По какво да се водим, когато избираме храна за кучето си

куче храна Снимка: iStock

К огато търсите най-добрата храна за кучето ви, трябва да имате предвид много фактори. Диетата на домашния ви любимец следва да се формулирана и съобразена с размера, възрастта, породата, енергийните му нива, медицински нужди (ако има такива) и др. За това и за собствениците понякога може да се окаже трудно да разберат коя храна е най-добра за косматия им другар. 

За да сме ви в помощ, решихме да систематизираме някои от основните неща, по които да се ориентирате и които е добре да обсъдите с ветеринарния си лекар, за да се спрете на точната за четириногия ви спътник храна. Защото, сигурни сме, всеки собственик иска най-доброто за кучето си, нали?

куче хранаСнимка: iStock

  • Кучешка храна, закупена от магазина

Когато купувате кучешка храна от близкия зоомагазин или по-голям супермаркет, важно е първо да проверите етикета със съставки. Обичайно те са изброени в реда на количеството – от най-високото към най-малкото. В идеалния случай, месото е първо, като най-често това е пилешко, агнешко или говеждо. В списъка може да има и яйца, а зърнените храни като пшеница и брашно трябва да са на последно място.

Dogsandcats.bg

Проверете и дали храната е формулирана за възрастта, породата и теглото на вашето куче. Ако не сте сигурни, консултирайте се с ветеринарния си лекар относно размера на порциите, тъй като понякога четенето на етикета може да не е достатъчен ориентир. 

куче хранаСнимка: iStock

Едно от предимствата на търговската храна за кучета е, че обикновено тя е достъпна и сравнително евтина. Основният й недостатък пък е, че невинаги знаете количествата на съставките и откъде са получени, така че на практика е трудно да се каже какво точно има в яденето, което животното похапва всеки ден. 

  • Сурова храна

Диетите със сурова храна са сравнително нова тенденция. При тях продуктите не се готвят и не минават термична обработка, преди да се сервират на четириногите. Много стопани на домашни любимци и ветеринарни лекари са единодушни, че суровата диета има големи ползи за здравето на кучетата, включително подобряване на състоянието на козината, дъха и храносмилането им. Други твърдят, че суровата храна може да причини инфекции, тъй като в месото може да се съдържат салмонела и E. Coli. 

куче хранаСнимка: iStock

Ако смятате да давате на кучето си сурова храна, важно е да знаете как да си набавяте съставките за този тип меню, как да боравите с храната правилно и да поддържате всичко възможно най-хигиенично. Някои производители предлагат сурови продукти, които могат да се открият във фризери или хладилници в по-големите зоомагазини. Отделете време, за да ги проучите внимателно, за да направите възможно най-информиран избор.

  • Специални медицински диети

Някои кучета имат специални медицински нужди, които определят коя диета е най-добра за тях. Това се отнася за четириноги, диагностицирани с диабет, например, чието меню трябва да е с високо съдържание на фибри и ниско – на мазнини. При четириноги със застойна сърдечна недостатъчност пък, трябва да има ограничен прием на натрий, добавен таурин и повече аминокиселини. Допълнително Омега-3 мастни киселини може да са необходими на кучетата с кожни заболявания.

куче хранаСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец е диагностициран с определено медицинско състояние, следвайте внимателно инструкциите на ветеринарния си лекар относно храненето му. Обърнете по-голямо внимание на съставките, размера на порциите и следете за поддържане на тегло в норма. 

Вижте още: 

Защо кучетата толкова харесват човешката храна

Защо кучето ви омита храната си толкова бързо

Виж още