Ще гледате кучето на приятел за първи път – какво трябва да знаете

куче Снимка: iStock

Л ятото е тук, а с него и дългоочакваната от мнозина ваканция! Ако сте планирали екскурзия, на която няма как да вземете домашния любимец, то със сигурност сте посветили известно време в премисляне и преценяване на чии грижи да оставите милото си куче. Разбира се – някои от членовете на семейството или близък приятел е чудесен вариант, тъй като животното ще е при някого, когото познава, а това ще наруши максимално малко ежедневната му рутина. 

Ако вие сте въпросният човек, на когото предстои да се грижи за кучето на приятел за първи път, държим да започнем с едно уточнение. 

Това, че заедно сте разхождали и сте си играли с четириногото в парка далеч не изчерпва всички грижи, свързани с отглеждането на домашен любимец.Важно е да не подхождате снизходително към този ангажимент – това е отговорност и преди да се съгласите, добре е да си давате ясна представа какви задължения са включени в нея. 

Dogsandcats.bg

За да направим съжителството ви с кучето по-малко стресиращо и по-приятно – както за вас, така и за самото животно, решихме да съберем всички стъпки, свързани с приятния (поне според нас) ангажимент да се грижите за домашния любимец на приятел, докато той отсъства.

кучеСнимка: iStock
 

 • Говорете със собственика на кучето

Преди да се съгласите да гледате кучето на приятел, то трябва да знаете, че всяко четириного е уникално и всеки стопанин има своите начини да се справи с грижите, свързани с него. Ето защо е важно да обсъдите всичко подробно с въпросния човек, както и да чуете от първа ръка в какво се състои графика на животното и вашите отговорности, свързани с него. 

Както вече споменахме, максималното придържане към ежедневната рутина е от решаващо значение, защото по този начин четириногото ще бъде по-малко разтревожено от отсъствието на стопанина си. Освен това – кучетата обичат да имат график и ще се държат с вас по-добре, ако го спазвате, уважавайки нуждите им.

кучеСнимка: iStock

 • Колко защитен е домът ви?

Ако нямате собствено куче, лесно е да забравите, че има някои правила за безопасност, когато отглеждате домашен любимец. Основното е да помислите за потенциалните начини, по които животното може да се нарани в дома ви.

Вижте още: Как да обезопасим дома за кучето си

 • Подгответе се за маркиране

Кучетата са известни с това, че са териториални животни, а това означава, че новия ви гостенин може да се опита да бележи дома ви. Четириногите обозначават места и чрез уриниране. В повечето случаи те маркират вертикални повърхности, като вдигат крак. И макар че не е „задължително“, все пак може да се случи. Това е техният начин да кажат: „Това е моята територия“. За това – уверете се, че държите животното под око, особено ако то броди с любопитство из дома ви. 

кучеСнимка: iStock

Добре е да знаете: Мъжките кучета са по-склонни към маркиране в сравнение с женските. 

Вижте още: Защо кучетата обичат да маркират автомобилни гуми

 • Какво ще кажете за миризмата на куче?

Ако нямате домашен любимец, то трябва да имате предвид, че в дома ви ще се появи нова миризма след появата на кучето. Дори и чистите четириноги, които се къпят редовно, имат свой индивидуален аромат.

Това е така, защото тялото на животните работи по различен начин, в сравнение с нашето. Специфичните им жлези оставят по кожата и козината на четириногите уникалната миризма, за която някои казват, че „тук мирише на куче“. Бъдете спокойни – щом се върне при своя човек и вие почистите щателно дома си, той ще възстанови неутралната си миризма. 

Ако искате да сведете до минимум миризмата на куче в дома ви, можете да покриете мебелите си със специални одеяла, да проветрявате по-често и да правите по-чести разходки.

 • Научете графика на кучето

Не забравяйте, че съгласявайки се да се грижите за кучето на близък ваш човек, вие на практика поемате опеката за член на семейството му. Подходете към тази отговорност сериозно и бъдете сигурни, че сте в състояние да й посветите достатъчно от времето и енергията си, за да сте сигурни, че осигурявате всичко най-добро на четириногото. 

кучеСнимка: iStock

Уверете се, че сте изговорили със собственика на кучето следното:

 • Какво харесва то и какво не.
 • Какво е поведението на кучето като цяло.
 • Може ли и колко дълго да бъде оставяно само.
 • Какви са хранителните му навици. 
 • Има ли любима играчка и одеяло? – Ако да, задължително да ги донесе със себе си, докато вие го гледате.
 • Дали е било ваксинирано? – Особено важно е ако имате още един домашен любимец у дома.
 • Приятелски настроено ли е към други животни.
 • Колко често трябва да разресвате козината му.
 • Какви команди разбира.

Информацията, свързана с тези теми ще ви помогне да се подготвите по-добре и съответно – да сте по-уверени във възможността да управлявате кучето през следващите дни.

човек и кучеСнимка: iStock

 • Бъдете подготвени

Задайте на собственика възможно най-много въпроси и го помолете да ви напише най-важните на лист, включително – номера на ветеринарния лекар на животното. В крайна сметка – колкото повече информация имате, толкова по-спокойни ще се чувствате. 

 • Бележки за поведението на кучето

Помолете стопанина на животното да ви опише поведенческите сигнали и да ви даде съвети относно езика на тялото на животното, които бихме могли да са полезни, заедно с точни указания какво да правите, ако ги забележите.

кучеСнимка: iStock

 • Категорично НЕ

Може да се изкушите да почерпите четириногия си гостенин с част от закуската си, освен ако не ви е казано изрично, да не го правите. Понякога дори една хапка може да навреди на дадено куче. Знаейки какво да очаквате и какво категорично да не правите ще намалите рисковете от възможни инциденти. 

 • Време за излизане

Физически и психически стимулираното куче е щастливо, така че трябва да знаете, че ви предстои да прекарате значително време на открито. Научете графика за тоалетна на животното и не се притеснявате твърде да го оставите да общува с други четириноги в парка – разбира се, съблюдавайки за неговата безопасност. 

Освен редовните разходки, планирайте времето за игри. И помнете – ако отделите достатъчно време, за да изморите кучето, давайки му възможност да тича и играе, то най-вероятно ще бъде много по-спокойно, когато се приберете у дома след това. 

кучеСнимка: iStock

В заключение – грижата за куче, което не сте възпитавали вие и с чиито нужди, рутина и специфични личностни характеристики трябва да свикнете за отрицателно бързо време, може да бъде известно предизвикателство. И да, не са изключени някои неудобства. Но с подходящите подготовка и нагласа можете да превърнете това време в забавно и емоционално възнаграждаващо преживяване. 

Разбира се, ако не сте сигурни в нещо по време на периода на гостуването на животното, свържете се със собственика му или с ветеринарния лекар. А междувременно – отпуснете се и си прекарайте добре заедно!

 

Виж още