Защо е важно да даваме на кучето си различни протеини

куче Снимка: iStock

П опулярна тема, която предизвиква все повече въпроси сред стопаните на домашни любимци е дали трябва да редуваме източниците на протеини на косматите ни другари? Краткият отговор на този въпрос, категорични са ветеринарните лекари и специалисти по кучешко хранене гласи: да, но с някои допълнителни уговорки. 

Това на практика означава, че трябва периодично да сменяте протеиновия източник в храната на домашния си любимец на база определен дневен, седмичен или месечен график. Може, например, да преминете от говеждо към риба, свинско или телешко – с днешния избор от кучешки храни възможностите ви са неограничени. Но важното е как го правите. Или по-точно – как да подходите, за да се случи максимално безопасно и плавно.

кучеСнимка: iStock
 

Защо е важно да редувате източниците на протеин на кучето си?

Експертите препоръчват това да се случва по редица причини. Някои смятат, че продължителното хранене с една и съща формула за дълги периоди от време може да доведе до поява на алергични реакции, изразяващи се в различни симптоми, включително – сърбеж, разстроен стомах, диария и/или повръщане.

Dogsandcats.bg

Много стопани на четириноги също вярват, че по този начин добавят разнообразие към живота на домашните си любимци. Така се намалява и рискът съдържанието на купичката да започне да предизвиква отегчение у животното и то да откаже да се храни в последствие. Смяната на храната ще поддържа интереса на към храната и в крайна сметка ще го направи по-малко придирчиво.

кучеСнимка: iStock

Каквито и да са причините за редуването на различните източници на протеин при кучетата, имаме няколко съвета относно това как го направите безопасно. 

Както

винаги, когато смятате да внесете промени в храната на косматия си другар, необходимо е да се консултирате с ветеринарния си лекар. Специалистът ще ви даде съвет относно индивидуалните нужди и потребности на четириногия ви спътник.

А след това: 

  • Съставете план/график колко често ще сменяте източника на протеин на кучето си спрямо напътствията на лекаря си.

Някои експерти препоръчват това да се случва на седмична база, докато според други по-добрият вариант е първо да завършите текущата храна преди да преминете на нова, за да е максимално свежа. 

кучеСнимка: iStock

  • Уверете се, че съхранявате правилно храната на кучето си

Ако използвате отделен контейнер за храната на домашния си любимец (което е и правилен начин за съхранението й), почистете го внимателно след привършване на всяка торба с гранули. Това е важно, тъй като остатъчните мазнини и масла, които се утаяват на дъното, могат да гранясат при взаимодействието си с въздуха при смяната и да замърсят новата храна.

  • Направете прехода плавно

Някои кучета имат чувствителен стомах и редуването на източниците на протеин може да разстрои коремчетата им. Следвайте основните правила, които важат за смяна на всеки вид кучешка храна, като постепенно смесвате около 25 процента от новата със старата, увеличавайки пропорцията, докато достигнете до 100 процента от новата. Това обикновено отнема между седем до десет дни. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как правилно да сменим храната на кучето си

  • Дръжте любимеца си под око

Следете най-вече за признаци на непоносимост или алергия, като: възпаление на ухото (може да се превърне и в хронично), стомашно-чревни проблеми, диария, кожни обриви, копривна треска, газове, натрапчиво облизване, драскане, гадене или повръщане. 

Редуването на източниците на протеин може да се окаже много полезно за домашния ви любимец. Опитайте – може да се изненадате от резултата! Но, с риск да се повторим, важно е да подчертаем, че животинските протеини са сред храните, които най-често предизвикват хранителни алергии при четириногите. За това– задължително е да направите консултация с ветеринарния си лекар по темата. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още