Разбира ли кучето, когато му се извинявате

куче извинение Снимка: iStock

Н а всеки собственик на куче се случва понякога, неволно или не, да нагруби или нарани без да иска кучето си. Внезапното изскимтяване и погледът, изпълнен с болка и предателство – те могат да ви накарат да се почувствате така, сякаш сте извършили ужасно престъпление. И съвсем естествено е да побързате да кажете „Много съжалявам“ на косматия си другар в опит да го утешите. Дали обаче кучето действително разбира, че му се извиняваме? 

Всеки, който е споделял дома си с куче, може да потвърди, че четириногите имат богат емоционален живот, а различни изследвания потвърждават, че са способни да чувстват и изразяват широк спектър от емоции. Мозъците на косматите ни другари съдържат голяма част от същите структури и системи, посветени на обработка на емоционалното съдържание на гласовото съдържание на тоновете. 

куче извинениеСнимка: iStock

Любопитни са изводите, получени от проучване, проведено през 2014 г. В него учените са изследвали промените в кръвния поток, настъпващи с мозъчната активност на 11 кучета, обучени да лежат неподвижно във функционална машина за ядрено-магнитен резонанс. На животните са пуснати над 200 звука, сред които и човешка реч, изразяваща различни емоции. 

Dogsandcats.bg

Установено е също, че активността в конкретни области на мозъка на кучето се променя в отговор на емоционалния тон на звука, който чува.

Четириногите имат и много от същите хормони, свързани с определени емоционални състояние, както и хората: кортизол (произвеждан в отговор на стрес) и окситоцин (отговорен за чувствата на любов и близост). Като цяло учените са на мнение, че кучетата имат емоционални способности, подобни на тези на двугодишно дете. Те са в състояние да изпитват щастие, вълнение, задоволство, страх или стрес.

куче извинениеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да разберат човешките емоции?

Кучетата са силно интуитивни същества, а скорошни проучвания по темата потвърждават, че четириногите са в състояние да уловят различни поведенчески и физиологични знаци, с чиято помощ разграничават и дори – понякога отразяват – човешките емоции. 

Изостреното им обоняние е определящо за уменията на кучетата да улавят химическите сигнали, излъчвани от хората, когато изпаднат в определени емоционални състояния. И да, четириногите реагират по различен начин на „миризмата на страх“ и „ароматът на щастие“.

Вижте още: Страхова агресия при кучетата

Домашните ни любимци без съмнение са умели в разбирането на човешките изражения и мимиките на лицето ни. Доказателство за това са изводите, получени след проучване от 2015 г., което е изследвало реакциите на кучетата към щастливи, ядосани и неутрални човешки изражения. Изследването предполага, че четириногите разграничават щастливото и ядосано емоционално състояние на стопаните си само по изражението на лицето им.

куче извинениеСнимка: iStock

Що се отнася до човешката реч, кучетата разбират някои отделни думи, но далеч не толкова много, колкото ние. Косматите ни другари обаче, улавят фините тонове в гласа ни толкова добре, че дори и да не разбират на практика думите, които използваме, те могат да разберат дали сме щастливи, тъжни или ядосани. 

Как да се извиня на кучето си, така че да ме разбере?

Ако искате да се извините на кучето си, можете да го направите по начин, по който животното да ви разбере по-добре. Като начало – преценете ситуацията и потърсете емоционалните сигнали на домашния ви любимец.

Изпуснахте тенджера в кухнята и четириногото избяга от стаята при звука? Вероятно просто се е стреснало, за това и ако говорите с него със спокоен, успокояващ глас, като същевременно го хвалите, то ще се успокои бързо.

От друга страна, ако сте се разочаровали от домашния си любимец и сте му се скарали за това, че е ровил в боклука, например, подходът ви трябва да е малко по-различен. В случай, че животното изглежда уплашено, опитва се да избяга от вас или да се скрие в другата стая – дайте му време да се успокои. Уважете нуждата му от пространство, а след това – говорете с него с мек, спокоен глас, без обаче да се опитвате да го примамвате физически или да го преместите от скривалището му.

куче извинениеСнимка: iStock

Въпреки че е изкушаващо да почерпите кучето си, когато му се извинявате, по-добре не го правете. Лакомствата са чудесни, за да научите косматия си другар кое поведение заслужава награда, но даването им, след като по невнимание сте уплашили или стресирали животното, може да бъде объркващо. Вместо това, съсредоточете се върху това да му демонстрирате положително и нежно внимание по начин, по който има нужда и би му допаднал. Независимо дали става въпрос за разтриване на корема или известно време насаме.

В заключение – кучетата са способни да разбират човешките емоции, при това го правят доста добре. Четириногите улавят химическите сигнали на тялото ни, гласовите тонове и езика на тялото ни. Думата „съжалявам“ може и да не означават нищо за тях, но ако цялостното ви излъчване е спокойно и изпълнено с обич, то животното ще долови, че искате да му се извините по любящ и успокояващ начин. 

Вижте още: 

Защо кучетата обичат хората

10 знака, че кучето ви е истински щастливо

 

Виж още