Какво причинява мускулни спазми при кучетата

куче Снимка: iStock

М ускулните спазми се получават тогава, когато мускулните контракции на вашето куче са прекъснати. 

Причината най-често е интензивна физическа активност или дехидратация (липса на достатъчно течности). Макар че не са животозастрашаващи, тези локализирани потрепервания могат да бъдат признак на мускулно напрежение или увреждане. Освен това често те са много болезнени за вашия домашен любимец – особено, ако ги има за по-дълъг период от време. 

Понякога мускулните спазми могат да са признак на по-сериозно състояние като физическо нараняване, притиснат нерв или неврологично увреждане. В този случай ще има нужда от внимание и намеса от страна на медицински специалист. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Въпреки че спазмите могат да бъдат видими – под формата на треперене под кожата на вашето куче, посещението при ветеринар е необходимо, за да се постави точна диагноза и да се открие причината за това състояние.

Симптоми на мускулни спазми при кучетата

Както споменахме – можете да видите и усетите треперенето или потрепването по тялото на косматия ви приятел. В зависимост от причината, може да забележите и следните симптоми:

  • Куцане
  • Депресия
  • Болка

Причини за поява на мускулни спазми при кучетата

Мускулните спазми могат да бъдат причинени от редица проблеми, включително болести, наранявания, неврологични разстройства, алергии, дехидратация или някои лекарства. Всички те могат да прекъснат нормалните мускулни контракции и да предизвикат спазми, които често могат да бъдат доста болезнени.

кучеСнимка: iStock

Много стопани на четириноги бъркат мускулните спазми с гърчове. Важно е да правите разлика между двете: спазмите на мускулите са локализирани, докато гърчовете причиняват треперене по цялото тяло на животното.

Диагностика на мускулни спазми при кучета

Ако мускулните спазми на домашния ви любимец не изчезнат сами след като той си почине (ако са се появили след разходка) или щом пие вода (ако причината е дехидратация) и той продължава да потреперва, а междувременно забележите някой от другите симптоми, описани по-горе – задължително трябва да го заведете на преглед при ветеринарен лекар. Специалистът ще открие причината за спазмите и ще се погрижи за болката. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 5 знака, че кучето ви се е преуморило

Вашият ветеринарен лекар може да поиска да предоставите полезна информация, която може да включва:

  • Каква е обичайната физическа активност на кучето ви
  • Промени в лекарствата (ако взима такива)
  • Има ли скорошни навяхвания или физически наранявания
  • Количество прием на течности на ден

Лечение на мускулни спазми при кучета

Спазмите на мускулите на домашните ни любимци често могат да бъдат предотвратени – стига да се уверите, че животното не се натоварва прекалено. Следете дали пие достатъчно вода през деня, особено през горещите месеци от годината. Ако забележите, че кучето се е схванало – можете леко да разтегнете или масажирате засегнатите мускули. Топъл компрес или торбичка с лед също могат да облекчат болката, причинена от спазъм.

кучеСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец се схваща често – попитайте вашия ветеринарен лекар за подходящи мускулни релаксанти или болкоуспокояващи. Добавки като витамини, минерали и лекарства на билкова основа могат да подсилят мускулната система на вашия космат другар, като същевременно облекчават състоянието му.

В зависимост от източника на мускулните спазми, може да се наложи допълнително лечение за справяне с основната причина за възникването им. То може да включва физическа терапия, масажи или дори операция за отстраняване на засегнатия нерв.

кучеСнимка: iStock

Превенцията е най-добрият начин за справяне с мускулните спазми. Питейната вода е от изключителна важност за вашето куче, така че то трябва да има достъп до течности както по време, задължително - след тренировка. Ако веднъж домашният ви любимец е имал мускулни спазми и се е възстановил – с подходяща диета и добавки можете да подсилите мускулната му система и да предотвратите връщането им. 

Вижте още: 

Колко дълго кучето може да стиска по голяма нужда

Защо кучето ни става нервно преди пътуване

 

 

 

 

Виж още