Щастливо, тъжно или тревожно лае кучето ми?

куче лай Снимка: iStock

С ледващият път, когато кучето ви лае, заслушайте се внимателно. Дали лаят му е по-висок или по-нисък? Звучи ли по-грубо и отсечено, или по-скоро е по-монотонен? Имате ли чувството, че сякаш се засилва и набира скорост? Питаме ви неслучайно. Това са част от уликите, които ще ви помогнат да определите дали четириногият ви другар е щастлив, тъжен или изпитва безпокойство и тревожност. 

куче лайСнимка: iStock

Има ли универсален код при лая на кучетата?

Кучетата са товарни животни. Точно като езика на тялото, лаят им помага да изразят емоционалното си състояние, чувствата и тревогите си. 

Вижте още: Защо кучетата душат дупетата си

Dogsandcats.bg

Според последни проучвания по темата, четириногите са в състояние да различават различните видове лай, идващ от други техни събратя. След проведени тестове учените са установили, че когато едно куче чува лая на друго, неговият пулс се забързва. Особено в случаите, когато въпросното животно лае срещу непознат или защото е оставено само, пишат от Американския киноложки клуб. 

куче лаеСнимка: iStock

А какво да кажем за собствениците? Можем ли и ние да разберем кодовете, скрити в акустичните характеристики на лая на домашния си любимец? Или, казано с други думи, ако сте в другата стая, има ли начин да познаете какво „казва“ косматият ви другар, когато лае? 

Вижте още: Как кучетата общуват помежду си

Изследванията показват, че можем. Стига да успеем да доловим уликите, скрити в тона, височината и скоростта на джафкането на животното. 

Според учените, хората имаме естествен инстинкт за интерпретиране на кучешкия лай – независимо дали се касае за нашия домашен любимец или не. В проучване, резултатитр от което са публикувани през 2005 г., Pongracz et al, участниците са помолени да категоризират поредица от звуци на лай, поставяйки ги в една от пет категории: агресия, страх, отчаяние, игривост или щастие. Всички дали подобни резултати, с което учените доказват тезата си, че „лаят може да представлява функционална система за комуникация в отношенията куче-човек“.

куче лайСнимка: iStock

Как можем да разпознаем щастливия лай?

Когато кучето ни лае от радост, ние някакси знаем. Разбира се, вокализацията на животното в тези случаи се допълва от щастливи сигнали – махаща опашка, влажни, бдителни очи и спокойна стойка. Ако обаче чуем същия този лай изолирано, дали ще разберем, че чрез него питомецът ни изразява щастие? Има три ключови акустични момента, които могат да ни помогнат да интерпретираме „кода“ в лая на домашния си любимец: 

  • Височина

Според учените, най-високият лай при кучетата обикновено се случва, когато животното е оставено само. Лаенето преди разходка или игра пък, е умерено високо. Ниският лай е характерен за ситуации, при които четириногите са поставени в непривична за тях ситуация, в присъствието на непознат или е проява на агресия. 

куче лаеСнимка: iStock

  • Брой или продължителност на излайванията

Едно или две излайвания вероятно означават изненада или вълнение. От друга страна, постоянният, упорит лай подсказва, че нещо не е наред – независимо дали е причинен от преминаваща наблизо кола, човек или друго животно. 

  • Скорост

Кога лаят на домашните ни любимци сякаш е леко забързан? Проучванията показват, че кучетата ускоряват лаенето си по време на игра, както и, когато усетят натрапник. Четириногите лаят по-бавно, когато се приближават към агресивно куче. 

куче лайСнимка: iStock

Щастливо, тъжно или тревожно лае кучето ми?

Ниският и бавен лай показва опасност или предупреждение. Някои четириноги излайват само веднъж, за да алармират стопаните си, че нещо ги тревожи. Като цяло, по-ниският тон при кучетата обикновено се свързва с агресия. 

Бързият лай е индикация за адреналин, възбуда или страх. Високият – за щастие. 

куче лайСнимка: iStock

Бърз, последователен, висок лай, който продължава дълго време, е типичен знак за тревожност или страх. 

Вижте още: 

Как да разберем кога кучето ни казва „Не“

Как да говорим с кучето си така, че да ни слуша

 

Виж още