Скачат ли кърлежите?

куче Снимка: iStock

У хапванията от кърлежи са сред най-често срещаните оплаквания, с които собствениците на четириноги пристъпват прага на ветеринарните клиники. Как обаче кръвосмучещите дразнители попадат върху домашния ни любимец?

Някои често срещани схващания гласят, че кърлежите скачат, могат да летят или падат от дърветата. И всъщност, всички те са неверни. 

Кърлежите имат крушовидни тела и четири чифта крака. Формата на тялото им, съчетана с нуждата им от хранене през всяка фаза от жизнения им цикъл, определя и как достигат до своя домакин. Въпреки това, нито един от тези способи на мобилност не включва скачане. И тъй като те нямат крила, съответно – не могат и да летят. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Как кърлежите се прикрепят по кучетата ни?

Кърлежите са уникални с това, че са опортюнистични същества. Или казано с други думи – те чакат домакина им сам да дойде при тях. Безспорно търпеливи паразити, те използват задните си чифтове крака, за да се задържат на някое по-високо стръкче трева или листо, готови във всеки момент да се хванат за следващото животно гостоприемник, което премине покрай тях.

Вижте още: Рисковете от ухапване от кърлеж при кучетата

Как кърлежите знаят откъде ще мине кучето ми?

Периодът на търсене не е напълно пасивен и случаен. Кърлежите са усъвършенствали този начин на оцеляване, като използват всичките си налични сетива, за да регистрират движението и въглеродния диоксид, който животните издишват.

кучеСнимка: iStock

Това им дава по-добър шанс да се закачат за някой гостоприемник, където ще се нахранят и съответно – ще оцелеят. 

Как кърлежите си избират гостоприемник?

Някои видове кърлежи имат предпочитани гостоприемници. Например, еленските (известни още като чернокраки и най-често срещани у нас), предпочитат да се хранят с елени и други горски бозайници. Но тъй като те искат да се нахранят по всеки възможен начин, по който могат, нещата в повечето случаи се свеждат до това кое животно ще премине по-близо и ще се докосне до тях, за да съумеят да се прикрепят към него. 

кучеСнимка: iStock

Как се закрепват кърлежите

При повечето видове кърлежи ларвите търсят гостоприемник на нивото на земята, а възрастните се изкачват по-високо с надеждата да се закрепят за по-голямо животно. Някои от тях се прикрепят бързо, докато други пълзят по гостоприемника, търсейки място с по-тънка кожа.

кучеСнимка: iStock

Тези разлики в местоположението и прикрепването на кърлежите правят особено важно да проверявате ушите на домашния си любимец, коремчето и долната част на лапите му, за да отстраните потенциалните натрапници, преди още да са се настанили удобно. 

Вижте още: 7 любими места на кърлежите по вашето куче

Превенцията е най-сигурната защита

Най-добрият начин да не се притеснявате за това как да отстраните кърлеж от тялото на домашния си любимец или да се замисляте за болестите, които тези паразити пренасят, е да предпазите косматия си другар от тях. 

кучеСнимка: iStock

Външното обезпаразитяване, което се прилага локално, нашийници или медикаменти, които се приемат през устата – обсъдете всичко с вашия ветеринарен лекар, за да изберете коя опция би била най-безопасна и ефективна за вашия питомец.

Вижте още: 

Външно обезпаразитяване на кучето - как да изберем най-подходящата защита

Активни ли са кърлежите през зимата

Виж още