да избегнем топлинен удар

кучеСнимка: iStock

Дехидратацията е враг номер едно на кучето ни през лятото и наша задача е да следим през топлите месеци задължително около кучето ни да има купичка с вода. Животните са особено уязвими при екстремни температури за това е важно да разпознаем бързо симптомите на топлинен удар и да реагираме своевременно. Основните признаци, че кучето ни е прегряло, включват:

  • Ускорен сърдечен ритъм
  • Летаргия
  • Липса на координация
  • Прекомерно задъхване
  • Летаргия
  • Повръщане

Ако не се реагира адекватно и бързо, кучето може да получи гърч и да изпадне в безсъзнание.

Вижте още: Признаци на дехидратация при кучетата

Има някои породи кучета, които са по-податливи на дехидратация и по-лесно се изтощават през горещите месеци. Сред тях са тези с по-дълъг и гъст косъм като Санбернар, Сибирско хъски, Самоед, Аляски маламут, Чау Чау, Голдън Ретривър и др. Представителите на брахиоцефалните породи като Мопс и Английски Булдог също са сред застрашените от топлинен удар четириноги.  

Едно от най-опасните неща, които можете да направите през летните месеци, е да заключите домашния любимец в автомобила си. Дори ако ви няма за няколко минути колата ви може да се загрее за отрицателно време до степен, в която да причини непоправими здравословни щети на любимеца ви. (линк – Опасно ли е слънцето за кучето ни?).

кучеСнимка: iStock

Внимание – горещ асфалт!

Просто е – ако асфалтът навън се е нагрял до такава степен, че не ви позволява да стъпите с бос крак, то със сигурност моментът да изведете на разходка домашния си любимец не е подходящ. Не забравяйте, че кучетата нямат обувки и стъпват с възглавничките на лапите си директно на нагорещената настилка. Постарайте се да избирате по-хладните часове на деня за излизане, а докато се разхождате – търсете сянката.

В зоомагазините се продават различни видове кучешки обувки и чорапи, които осигуряват допълнителна защита за чувствителните лапи на любимеца ви.

Внимателно с водата

Независимо дали сте на море, басейн или язовир, потапянето на домашния ви любимец в хладната вода сигурно ви изглежда чудесен начин да го разхладите, нали? Идеята не е никак добра, още повече – дори може да е опасна за кучето ви!

кучеСнимка: iStock

Според препоръките на Американския киноложки клуб (АКС), ако четириногият ви приятел не иска сам да влезе във водата, в никакъв случай не бива да носите, а след това – рязко да го пускате в нея. Да, няма куче, у което да не се задействат вродените инстинкти и то със сигурност ще доплува до брега. Възможно е обаче освен да му причините травма и то окончателно да намрази водата, да се нагълта с нея, а нито хлорираната, нито солената са особено полезни. След като е било във водата, задължително подсушете кучето си със суха кърпа. И най-важното – никога не оставяйте домашния си любимец без надзор около някой водоем! Дори и да се е доказал като безстрашен плувец.

Още летни опасности

Силните слънчеви лъчи и високите температури са само част от рисковите фактори за кучето ви, които лятото носи със себе си. Повечето време, прекарано навън дава и многократно повече възможности домашният ви любимец да погълне нещо, което не бива. Барбекютата в задния двор пък му дават редица шансове да пострада от ухапване на комар, пчела, оса или друго опасно насекомо. Ако пък докопа продуктите за скарата ви, а сред тях има, например, кюфтета с подправки и лук това моментално може да причини натравяне. За това задължително обсъдете потенциалните опасности за четириногия ви приятел с гостите си. Уверете се, че те за запознати с правилата, знаят кое е вредно и кое не и нямат намерение тайно от вас да „черпят“ любимеца ви от масата. Да, малко „забранена“ храна няма да убие кучето ви, но дори малките, неочаквани промени в диетата му неминуемо ще му причинят стомашно-чревни проблеми, диария, разстройство или възможна алергична реакция. 

кучеСнимка: iStock

Внимавайте за опасни растения

Някои от любимите ни цветя и растения в градината като бръшлян, жив плет, както и различни цветя, могат да са силно токсични или отровни за домашния ни любимец. Ефектите при поглъщането им започват от повръщане и диария, като могат да достигнат до фатален край. Дръжте кучето си под око, ако в близост до вас има някое от тези растения, а ако имате дори най-малко съмнение, че е погълнало нещо отровно – незабавно го заведете на ветеринар.

Не забравяйте редовното вътрешно и външно обезпаразитяване на домашния си любимец, за да сте сигурни, че е защитен през цялото време от различни паразити като бълхи и кърлежи.

кучеСнимка: iStock

И не забравяйте да се забавлявате много в компанията на кучето си това лято! Като, разбира се, на първо място се погрижите за неговата безопасност и охлаждане!

Виж още