2-те най-неразбрани породи кучета

ротвайлер Снимка: iStock

П одобно на хората, кучетата са различни и всяко идва със своите индивидуални личностни характеристики. Някои четириноги обичат да се гушкат, докато други по-скоро предпочитат нещата да се случват по зададени от тях правила, съблюдавайки за личното си пространство. Трети са изключително общителни и могат да се сприятелят практически с всеки, докато някои стопани споделят, че питомците им имат нужда от повече време, за да осъществят нови контакти и да се социализират.

Многообразието в кучешкия свят действително е огромно, но

има две специфични породи, които често са представяни стереотипно и едностранчиво, поради което мнозина имат погрешно изградена представа за тях. Често етикетирани като „агресивни“, те обикновено не се смятат за подходящи за семейства с деца, а според някои – дори за домашни любимци. 

Dogsandcats.bg

За да хвърлим малко светлина по въпроса откъде идват тези митове и защо не бива да подхождаме с предубеждение, ви предлагаме заедно с д-р Ерин Аскерланд, консултант по здравеопазването и поведението на животните в Camp Bow Wow, да разгледаме защо тези две породи четириноги са най-неразбрани в световен мащаб. 

Кои са двете най-неразбрани породи кучета?

За съжаление, Питбулите и Ротвайлерите са първенците по лош рейтинг. Преди да разгледаме по-подробно защо това е така, важно е да отбележим, че терминът „питбул“ се отнася до група породи, която включва: Американски булдог, Американски питбул териер и Американски стафордширски териер. Въпреки това, в съзнанието на повечето хора под „питбул“ се разбират главно Американските питбул териери. 

ротвайлерСнимка: iStock

Тези кученца, заедно с Ротвайлерите, често остават неразбрани и стават жертва на стереотипно мислене, на първо място, защото са по-големи и по-енергични от повечето си четириноги събратя. „Представителите на тези породи са едри, мускулести, с мощни челюсти, големи глави и често могат да изглеждат плашещи чрез езика на тялото си“, коментира Аскеланд.

Роля за лошата слава на тези порода имат и медиите, които често изобразяват тези кучета като зли и опасни, което допринася за лошата им репутация и погрешните схващания, свързани със същността им. 

Вижте още: 3 ранни признаци на агресия при кучетата

Добре, но всъщност по-агресивни ли са тези кучета?

Когато става въпрос за домашните ни любимци, отглеждането, а не природата играе водещата роля. Разбира се, Питбулите и Ротвайлерите са животни, които се отличават с по-защитен и доминантен характер, в това спор няма. Някои кучета са по-упорити, докато други – буквално се разтапят в компанията на деца. Но нищо от това не е свързано с „вродена“ агресия. Въпреки че е факт, че по-големите и силни четириноги могат да причинят повече щети, ако нападнат и ухапят човек.

„Често с Питбулите и Ротвайлерите се злоупотребява и те биват използвани от хора, чиято ясна цел е да ги обучават, за да изглеждат агресивни. Съществува и другата крайност – изобщо не ги тренират, което ги кара да изглеждат непокорни или страшни в очите на околните“, споделя още Аскеланд. 

ротвайлерСнимка: iStock

Специалистите са единодушни по въпроса, че всяко куче е способно да хапе или да проявява агресия, когато е поставено в ситуация, която предизвиква у него тревожност, дискомфорт или страх. 

Вижте още: 8 мита за кучешката агресия, които всички сме чували

И преди сме споменавали, че агресията е термин, който следва да се използва за описване на много и различни поведения, а не само да се акцентира върху крайния резултат – ухапване/нараняване, както се показва в медиите, например. За всяка агресивна реакция на кучетата си има причина. Някои породи могат да бъдат по-защитно ориентирани към семействата си, да бъдат по-малко приятелски настроени към други животно или дори – подозрителни към непознати – все характеристики, които водят до това да бъде етикетирани като агресивни. 

Стереотипът се допълва и от факта, че енергичните породи като Питбулите и Ротвайлерите могат да изглеждат непокорни, ако не им се осигурява достатъчно възможност да изразходват енергията си чрез упражнения и умствена стимулация. Както, впрочем, стои въпросът с всички домашни любимци, не мислите ли?

кучеСнимка: iStock

И така, по-трудни ли са Питбулите и Ротвайлерите за обучение?

Питбулите и Ротвайлерите са като всички други кучета, когато става въпрос за обучението им: Просто се погрижете да имате малко лакомства под ръка и те с радост ще ви покажат „кой е добро момче“.

Използвайки метода за положително подсилване, включващ поощрение на желаното поведение с помощта на награди и похвали, ще помогне на всички настоящи и бъдещи собственици на домашни любимци да изградят чудесни отношения с кучетата си. Независимо от породата им. 

питбулСнимка: iStock

„Голяма част от успеха на дресурата се състои в това да разберете какво обича вашето куче и да го използвате да подпомагане на процеса на обучение. Повечето Ротвайлери, например, учат с лекота нови команди и са нетърпеливи да зарадват стопаните си, което прави тренировъчните сесии забавно и качествено време, Американските питбул териери също обичат хората и са чудесни с деца“, коментира специалистът.

В заключение – както хората, така и кучетата са личности. Това, което е вярно за повечето, не е автоматично общовалидно за всички и винаги има изключения от правилото. Ако забележите прояви на тревожно поведение или смятате, че не е по силите ви да се справите с дресурата на домашния си любимец – не чакайте положението да се влоши, а потърсете помощ от квалифициран специалист. 

ротвайлерСнимка: iStock

И помнете – всяка порода има своите странности и е важно собствениците на кучета, независимо дали имат опит в отглеждането на четириноги, да отделят време, за да направят проучване, преди да доведат нов член в семейството си. Така ще бъдете обективни в преценката си. 

 

Вижте още: 

Как да спрем кучешки бой без да пострадаме

Защо е важно да тренираме кучето си

 

Виж още