Възможно ли е да прекалим с галенето на кучето си

куче галене Снимка: iStock

Н икой не обича да бъде задушаван от друг човек и дори най-гальовните, привързани и спокойни хора имат своите граници. Нашите приятели кучетата могат да се чувстват по същия начин и вероятно го показват чрез езика на тялото и поведението си. Всичко, което ние трябва да направим, е да се научим да ги разбираме и разчитаме какво се опитват да ни кажат!

куче галенеСнимка: iStock

Отдавна е доказано, че докосването и грижата за четириногите действа терапевтично на стопаните им, но възможно ли е да прекалим и да галим косматия си другар прекалено много? Рискуваме ли по този начин да го разглезим или отегчим? 

И хората, и кучетата се свързват чрез допир

Защо кучетата обичат да бъдат галени? Краткият отговор на този въпрос е толкова прост, колкото и изчерпателен: защото това ги кара да се чувстват добре!

Dogsandcats.bg

Според последно изследване по темата, публикувано в The New York Times, проведено от психолога Клайв Уин от държавния университет в Аризона, частта от мозъка при кучетата, известна като център за възнаграждение или хипоталамус, се активира по сходен начин при похвала, както и при вида/мириса на храна.

куче галенеСнимка: iStock

Както при хората, така и при четириногите, докосването предизвиква освобождаването на хормони на удоволствието и ни позволява да изградим връзки с питомците си, с които споделяме тези моменти.

И това, ще се съгласите, е нещо чудесно!

Разчитане на езика на тялото на кучето

Въпреки че няма как да получим устно потвърждение, че домашният ни любимец се наслаждава и радва да бъде гален, съществуват многобройни знаци, свързани с езика на тялото му – някои очевидни, други – по-фини, които могат да ни помогнат да разберем как се чувства животното. 

куче галенеСнимка: iStock

Махането с опашка е един от най-видните и явни начини, по които нашите кучета общуват с нас. И въпреки че обикновено се смята, че означава „щастлив съм“, специалистите от Американския киноложки клуб припомнят, че темпото на махането най-точно индикира дали това е вярно или не. 

На практика, махането с опашка просто означава, че кучето е в състояние на емоционална възбуда, което от своя страна може да изразява редица неща – вълнение и обич, но и разочарование или безпокойство. Като цяло по-бавните, по-премерени поклащания се свързват с първото, докато по-бързите и енергични махове могат да означават, че животното се чувства претоварено. 

куче галенеСнимка: iStock

Вижте още: 4 интересни факта за опашката на кучето ви

Позата на тялото също може да изпраща ясни сигнали

Обикновено се смята, че леко приклекнало куче изразява уплаха, докато това, което предлага коремчето си за сърдечно почесване, е отпуснато и доверчиво (ако приемем, че тези молби не са придружени от вълнение или изпускане, които показват по-скоро подчинение). 

И накрая, също като лицето на човек, кучето действително може да ни разказва история с мимики и изражения. Като тя става все по-ясна за дешифриране с времето, тъй като всеки домашен любимец е различен. Меките, отпуснати очи, например, често означават, че животното е спокойно и кратките моменти на зрителен контакт могат да помогнат на двама ви да изградите връзка, основана на доверие. 

куче галенеСнимка: iStock

Ако пък забелязвате бялото в очите на животното или така нареченото „китово око“, а междувременно зърнете предните му зъби и венци, честно известни като „покорна усмивка“, то вашият домашен любимец може би се чувства нервен, така че е най-добре да му оставите малко пространство.

Вижте още: Кога кучето ни гледа с "бялото на окото“

Галенето може случайно да подсили определено поведение

Галенето на кучето е важна част от отношенията между стопанин и домашния му любимец, това е начин да покажем на четириногия ни приятел колко го обичаме. Понякога обаче, прекомерните милувки могат да причинят неволна вреда, особено в случаите, когато ги предлагаме непосредствено след нежелано или „лошо“ поведение. Тъй като по този начин на практика го подсилваме.

куче галенеСнимка: iStock

Може би вече ви се е случвало или сте виждали примери за това: куче лае по някого отвън, докато въпросният човек минава покрай прозореца, така че неговият стопанин го придърпва към себе си, гали го по главата и врата, за да го успокои. И въпреки че може да им казваме да спрат устно, домашните ни любимци по-скоро асоциират държанието ни към тях и действията в даден момент, а галенето им носи утеха и дори похвала. Което, в дългосрочен план, може да доведе до засилване на поведението.

В заключение

​Галенето е важна част от развитието на връзката между човек и неговото куче. За това не бива да лишаваме в никой случай домашния си любимец от тези споделени и мили мигове на близост. За да разберете дали животното се наслаждава да бъде галено, следете за знаците на езика на тялото му, като отпуснати очи или бавно махане с опашка.

Вижте още:

Успокояващи сигнали при кучетата и какво да правим, когато ги видим

Виж още