Как кучетата общуват помежду си

кучета Снимка: iStock

К ато собственик на домашен любимец вероятно сте забелязали някои от многото различни начини, по които кучетата комуникират с останалия свят. Например – сумтенето, ръмженето или хленченето за добро утро. Или специфичните звуци, които животното издава, когато иска да излезе навън или е време за вечеря. 

Колкото и добре да познаваме кучешките си другари обаче, няма как да владеем до съвършенство техния език. За това и въпросът „Как кучетата говорят помежду си?“ е един от най-често задаваните – не само към учените, но и към ветеринарните лекари, както и към специалистите по поведение и дресура на домашни любимци. 

кучетаСнимка: iStock

И така – как кучетата „говорят“ помежду си устно?

За тези от нас, които не говорят кучешки език, вербалната комуникация си остава най-честия и единствен начин да се опитаме да разберем какво се опитват да ни кажат нашите четириноги другари. Животните разчитат на различни вокализации, за да си „говорят“ помежду си, а някои от най-често срещаните от тях включват:

Dogsandcats.bg
 • Лай

Лаенето е една от основните форми на вербална комуникация, използвана между кучетата и има своите различни значения. Има закачлив лай, предупредителен лай, стреснат и нервен лай, като вашият космат другар може да използва всички тях като покана за игра, за да запази личното си пространство, както и да отправи предупреждение към останалите за потенциална опасност. 

кучетаСнимка: iStock

Вижте още: Какво ни казва кучето чрез лая си

 • Вой

Ако домашният ви любимец иска да общува с друго куче на по-голямо разстояние, то може да наклони муцунката си назад и да нададе вой. Това е често срещано при членовете на глутницата, които са разделени и се опитват да насочат останалите към местоположението си. 

 • Смях

Удивително е, че кучетата ни имат способността да се смеят, но ние, хората, често го бъркаме с обикновено задъхване. Всъщност, четириногите ни другари се смеят, докато играят с други кучета, както и като начин да покажат удоволствие.

 • Въздишане

Въздишката е друг вид вокализация с много различни значения. Понякога тя е начин кучетата да си покажат едно на друго, че се чувстват неудобно или нещо ги тревожи, а от друга страна – може да е знак, че са спокойни и доволни. 

кучетаСнимка: iStock

 • Ръмжене

Не всяка вокализация в кучешкия свят с наситена с дружелюбни нотки. Ако едно куче ръмжи, например, това е неговият начин да каже на останалите да се отдръпнат. Често то е съпътствано от други „съобщения“ като позата на тялото и зрителен контакт. 

А как кучетата си общуват физически?

Въпреки че вербалната комуникация между кучетата е по-забележима за нас, четириногите всъщност разчитат много повече на физическите знаци, за да общуват помежду си. Ако погледнете по-внимателно взаимодействията на вашия домашен любимец с други себеподобни, може да видите някои от тях, като:

 • Специфично поведение при игра

Играта между две кучета е решаваща дейност, показателна за изграждането на връзки и практикуване на важни житейски умения като лов и защита на глутницата. И, за да остане тя забавна и спокойна, четириногите разчитат на набор от физически съобщения, които казват: „Не, нямам намерение да ти навредя!“. Те включват лек поклон при игра, преувеличени движения, махане на опашка и щастливо изражение на лицето. 

кучета паркСнимка: iStock

Вижте още: Кога кучетата си играят и кога са на косъм да се сбият

 • Контакт с очите (или неговото избягване)

Въпреки че кучетата са еволюирали да търсят зрителен контакт с хората, това поведение често означава нещо напълно различно между две животни. Продължителното взиране се възприема като конфликтно, опит за доминиране или заявка за притежание на храна, територия или играчка. А избягването на заплашителния зрителен контакт често означава: „Не искам да се караме!“. 

 • Походка

Щастливото, спокойно куче се разхожда с лека походка и открито изражение на лицето си. Когато възникне конфликт, то сигнализира на околните, че нещата са сериозни и го тревожат, като напряга мускулите около лицето и по тялото си. 

кучета играСнимка: iStock

 • Прозяване

Прозяването понякога може да бъде просто начинът на вашето куче да каже, че му е скучно, уморено е или се е отпуснало напълно. Друг път обаче, това е форма на кучешка комуникация, която най-често е знак за стрес и индикация за хората наоколо, че животното „не иска проблеми“. 

Вижте още: 5 причини защо кучето се прозява

 • Свито поведение

В много случаи кучетата избират пътя на мира, като чрез езика на тялото си казват: „Наистина не се интересувам от битка с теб“ или „Много ме притеснява това, което ще се случи“. Тази форма на комуникация се характеризира с ниска стойка на тялото и прибрана опашка. 

 • Коремът нагоре!

Специфичен жест при кучетата, който често остава неразбираем за хората. От една страна, позицията на корема нагоре, комбинирана с напрегнати мускули и „око на кит“, може да е знак, че домашният ви любимец се опитва да избегне битка, като се подчинява. 

кучетаСнимка: iStock

Ако се случва по време на игра пък, може да е явен признак на удоволствие, чрез който животното показва, че се чувства напълно комфортно.

Разбира се, има още много други форми на физическа комуникация, които ще забележите, когато вашият домашен любимец е около други себеподобни. Просто трябва да се вгедате по-отблизо!

Има нещо във въздуха! Вашето куче говори и чрез феромони

Има още един начин, чрез който кучетата „говорят“ помежду си, който е напълно извън нашето разбиране: миризмите!

Феромоните са един от най-бързите и наситени информативно начини, чрез които четириногите комуникират помежду си, като те се отделят чрез телесни течности, както и чрез специфични жлези, разположени на различни места по тялото на кучетата. 

Когато, например, косматият ви спътник ви дръпне до близкото маркирано дърво в парка или поиска да се поздрави с друго куче, подушвайки го отзад, всъщност то сякаш води вид разговор за възраст, произход, настроение, генетика и здраве.

кучетаСнимка: iStock

За съжаление, ние никога няма да можем да се докоснем до тази форма на кучешка комуникация. Но пък можем да се възхищаваме, че това е един от уникалните начини, чрез които нашите най-добри приятелчета си споделят! А това, като се замислите, не е никак малко!

Да разберем повече за това как кучетата ни си общуват помежду си, не е просто завладяващо. Научавайки повече за домашния си любимец, това може да ви помогне да му осигурите условията, в които да получи максимално обогатяване от комуникацията си със себеподобни.

Да позволите на четириногото да си „поговори“ с друго куче, например, е чудесен начин и за двете животни да се социализират, както и да се почувстват по-близо до своята природа. 

Вижте още: 

Защо кучетата душат дупетата си

7 странни навици на кучетата и тяхното обяснение

6 начина да помогнем на кучето да създаде нови приятелства

 

 

 

 

 

Виж още