Могат ли кучетата да имат аутизъм?

куче аутизъм Снимка: iStock

З а аутизъм се говори все по-често напоследък, и това не е никак случайно – тъй като заболяването се диагностицира все по-широко, учените разполагат с повече ресурси, които да посветят на изследването му. В резултат на това до широката общественост достига повече информация и ние можем да получим по-ясно разбиране относно това състояние, както и да се научим да бъдем по-внимателни и подкрепящи спрямо всички, които имат досег с него. 

Дали обаче аутизъм съществува само при хората? Или и кучетата ни също могат да го имат?

Какво е аутизъм?

Преди да разгледаме по-задълбочено дали домашните ни любимци могат да имат аутизъм, нека отделим малко време, за да дефинираме какво е това всъщност. 

куче аутизъмСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Според WebMD разстройството от аутистичния спектър (ASD) се категоризира по два основни критерия - предизвикателства в социалната комуникация и ограничено, повтарящо се поведение. Много хора с аутизъм имат и сензорни проблеми, които ги правят по-чувствителни към различни стимули като светлини, звуци или допир. За да бъде диагностицирано, едно дете следва да има постоянни симптоми в тези категории, които пречат на ежедневния му ритъм на живот. 

Както подсказва и името, аутизмът съществува в спектър: симптомите на разстройството могат да се проявяват в различна степен на тежест. Макар за мнозина да се струва далечен обаче, аутизмът е доста често срещан. По последна информация на Центъра на контрол на заболяванията, 1 от 59 деца в САЩ е диагностицирано с подобно разстройство. 

Могат ли кучетата да имат аутизъм?

Тъй като разстройствата от аутистичния спектър са толкова чести при хората, то не е никак чудно, че мнозина се чудят дали и кучетата могат да имат аутизъм. 

куче аутизъмСнимка: iStock

Темата е обект на изследване още от средата на 60-те години на миналия век. И въпреки че има обещаващи проучвания относно симптомите на кучешкия аутизъм, към момента няма никакви убедителни или категорични доказателства, че при четириногите съществува аутизъм.

За сметка на това обаче, 

учените са установили, че кучетата могат да проявяват поведение и да имат хронични заболявания, подобни на аутизма при хората.

Така че, ако понякога косматият ви другар действа така, че ви на ум ви идва да се зачудите „дали кучето ми не е аутист“, то със сигурност си струва да проучите различните начини за управление на състоянието му. 

Какви са потенциалните симптоми на кучешкия аутизъм?

Въпреки че няма „официална“ диагноза за кучешки аутизъм, съществуват някои определени поведения, които могат да ви насочат, че нещо с домашния ви любимец не е съвсем наред. Търсете за симптоми като:

  • Повтарящо се поведение, като преследване на опашката или въртене в кръг
  • Дистрес и нарушаване на нормалната рутина
  • Предизвикателства при адаптирането към нови ситуации
  • Необичайни сензорни реакции (като изключителна чувствителност към светлина или при допир)
  • Социална тревожност и/или страх или агресия при взаимодействие с други кучета или хора

Как се диагностицира кучешкият аутизъм

Ако забележите, че домашният ви любимец проявява симптоми, важно е да насрочите посещение при ветеринарния си лекар. Въпреки че понастоящем няма „тест за аутизъм при кучетата“ или категоричен начин за диагностицирането му при четириногите, вашият ветеринарен лекар може да ви ориентира какво се случва с животното и, което е по-важното, да ви помогне да откриете начини да управлявате симптомите, за да поддържате питомеца си здрав и щастлив. 

куче носСнимка: iStock

Така, например, ако вашето куче има проблеми с повтарящо се поведение, специалистът може да ви помогне да измислите стратегии за пренасочването му – започване на игра или извеждане на разходка. Ако животното се бори със страх от хора или други четириноги, може би не е добра идея да го водите в близкия парк за сметка на спокойна разходка в някой по-спокоен район. 

Въпреки че няма „лек“ за симптомите на кучешкия аутизъм, вие можете да настроите средата на четириногото по начин, който минимализира всички потенциални „задействания“. А това не само, че ще помогне на вашето куче да усеща, че само управлява начина, по който си взаимодейства със света, но и ще поддържа ниски нивата му на стрес.

куче страхСнимка: iStock

Докато не разполагаме с повече информация за кучешкия аутизъм, справянето със симптомите може да се окаже известно предизвикателство – както за вас, така и за четириногия ви другар. С правилната подкрепа, обучение и намеса в конкретни ситуации обаче, това е предизвикателство, което можете да преодолеете заедно!

Виж още