Защо кучетата лаят през нощта

куче лае Снимка: iStock

Р аботили сте усилено през целия ден и с нетърпение очаквате да се отдадете на релаксираща вечер у дома. Приключили сте с вечерята, чиниите са измити и прибрани, а вие сте се отпуснали на дивана с чаша горещ чай и хубава книга. Идилична сцена, изобразяваща перфектната вечер. Проблемът е, че домашният ви любимец сякаш не е разбрал намерението ви да си починете. Даже никак. 

Кучето ви е заело позиция до близкия прозорец, балконската или външната врата и лае, сякаш от часове. Решени да вземете нещата в свои ръце, ставате, за да проверите на какво се дължи цялата врява. Само, за да установите, че кучето ви сякаш лае за... нищо. Съвсем нищо! 

куче лайСнимка: iStock

Като собственици на четириноги добре знаем, че те обичат да лаят. Но защо изглежда, сякаш задължително държат да го правят през нощта? Ако и вие сте си задавали този въпрос, клатейки примирено глава, то предлагаме ви да разберем заедно възможните причини зад това поведение. Защото, подобно на повечето неща, които косматите ни другари правят, нощният лай има своето обяснение!

Dogsandcats.bg

Защо кучетата лаят през нощта?

От личен опит знаем колко изнервящ може да бъде нощният лай на кучето. Тъй като слухът на четириногите ни другари е много по-чувствителен от нашия, будейки се, логично, започваме да се чудим дали питомецът ни не е чул нещо, което ние не сме. Дали някой не се опитва да проникне в дома ни, например.

куче нощСнимка: iStock

Въпреки че, разбира се, е възможно домашният ви любимец да лае, за да ви предупреди да присъствието на непознат или за потенциален проблем, това не е единствената причина, която предизвиква тази прекомерна нощна вокализация. Защото, не бива да забравяме, че кучетата са експерти в комуникацията, а лаят е само един от начините, по които общуват с хората си. Ако четириногият ви спътник постоянно джафка през нощта, той определено се опитва да ви каже нещо. Тази част, безспорно, е лесна за разбиране. По-сложното идва, когато трябва да разберем какво е съобщението му.                     

Една от най-честите причини защо кучетата лаят през нощта е скуката. 

Домашните любимци, които прекарват повече време навън, получавайки достатъчно упражнения и физическа активност, се уморяват повече и съответно – имат по-добър сън.

 Ако обаче това, по една или друга причина, не се е случило, чрез лая си животното може би иска да ви напомни, че то е там и има нужда от внимание. Този сценарий е по-вероятен, ако кучето ви е било само вкъщи през целия ден. Защото в този случай, то вероятно е прекарало голяма част от времето си в сладка дрямка. Което, от своя страна значи, че не му се спи особено през нощта.  

куче лаеСнимка: iStock

Кучетата се нуждаят от ежедневно взаимодействие с вас и с други животни, за да им се осигури умствена стимулация – ключов елемент за благополучието им. Лаенето може би помага на косматия ви другар да намери приятел за игра в лицето на друг самотен домашен любимец, който търси нещо за правене. Истината обаче е, че крайната надежда на всяко четириного е да прекара малко повече време със своя човек. Да, понякога неприятният нощен лай може да намери своята основа в самотата. И въпреки че изобилието на интерактивни играчки безспорно помага за облекчаване на скуката, няма нищо, което да може да замени общуването.

Други причини за нощния лай при кучетата

Често четириногите лаят от страх или загриженост. Тъй като домашните ни любимци притежават слух, много по-остър от нашия собствен, те лесно могат да доловят шумове, които потенциално да приемат за обезпокоителни. Бъдете сигурни, че косматият ви другар ви обича и приема много сериозно ролята си на ваш защитник. Към това добавяме и, че кучетата имат вроден усет, който им позволяват да определят кога дадена ситуация или човек са потенциално вредни за тях или семейството им. Този инстинкт е бил основен помощник на дивите им предци и благодарение на него те са се запазили като вид.  

куче лайСнимка: iStock

Понякога тези страхове са основателни и лаенето, с което животното ги изразява, е полезно. Друг път е по-скоро излишно. За съжаление, за нас е много трудно да определим точната причина за лаенето на домашния си любимец. И макар че, сигурни сме, всеки от нас иска това поведение да спре, истината е, че няма как да знаете дали няма да се случи така, че нощният лай на кучето ви в отговор на конкретен обезпокоителен стимул няма един ден да спаси живота ви. 

Чувствителност и фобия от шум

Много кучета страдат от чувствителност към шум. В някои случаи постоянният нощен лай може просто да е инстинктивен отговор на шумовете, които питомецът ви чува в своята среда. Тези звуци може да са твърде далечни и недоловими за самите вас, но питомецът ви ги чува. И реагира шумно на тях.

Кучетата, които не получават достатъчно физически упражнения на последователна основа, са по-склонни към нощен лай. Същото се отнася и за четириноги, които прекарват сами по-голямата част от деня си, без достатъчно ментална стимулация или социални взаимодействия. А понякога кучетата лаят просто, защото е забавно!

куче нощСнимка: iStock

В заключение, с обмислен, позитивен план е възможно да ограничите лошия навик на кучето си да лае през нощта. За да се случи това обаче, важно е да разберете причините зад него. Само така ще знаете къде да концентрирате усилията си, за да помогнете на домашния си любимец да научи, че нощта е време за качествена почивка.

Вижте още:

Как да спрем кучето да лае, докато ни няма

Защо някои кучета лаят по-рядко от други

Виж още