Нощни животни ли са кучетата?

куче нощ Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е някога да преминете от работа на дневни към нощни смени и дори обратно? Тези преходни периоди са предизвикателство за много хора, а някои изглеждат почти неспособни да работят през нощта.

По природа хората сме по-активни през деня. Което, от своя страна, означава, че обикновено се наспиваме най-добре през нощта и ни е по-лесно да възстановим силите си, когато навън е тъмно. Нашият естествено заложен циркаден ритъм е това, което ни различава, поставяйки ни в две графи: „ранобудни“ и „нощни птици“.

Когато става въпрос за домашните ни любимци обаче, нещата стоят малко по-различно. И краткият отговор е не, кучетата не са нощни или дневни животни. Всъщност, едно от най-точните определения за тях е „социално спящи“. Защото, по всичко изглежда и вярваме, че ще се съгласите, че домашните ни любимци могат да спят по всяко време, когато пожелаят. И макар да прекарват голяма част от деня си в сладка дрямка, това далеч не влияе на качеството на съня им през нощта. 

куче възглавницаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Нощни животни ли са кучетата?

Кучетата не са нито нощни, нито дневни животни. Технически, четириногите ни другари се считат за естествено крепускуларни. Това означава, че те са най-активни привечер и призори. Характеристика, която индикира, че това са много активни същества, които бързо могат да променят моделите си на сън, без да се налага да преминават през трудни преходни периоди.

Поради тази причина кучето ви вероятно е много активно сутрин, нетърпеливо скачащо върху вас, явно готово да започне деня си. Косматите ни другари се събуждат щом слънцето надникне над хоризонта и смятат, че същото се отнася и за любимия им стопанин!

куче нощСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето ми е толкова активно сутрин

За щастие, повечето четириноги се адаптират бързо към графика за сън на собственика си, тъй като по същество те са товарни животни. Кучето ви ще се научи с времето, че обикновено дремвате до 8:00 сутринта, например. Това означава, че дори и през уикенда, когато ви се иска да починете час отгоре, домашният ви любимец ще е готов за разходката си у обичайното време. Може би се питате как се случва това? И как е възможно четириногите да знаят времето и да се придържат към такава специфична рутина без часовник?

Режим и модели на съня при кучетата

Кучетата са създания на навика. За това и ежедневната рутина е едно от най-важните неща, които можете да дадете на питомеца си. Това ще му помогне да се чувства спокоен, знаейки какво му предстои, вместо просто да минава през деня си безцелно и без определена посока.

куче нощСнимка: iStock

Графикът дава на домашния ви любимец чувство за сигурност. Това включва и времето за сън. Може би сте забелязали, че кучетата са склонни да спят повече от хората, като това не се случва само през нощта. Косматите ни другари прекарват в сладка дрямка средно между 12 до 14 часа на ден, а кутретата понякога релаксират до 19 часа дневно.

Ето защо, макар да прекарват цялата нощ в сън, домашните ни любимци не биха се лишили и от сладка дрямка през деня. Този модел на поведение е особено валиден при четириноги, които получават достатъчно упражнения.

Струва си да отбележим и, че кучетата не спят по същия начин, като хората. Ние влизаме и излизаме от REМ фазата (дълбокия сън) през цялата нощ, заспивайки дълбоко приблизително на всеки два часа. Именно по време на тази фаза тялото ни се възстановява, а пълният релакс помага на ума ни да съхрани полезна информация и спомените от предишния ден.

куче нощСнимка: iStock

През повечето време, когато ви изглежда заспал, домашният ви любимец всъщност е нащрек. Именно, защото не навлизат в REM цикъл при всяка дрямка, четириногите спят по-дълго от хората, смятат изследователите.

Лекият сън е инстинктивен модел, свързан с оцеляването на кучетата. И макар да се счита за нещо съвсем нормално, от съществено значение е да наблюдавате навиците на сън на вашето куче, тъй като промените в обичайните му модели често могат да са индикация за здравословни проблеми. 

В заключение, кучетата ни не са нито нощни, нито дневни животни. Въпреки това, те се адаптират към графика на почивка и активност на собственика си, стига да получават достатъчно упражнения и физическа активност.

куче нощСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата се облизват преди да заспят

Защо кучето ни се буди посред нощ

Защо кучето ви се нуждае от рутина във всеки етап от живота си

 

Виж още