Възможните причини защо кучето ви се изхожда у дома (а до момента не го е правило)

куче изхождане Снимка: iStock

В секи стопанин на четириного, който е научил косматия си другар на хигиенни навици знае, че инцидентите са нормална част от процеса. Въпреки това, ако домашният ви любимец се изходи у дома, няма как да не се разтревожите.

Ако кучето ви започне да ходи по голяма нужда в къщата, след като до момента не го е правило, важно е да разберете защо е настъпила тази промяна в навиците му. Понякога причината е по-очевидна, отколкото си мислите, но в други случаи може да се наложи да отскочите до кабинета на ветеринарния си лекар. 

Възможните причини защо кучето ви се изхожда вкъщи (а до момента не го е правило)

 • Възраст

Инконтиненцията е проблем, който може да засегне кучета на всякаква възраст, но е по-често срещан при по-възрастните четириноги. Ако домашният ви любимец вече е на години, той вероятно се изпуска у дома ви поради проблеми като когнитивна дисфункция.

куче изхожданеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Синдромът на когнитивна дисфункция обикновено е придружен от други поведенчески признаци като дезориентация, страх, промени в поведението и липса на апетит. И въпреки че това е дегенеративно заболяване, което не се лекува - подобно на болестта на Алцхаймер - може да се управлява с помощта на вашия ветеринарен лекар.

Ако имате по-възрастно куче, което внезапно е започнало да се изхожда в дома ви и това не е инцидентен случай, то може да е знак за стомашно-чревен проблем или заболяване на червата. С напредване на възрастта храносмилателната система на четириногите става по-малко ефективна, което може да затрудни движенията на червата. 

 • Медицински проблем

Освен възрастта, сред по-често срещаните причини кучето ви да се изходи внезапно у дома, са:

 • Хранителни алергии
 • Чревни паразити
 • Бактериални инфекции
 • Вирусни заболявания
 • Стомашен грип
 • Лоша диета

Всяко едно от тези състояние е сериозно и не бива да остава нелекувано. Ако не бъдат проверени от ветеринарен лекар, те могат да причинят дългосрочни здравословни проблеми на домашния ви любимец.

куче изхожданеСнимка: iStock

 • Тревожност при раздяла

Ако кучето ви се изхожда у дома, когато е само, тогава може да се касае за тревожност при раздяла. Това състояние, което се отключва в моментите, когато животното остава без компания, се характеризира с чувство на безпокойство и разстройство. 

Освен дефекация, куче, страдащо от тревожност при раздяла, може да вие, лае, копае, има прояви на разрушително поведение и дори да се опитва да избяга. Посещението при поведенчески специалист може да ви помогне да управлявате тревожността при раздяла на вашето куче. 

 • Общ стрес

Заедно с тревожността при раздяла, общият стрес също е сред възможните причини защо едно куче с изградени хигиенни навици се изхожда на закрито. Както при хората, храносмилателната система на четириногите е чувствителна към големи, внезапни промени. Събития като преместване в нов дом, появата на бебе или друг домашен любимец, могат да стресират питомеца ви.

куче изхожданеСнимка: iStock

За да се справите с внезапното изхождане поради стрес, опитайте се да премахнете стресовите фактори, когато това е възможно. А ако се касае за промени в рутината на домашния ви любимец, опитайте се те да се случват бавно и постепенно.

Диетични промени – защо водят до промени в хигиенните навици при кучетата

Нарушенията в навиците на изхождане е често срещан страничен ефект от по-рязката промяна на диетата на животното. Достатъчно е само да прочетете съдържанието на пакета с гранули, които давате на питомеца си, за да се ориентирате колко драматично тези храни могат да повлияят на изпражненията му.

Ако кучето ви се е изходило у дома в резултат на диетични промени, това може да е и знак, че реагира зле на храната, която сте му дали. За това и първото нещо, което можете да направите, за да проверите тази теза, е да смените формулата. Второ, уврете се, че храната, която давате на кучето си, е добро качество и не е пълна с некачествени изкуствени пълнители. 

куче хранаСнимка: iStock

Важно е да имате предвид и, че кучетата са уникални – точно като хората. И някои просто имат по-чувствителна храносмилателна система от други. За тях има специално формулирани храни, най-често без добавки на зърно. 

И накрая, винаги правете всеки преход към нова диета бавно, в идеалния случай – за период от няколко седмици. Това ще позволи на стомаха на животното да се адаптира по-лесно. 

Има ли значение през коя част на деня се изхожда кучето?

Кучетата са същества на навика и всяка промяна в рутината им може да доведе до неочаквано поведение, като изхождане в дома ви, например. Промените могат да са свързани с разместване на вътрешния часовник на питомеца ви. 

С естествения си циркаден ритъм, вътрешните часовници на четириногите са настроени към определени часове от деня и дейностите, в които се случват те: хранене, сън, излизане на разходка и ходене до тоалетна.

Ако наскоро сте направили промени в графика на кучето си, например различно време за хранене или промени в работното ви време, и сте забелязали, че от този момент се случват злополуки в дома ви през нощта, това може да е сигнал именно за това. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Промяната в часовото време (от лятно към зимно), съчетана с тревожност или стрес, плюс фактора възраст – всичко това може да има общо с изхожданията на животното на закрито.

Какво можем да направим, за да ограничим това поведение?

Ако сте загрижени за промените в хигиенните навици на кучето ви, най-доброто, което можете да направите, е да потърсите съвет при ветеринарния си лекар. А ето и някои от стъпките, които да предприемете междувременно:

 • Почистете бъркотията с ензимен почистващ препарат, вместо с обичайния дезинфектант. Нормалните домакински почистващи продукти понякога могат да насърчат кучето да отиде отново до тоалетна на същото място.
 • Наблюдавайте по-внимателно кучето си и се научете да разпознавате признаците, че има нужда да отиде до тоалетна (най-честите от тях са крачене, пъхтене, задъхване, хленчене, лай или общо безпокойство).
 • Създайте рутина, която ще ви помогне да поддържате ритъма на домашния си любимец.

Промяната в тоалетните навици на кучетата, били те стари или млади, може да бъде стресираща не само за самите животни, но и за собствениците им. Въпреки че има различни причини за това поведение на домашните ни любимци – от стрес до медицински състояния, важно е да установите точната причина, за да съумеете да работите по посока отстраняване на проблема. Ако е необходимо – не се колебайте да потърсите съвет от ветеринарния си лекар.

куче килим хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето е развълнувано след като се изходи

Защо на кучето му отнема време да реши къде да се изходи

 

Виж още