Защо кучетата имат палци

куче Снимка: iStock

З абелязали ли сте, че кучето ви има допълнителни пръсти от страни на предните си лапи? Мнозина ги наричат „кучешки палци“, но всъщност това са росни нокти и са остатък от еволюционното минало на вашия любим четириног другар. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата имат палци?

Д-р Стенли Корен, автор на „Психология днес“ проследява историята на кучетата, започнала преди около 60 милиона години. Според него, древните прародители на съвременните четириноги са свързани с „катерещи се по дърветата бозайници, подобни на котка, известни като Миациси (Miacis).  

„Очевидно е, че ако се катерите по дърветата, да имате пет пръста на краката си е предимство. С течение на времето Миацис от дребен хищник еволюира в надземен вид, познат под името Сynodictus – праисторически животни, за които се смята, че са действителните прародители на днешните кучета“, пише д-р Корен.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Това на практика означава, че допълнителният нокът на лапите на домашните ни любимци днес не им служи за нищо. Въпреки това, представителите на повечето породи кучета все още ги имат на двете си предни лапи. 

Някои по-едри четириноги като Бриар и Пиренейско овчарско куче, имат „палци“ и на задните си лапи, а някои от тях имат и „двойни нокти“, или така наречената полидактилия. 

Въпреки че на практика не са особено полезни за кучетата ни, тези палци все пак не са напълно безсмислени. Много четириноги ги използват за хващане на предмети, например. Следващият път, когато дадете кокалче за дъвчене или дента стик лакомство на домашния си любимец, загледайте се – ще видите как животното подхваща предмета с помощта именно на „палците си“. 

кучеСнимка: iStock

Представителите на породата Норвежки лундехунд използват тези палци, за да скачат и да се придвижват по-лесно в планините, информират от Американския киноложки клуб (AKC).

Дебатът относно палците при кучетата

Специалистите на АКС отбелязват, че при повечето кучета тези придатъци на практика нямат никаква полезна цел. 

Тъй като са по-леко закрепени за лапите на четириногите, тези допълнителни пръсти и нокти лесно могат да се заклещят, счупят или разранят. А това може да причини изключителна болка на животното. Това е и причината много развъдчици да правят операция по премахването им още през първите дни от живота им. 

кучеСнимка: iStock

Трябва ли да премахнем палците на кучето си?

Много организации и ветеринарни лекари са на мнение, че няма обективна необходимост от премахване на допълнителните нокти на кучетата, освен ако няма действително основателна причина за това. Действителната честота на нараняванията на тези „палци“ в общ план не е чак толкова висока, че да налага да се прибягва до тези операции. 

Специалистите съветват собствениците на домашни любимци да държат тези допълнителни нокти късо подрязани, за да предотвратят закачането им. 

Някои стопани рутинно отстраняват тези нокти, за да „подобрят“ външния вид на кучетата на изложбения ринг. Ако решите да направите тази процедура, това трябва да се случи, докато четириногото е на възраст под 5 дни и само след като областта е била обезболена с локална упойка.

кучеСнимка: iStock

Дебатите „за“ и „против“ нуждата и премахването на „кучешките палци“ продължават и едва ли има изгледи скоро да престанат. И двете позиции имат своите поддръжници но това едва ли вълнува домашния ви любимец. За него е от по-голяма важност, че вие го намирате сладък – с или без палци!

 
Виж още