Какво да правим, ако кучето ни се натрови

куче отрова Снимка: iStock

Д ългите разходки, съчетани с игри и забавления навън в компанията на любимите ни кучета са нещо чудесно, но понякога не успяваме да реагираме достатъчно бързо в дадени ситуации. А всеки стопанин на куче ще ви каже, че няма по-голям „магнит“ за бели и неприятности от четириногите ни приятели. И дори постоянно да сме нащрек няма как да ги предпазим от всичко навън.

Сред най-неприятните и сериозни ситуации, в които можете да попаднете, е кучето ви да се натрови с нещо, което по-погрешка е погълнало навън. 

Най-важното в този момент е да не губите самообладание – паниката само ще ви забави, а бързите реакции са много важни в подобен момент! Ако съумеете да действате хладнокръвно и с необходимата предварителна подготовка, то шансът натравянето да не е фатално е голям! 

Dogsandcats.bg

куче боклукСнимка: iStock

Ето няколко стъпки, които можете да следвате:

  • Помислете какво точно се е случило

Случаите, когато с очите си виждаме какво поглъща домашния ни любимец, са голяма рядкост и не се съмняваме, че всеки стопанин би реагирал с команди като „Не!“ и „Пусни!“. Най-често ще познаете, че кучето си се е натровило по специфични симптоми като: плюнчене, сънливост, прекомерно отделяне на лиги, кашляне с хрипове, , учестено и затруднено дишане, летаргия, повръщане, диария, общо неразположение, гадене, често облизване.

Ако забележите който и да е от тези признаци – веднага заведете животното на ветеринар. Имайте предвид, че ако от устата му започне да излиза слюнка на балончета и то започне да трепери, е въпрос на време да получи гърч и дори да изпадне в кома, за това – не губете време! Тук от съществена роля и помощ ще ви е Комплектът за първа помощ на вашето куче.

Вътре се съдържат всички необходими документи и информация, от които ветеринарният лекар или клиника ще има нужда, за да приеме кучето ви и да започне моментално лечение. Сред допълнителните въпроси, които ще са от полза за специалистите, за да реагират максимално адекватно спрямо ситуацията, са данни за домашния ви любимец като: тегло, медицинска история, включително какви лекарства и добавки приема, както и информация за количеството отрова (ако можете да прецените), което е погълнало, кога и къде.

куче боклукСнимка: iStock
 

  • Разберете каква е отровата

Ако можете да се огледате или имате време да обходите мястото, където сте се разхождали с кучето, това би могло да ви помогне да откриете отровата, която е погълнало. Тази информация би било от голяма помощ на лекаря.

  • Лечение

В повечето случаи, ако успеете да заведете на лекар кучето си след натравяне в рамките на 24 часа след като то е погълнало отровата, шансът да го спасите е много голям! Възможно е да се предизвика повръщане, за да изхвърли животното отровата от тялото си, а лекарите ще ви назначат подходящи лекарства и медикаменти.

  • Превенция

Ако домашният ви любимец се е натровил с нещо, което е открил в дома ви, необходимо е да обезопасите зоните, до които има достъп по-добре. Ако се касае за нещо, което е погълнал навън – то подновете с нова сила, след като кучето се възстанови, тренировките, наблягайки на командите, които да го възпират да яде от земята. 

куче боклукСнимка: iStock

Имайте предвид, че след като се приберете вкъщи от клиниката домашният ви любимец може откаже да се храни за известен период от време – не го насилвайте. Осигурете му прясна вода и му дайте възможност да се отърси от неприятното преживяване! Той сам ще ви покаже кога е гладен и кога – готов отново за игри!

Предизвикване на повръщане в домашни условия

Ако нямате възможност да заведете любимеца си в клиника или на ветеринар (което е желателно и животоспасяващо) веднага след отравяне можете да се опитате да осигурите първа помощ на животното, като предизвикате повръщане. Целта е да елиминирате токсините в организма, като кучето ги изхвърли по естествен начин. Това може да се случи, ако дадете на домашния си любимец разтвор на сол (1 супена лъжица сол на чаша хладка вода). Отново обаче повтаряме, че лекарската помощ е незаменима в подобни ситуации.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още