Влюбват ли се кучетата

кучета Снимка: iStock

„Лейди и Скитника“, „101 Далматинци“, „Бетовен“… В повечето филми с кучета в главните роли, винаги има любовна история. Която, разбира се, е подложена на редица изпитания, за да завърши накрая с хепи енд или иначе казано – с много малки кученца, разбира се!

Да, стопаните на кучета много обичаме подобни истории, но замисляли сте се някога дали всъщност е възможно да има истинска любов между две четириноги в смисъла, в който ние, хората, влагаме?

Защото, ще се съгласите, че ние можем да забележим, че изглежда косматите ни приятели са склонни да проявяват привързаност не само към стопаните си, но и към други кучета. Но дали това е „обич“ или просто нашето човешко възприятия на техните животински инстинкти? Ситуацията става още по-сложна, тъй като домашните ни любимци не могат да ни обяснят сами чувствата и емоциите си.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Има ли „химия“ между някои мъжки и женски кучета?

Хората сме измислили безброй начини да опишем любовта – кой от кой по-красиви, романтични и метафорични. Науката обаче свежда тези емоции до проста химическа реакция. Хормонът окситоцин е истинският „виновник“ за всички онези мили и размити чувства, които изпитвате, когато сте с някой, когото обичате. Според последните проучвания на специалисти – да, кучетата ни също произвеждат този „хормон на любовта“.

Според редица изследователи в областта именно този факт затвърждава мнението, че четириногите ни приятели имат емоции, подобни на нашите.

Според специалистите по кучешко поведение и дресура съществува теорията, че кучетата имат приблизително еднакви умствени способности с двегодишни деца. Американската психологическа асоциация съобщава, че кучешкият мозък е изненадващо подобен на този на малчуганите, като се вземат предвид фактори като интелигентност и емоционални способности. Така, на теория, малкото дете, още преди да е започнало да говори и да изразява чувствата си, може да обича друг човек. По същия начин – едно куче може да обича друго куче. 

Изследователите обаче предупреждават, че емоционалното развитие варира в зависимост от индивида. Малките деца обичат родителите си, но емоционалният им диапазон не е същият като на възрастния. Същото важи и за кучетата.

Кучешката любов е различна от човешката

Когато говорим за любов между мъжко и женско куче, трябва да имаме предвид, че емоциите на домашните ни любимци може и да не съвпадат стриктно с тези, които ние си представяме, че изпитват двама души. Но това не значи, че не е любов – просто четириногите ни приятели имат своя версия за нея.

кучетаСнимка: iStock

Твърде пресилено и дори нереалистично е да си представим, че едно куче би могло да покани друго на вечеря със спагети на свещи, подобно на култовата сцена от „Лейди и Скитника“, но безброй стопани споделят, че забелязват по-различно поведение от страна на любимеца си спрямо определени представителки на другия пол. 

Кучешката любов е срещана и при животни, които дълго време са живели заедно в приют. Не са рядкост истории, как кучетата, попаднали на определено място по двойки, развиват много силна връзка и буквално – не могат едно без друго. В тези случаи от персонала настояват и двете четириноги да бъдат осиновени заедно. 

В заключение можем да кажем, че едва ли някога ще е възможно да се даде еднозначен отговор на въпроса дали кучетата се влюбват. Факт е, че домашните ни любимци имат толкова и то различни сигнали, чрез които изразяват симпатия, приятелство, уважение, признателност, щастие или радост, че е трудно да се каже кои от тях крият и по-специален смисъл. 

Със сигурност обаче – дефиницията на кучешката любов се различава от тази на човека. Но това не я прави по-малко сърдечна и очарователна!

 

Вижте още:

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно?

Колко наистина помнят кучетата

 

Виж още