Защо е полезно да включим сладки картофи в менюто на кучето ни

зеленчуци Снимка: iStock

Н езависимо дали ги обичате печени, пържени или като гарнитура към печено месо, ако сте сред почитателите на тези вкусни кореноплодни зеленчуци, то със сигурност сте наясно със здравословните им плюсове. Но дали същото се отнася и за домашните ни любимци? И, което е по-съществено, доколко полезно е да включим в диетата на кучето си сладки картофи?

Ако някога сте се чудили дали косматият ви другар може да яде спокойно сладки картофи (или батат, както още са известни), то може би ще се радвате да научите, че отговорът е положителен. 

зеленчуциСнимка: iStock

Може ли кучето ми да яде сладки картофи?

Категорично да! Всъщност, този вкусен кореноплоден зеленчук е популярна съставка в много кучешки храни от висок клас, особено тези с формула, предназначена за животни с определени алергии. Освен това, те са едно от най-добрите естествени здравословни лакомства за кучета. 

Dogsandcats.bg

Какви са ползите от сладките картофи за кучетата ни?

Откъде да започнем? Знаем, че сладкият картоф е нещо като суперхрана за нас, хората. Е, ситуацията не е много по-различна и при домашните ни любимци! Сред някои от предимствата, които ще получи кучето ви, ако добавите батат към менюто му, са: 

  • Добра доза допълнителни фибри

Сладките картофи са сред зеленчуците с най-високо съдържание на фибри, а те са важни за доброто храносмилане. Това, логично води до заключението, че те са полезни и при четириноги, които страдат от запек. Здравословна доза допълнителни фибри може да намали риска от сърдечни заболявания и дори – от развитие на някои видове рак при четириногите. 

зеленчуциСнимка: iStock

  • Те са пълни с антиоксиданти

Този ярко оранжев цвят, който е толкова характерен за сладките картофи, всъщност се дължи на мощен антиоксидант, известен като бета-каротин. Той се съдържа още в морковите, червената и жълтата люти чушки и тиквата, а сред основните му свойства е, че е полезен за зрението, кожата, зъбите и костите на вашето куче. В допълнение – може да предпази животното и от сърдечни проблеми. 

Ако сте почитатели на лилавите сладки картофи и моркови, то ще се радвате да научите, че и те крият своите здравословни ползи. Всъщност, те са чудесен източник на антоцианинови пигменти (това са антиоксидантите, които придават характерния цвят на лилавите храни като боровинки, грозде или червено зеле). Именно тези вещества могат да намалят възпалението и да повишат имунитета. 

зеленчуциСнимка: iStock

  • Малко екстра витамини и минерали 

Сладките картофи са един от най-добрите източници на витамин А, в който се превръща бета-каротинът, след като попадне в тялото на вашето куче. Те съдържат и витамин В6, С, желязо, калций, калий и магнезий!

Може би е излишно, но все пак ще отбележим, че всички те са полезни за здравето на вашия домашен любимец, особено за имунната, нервната и храносмилателната му система, мозък, кости, кръв и др. Общо взето – за цялото тяло на животното!

Има ли рискове при храненето на кучета със сладки картофи?

Като всяко лакомство или добавка в менюто на четириногите, и тук има някои предпазни мерки, с които е добре да се съобразите. 

зеленчуциСнимка: iStock

  • Придържайте се към обикновените сладки картофи

Сварени, приготвени на пара или печени – придържайте се към прости начини на приготвяне, които не изискват добавки на сол, олио, масло и други аромати. Това минимализира шансовете вашето куче да погълне твърде много мазнини или натрий – нито едно от двете не е добре за здравето му. 

Бъдете една идея по-внимателни и към консервираните сладки картофи или готово пюре, защото в тях може да се съдържат добавена захар и изкуствени подсладители, които могат да бъдат токсични за четириногите. 

  • Не им ги давайте сурови

Може би се разбира от само себе си (едва ли някой от нас се блазни от мисълта да хапва сурови картофи като цяло!), но задължително е бататите да са преминали топлинна обработка, преди да ги споделите с кучето си. 

зеленчуциСнимка: iStock

Когато е суров, сладкият картоф е доста труден за дъвчене. Дори и вашият космат другар да успее да изяде малко, това може да му причини коремни болки и общо разстройство. Ако парчетата са по-големи, съществува и риск от задавяне. 

  • Отстранете кожата

Уверете се, че сте обелили добре сладките картофи, преди да започнете да ги приготвяте. Кожата се смила трудно, а съществува и опасност от задавяне, ако животното не дъвче парчетата от нея, а директно ги гълта.

  • Бъдете умерени

Като всяко лакомство, сладкият картоф трябва да съставлява едва 10% от енергийния дневен прием на вашето куче. По този начин ще си гарантирате, че четириногото ще получи правилния баланс от добри и полезни неща – хранителни вещества, витамини и минерали, и същевременно – не твърде много от лошите. 

По-специфичното при сладките картофи е, че те са с високо съдържание на въглехидрати. А те, както знаем, не бива да съставляват преобладаваща част от диетата на кучето. Всъщност, излишъкът от тях може да доведе до здравословни проблеми, включително затлъстяване. 

кучеСнимка: iStock

Сладкият картоф е и с високо съдържание на витамин А, твърде много от който може да причини слабост на костите и мускулите.

Съобразете се с диетичните нужди на вашето куче

Ако домашният ви любимец има диагностицирано заболяване като диабет или страда от проблеми с теглото, винаги е добре да се консултирате с ветеринарен лекар, преди да добавите сладък картоф към менюто му.

Високото съдържание на въглехидрати може да влоши съществуващите проблеми, а и тъй като сладките картофи имат относително висок гликемичен индекс, консумацията им може да генерира бързи колебания в нивата на кръвната захар на животното.

Как да даваме сладки картофи на кучето си?

Най-добре – под формата на лакомство. Можете и да добавите няколко кубчета варен, задушен, печен сладък картоф или под формата на пюре към храната на косматия си другар. 

куче зеленчуциСнимка: iStock

 

Виж още