Топ 10 съвета за по-здраво куче

куче човек Снимка: iStock

В сички искаме нашите кучета да имат дълъг, щастлив и здравословен живот. И има някои неща, които всеки от нас може да направи, за да помогне това да се случи. Ето 10 съвета, проверени от ветеринарни лекари и специалисти, цитирани от Dogtime, които ще помогнат на всяко четириного да се почувства по-щастливо и ще повлияят добре на здравето му в дългосрочен план. Защото това е целта на всички ни, нали?

  • Кастрация или стерилизация

Стерилизацията спира женските кучета да се разгонват и може да помогне за предотвратяването някои заболявания като рак на гърдата, пиометра или инфекция на матката. Кастрирането на мъжкото куче оказва влияние върху поведението на животното като намалява агресията и помага за предотвратяване на развитието на рак на тестисите, заболявания на простата и херния. 

  • Редовна ваксинация

До тримесечна възраст защитните антитела, които естествено се предават на новородените кутрета чрез майчиното мляко, привършват. За това домашният ви любимец трябва да бъде ваксиниран – за да го предпазите от някои често срещани инфекциозни заболявания, включително лептоспироза и парвовирус. 

куче ветеринарен лекарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Редовни посещения на ветеринарния ви лекар

Подобно на вас, домашният ви любимец се нуждае от редовни посещения при лекар, за да се гарантира доброто му здраве. Годишният преглед дава на специалиста шанса да пресече всякакви заболявания или здравословни проблеми още в зародиш.

  • Обявете война на бълхите и кърлежите

Бълхите могат да причинят здравословни проблеми на домашния ви любимец, при това – много по-сериозни от сърбежа по кожата. Това включва алергии, анемия и дори тении. За щастие, има различни продукти за обезпаразитяване. Важно е да сте последователни и особено бдителни през по-топлите месеци. 

  • Лекувайте дирофилариозата, като я предотвратите

Дирофилариозата е много трудна за лечение и, за съжаление, често може да бъде фатална за домашните любимци. Ключът към справяне с нея е превенцията. 

ветеринарен лекарСнимка: iStock

  • Упражнявайте се с кучето си всеки ден

И не просто бърза разходка до близката градинка за тоалетна. Ежедневната активност ще поддържа вашия четириног другар в добра физическа форма, психически здрав и ще намали шанса за войнствено и разрушително поведение. 

Редовните упражнения помагат за поддържане на здравословното тегло и сърцето, като същевременно увеличават мускулната маса. От колко упражнения дневно ще има нужда кучето ви, зависи от неговата порода, пол, възраст и здравословно състояние

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Следете теглото на кучето си

Липсата на движение и прехранването са също толкова големи проблеми при домашните любимци, колкото са и при хората. Кучето ви няма как да знае само от колко упражнения и движение се нуждае или какъв вид храна да яде. Това зависи изцяло от вас. Артрит, чернодробни заболявания и коронарна болест – това са само някои от здравословните проблеми, пред които са изправени кучетата с наднормено тегло. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

  • Седмични здравни проверки

Един от най-добрите начини за предотвратяване на здравословни проблеми е да преглеждате кучето си всяка седмица. Проверете козината и кожата му за подуване, люспи или струпеи. След това идва ред на ушите и очите – бъдете внимателни за признаци на зачервяване или секреция. И накрая – следете за всякакви промени в навиците на хранене или пиене на вода на питомеца си. Ако нещо ви се стори различно от нормалното, консултирайте се с ветеринарния си лекар.

  • Стойте далеч от опасните храни

Някои от най-опасните храни за кучетата според списъка на ASPCA включва: шоколад, алкохолни напитки, авокадо, кафе, мазни продукти, ядки макадамия, развалени и плесенясали храни, лук, грозде и стафиди, сол, чесън, тесто с мая и сладки десерти с ксилитол (изкуствен подсладител).

куче наднормено теглоСнимка: iStock

  • Измийте тези зъби!

Лошият дъх може да е признак за проблеми със зъбите или венците. Частици от храна, слюнка и бактерии, които се натрупват по зъбите на животните под формата на плака, могат да причинят инфекции. Ако не се лекуват, възпаленията могат да доведат до кариеси и дори – да преминат в кръвообращението, засягайки сърцето, белите дробове, черния дроб, бъбреците, костите и ставите на вашия питомец. 

Проверявайте зъбите и венците на кучето си всяка седмица и се консултирайте с ветеринарния си лекар за инструкции относно денталната хигиена на кучето. 

Вижте още: 

Да кастрираме или не кучето си

6 предимства от бягането в парка с кучето ви

 

Виж още