Какво да направите, когато кучето ви избяга от вас

куче парк Снимка: iStock

К огато сте на разходка и кучето ви се изплъзне от каишката си, вероятно първата ви реакция е свързана с лека паника. Същото се отнася и ако установите, че сте забравили вратата на двора си отворена и питомецът ви е използвал момента, за да излезе. Това са все страшни моменти, защото излагат четириногия ви другар на опасност. 

куче паркСнимка: iStock

Има няколко причини кучето ви да бяга от вас. Когато разберете защо това се случва, можете да обучите питомеца си да не го прави в бъдеще и да се почувствате по-сигурни, когато го разхождате.

Защо кучетата бягат от стопаните си?

Ако кучето ви избяга, за да преследва нещо като кола, катерица или котка, то може да се води от хищническия си инстинкт. Това е естествено поведение за преследване, което често може да бъде безобидно – когато кучето ви гони друго малко животно из двора ви. Но ако избяга от вас по време на разходка или се измъкне през входната врата, за да гони нещо друго – тогава ситуацията става по-опасна. 

Dogsandcats.bg

куче паркСнимка: iStock

Друга причина кучето ви да бяга е тръпката от изследването на света. Когато напусне територията си (дома или двора ви), то може да лае по други четириноги из квартала, да спре и да подуши навсякъде, където иска и да тича, докато остане без дъх. Все дейности, които са възнаграждаващи за домашния ви любимец. 

Ако имате мъжко куче, то може да се измъква, защото усеща, че наблизо има разгонена женска. А понякога страхът е водещ мотиватор за бягство – ако питомецът ви е чул силен шум (например от фойерверки) или се опитва да се измъкне от голяма тълпа. 

Какво да НЕ правите, когато кучето ви избяга

Голяма част от собствениците на кучета правят грешката да крещят по кучето си, за да го накарат да се върне. Ако сте опитвали този подход обаче, то добре знаете, че рядко работи. Дори напротив – косматият ви другар може да се изплаши от вас, ако започнете да викате.

Вместо това – опитайте да повикате питомеца си с най-щастливия си възможен глас. И не тръгвайте след него с празни ръце – няколко лакомства, предложени в точния момент, вършат чудеса! Съветваме ви да избягвате да бягате и да хващате кучето си, а след това да го пускате обратно, тъй като животното може да помисли, че си играете с него. 

куче паркСнимка: iStock

Какво да правите, когато кучето ви избяга

Ако кучето ви избяга, първото нещо, което трябва да направите, е да останете максимално спокойни. Знаем, че може да бъде трудно, но прекомерната реакция само ще влоши ситуацията. Отново – избягвайте да крещите и когато викате животното, използвайте успокояващ глас, за да го накарате да дойде при вас. Добре е да носите със себе си лакомства по време на разходка – не се знае кога ще ви потрябват! И накрая – винаги помага да приклекнете леко, за да се изравните с питомеца си, вместо да се надвесвате над него.

куче паркСнимка: iStock

За да предотвратите потенциални бягства, уверете се, че редовно тренирате основните команди с питомеца си, така че той да идва при повикване. Инвестирайте в здрава каишка и нашийник, от които на кучето ще му е трудно да се изплъзне. Редовно проверявайте оградата на двора си. И накрая – уверете се, че домашният ви любимец получава достатъчно упражнения всеки ден, така че да не скучае и да търси начини да излезе навън при всяка възможност. 

Вижте още:

Как да научите кучето си да идва при повикване

Защо кучето лае, щом чуе други да го правят

 

 

Виж още