Какво да правим, ако на кучето му влезе вода в ухото

куче Снимка: iStock

О бича ли вашето куче да прекарва време във водата през лятото? Това е добре в много отношения и е особено полезно в летните жеги, но трябва да знаете, че инцидентите никога не са напълно изключени – дори и четириногото да е изключително добър плувец. Попадането на вода в ушите на четириногото е сред най-често срещаните оплаквания, свързани с разхлаждането на любимците ни през лятото. 

Важно е да знаете, че макар малко количество вода в ушите да се счита за нещо нормално и обикновено да не представлява проблем, в някои случаи, ако течността не излезе сама, това може да доведе до инфекция на ухото или медицински казано – външен отит. 

кучеСнимка: iStock

Ушни инфекции при кучетата

Почти всяко куче поне веднъж в живота си страда от ушна инфекция. Шансовете възпалението да се развие след като там е попаднала вода са по-големи, отколкото ако това се случи при хората, най-вече поради тяхната L-образна структура. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Влажната среда, която се получава, когато има попаднала вода навътре в ушните канали на кучето ви, се превръща в чудесен дом за развитие на бактерии и дрожди, които лесно могат да предизвикат инфекции. 

Смята се също, че четириногите, които имат гъвкави уши, например Голдън ретривърите, Гончетата или Кокер шпаньолите, са по-податливи на ушни възпаления, отколкото тези с изправени уши. 

кучеСнимка: iStock

Това е така, защото гъвкавите уши се сгъват над ушния канал и по този начин спомагат влагата да се задържи по-дълго вътре. Същото се отнася и за кучета, в чиито ушни канали има косми като Малтийската болонка, например.

Какви са симптомите на ушна инфекция при кучетата?

Най-честият признак, който разкрива, че вашето куче може би страда от ушна инфекция, е наличието на сърбеж в ушите. Сред другите симптоми, за които да следите, са:

 • Зачервяване или подуване
 • Болка при докосване на ушите
 • Люспеста кожа около и вътре в ухото
 • Неприятна миризма
 • Треперене на главата
 • Промени в поведението, като раздразнителност и/или депресия

Как се лекуват ушните инфекции при кучетата?

Ако подозирате, че домашният ви любимец страда от ушна инфекция, заведете го на ветеринар, който ще постави точната диагноза и ще назначи план за лечение. Обикновено ще ви изпишат антибактериални или противогъбични капки за уши, в зависимост от причината. В случаите на продължителна инфекция, възможно е специалистът да ви предпише антибиотици или кортикостероиди.

кучеСнимка: iStock

Какво да правим, ако в ухото на кучето ни има попаднала вода?

Най-добрата реакция в подобна ситуация е да се опитате да отстраните водата и да подсушите ушите на кучето си. За да избегнете възможността от поява на инфекция, уверете се че имате под ръка: 

 • Разтвор за почистване и подсушаване на ушите
 • Памучни тампони
 • Мека кърпа

След това – следвайте тези шест стъпки, за да премахнете водата от ушите на кучето: 

 • Подсушете ушите възможно най-нежно с меката кърпа. Ако са гъвкави – бъдете особено внимателни, за да не пропуснете влажното място. Леко повдигнете ухото и подсушете и долната му страна. 
 • Поставете няколко капки от ушния разтвор в ухото на кучето. Внимавайте и не натискайте ушния канал. 
 • С леки движения масажирайте основата на ухото за няколко минути. Така ще разпределите разтвора равномерно в ушния канал. 
 • Насърчавайте кучето леко да тръсне глава. Това ще изхвърли навън всички потенциални остатъчни капчици. 
 • Подсушете вътрешността на ушите с памучен тампон. Премахнете всичко, което можете да видите. 
 • Приложете процедурата и на двете уши, ако се налага – повторете.

Имайте предвид, че твърде честото почистване не е добре за ушите на кучето ви и не е препоръчително. За това – консултирайте се с ветеринарния си лекар относно честотата на почистване и какви продукти да използвате за целта. 

кучеСнимка: iStock

В заключение можем да кажем, че 

ако кучето ви е запален плувец, попадането на малко вода в ушите му е нещо неизбежно. За съжаление, това лесно може да доведе до инфекция на ухото. Този вид възпаления не са нещо необичайно за четириногите.

Всички кучета могат да бъдат засегнати, но породите с по-гъвкави уши са по-податливи в сравнение с другите. За това – ако вашият домашен любимец обича да плува и прекарва много време във водата, винаги подсушавайте ушите му след като излезе – превенцията е най-добрата защита срещу ушни инфекции и възпаления.

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още:

Ушни инфекции при кучетата

Защо кучето мирише, когато е мокро

 

Виж още