Защо кучетата повръщат несмляна храна

куче повръщане Снимка: iStock

А ко споделяте живота си с куче, то има голям шанс да го видите да повръща в един или друг момент. И докато един изолиран епизод на повръщане може и да не е причина за безпокойство, да видим как питомецът ни се дави и връща храната, която преди малко е погълнал, може да бъде най-малкото притеснително. 

куче повръщанеСнимка: iStock

Храносмилането на кучетата – какво трябва да знаем?

Здравето на домашния ви любимец до голяма степен зависи от неговата храносмилателна система. Точно както при хората, процесът на храносмилане при четириногите започва, когато нещо попадне в устата на животното. След това стомахът, подпомогнат от солната киселина и ензимите, започва да разгражда храната на по-малки частици. Тази частично смляна маса се придвижва надолу, където се абсорбират хранителните вещества. Остатъкът преминава в дебелото черво и накрая се изхвърля като отпадък.

Когато домашният ви любимец повръща несмляна храна, това може да означава, че тя е заобиколила нормалния храносмилателен процес. Възможните причини за това са няколко, като потенциална обструкция в храносмилателния тракт или бактериална инфекция. 

Dogsandcats.bg

Защо кучето ми повръща несмляна храна?

Разбирането на възможните причини защо кучето ви повръща несмляна храна, е от съществено значение за ефективното справяне с проблема. Тук главна роля играят няколко фактора. Често обяснението е просто и в него няма нищо тревожно, но понякога причините могат да индикират и по-тежко основно заболяване. Ето някои от най-честите възможни варианти.

куче повръщанеСнимка: iStock

 • Бързо хранене или преяждане

Най-често срещаната причина – твърде бързо хранене или преяждане. Домашните ни любимци имат ограничен капацитет за задържане на храна. Четириного, което преяжда, консумира съдържанието на паничката си твърде бързо, поглъща го и не го дъвче, може да претовари храносмилателната си система. В резултат на това стомахът му може да не успее да се справи с големия обем храна. Което води до повръщане.

Освен това, бързото хранене може да доведе до поглъщане на въздух, което води до дискомфорт и регургитация.

 • Диетични промени

Внезапните промени в диетата на кучето могат да разстроят деликатната му храносмилателна система, причинявайки повръщане. Това може да се случи, ако наскоро сте сменили храната или сте въвели нов вид лакомства. 

куче повръщанеСнимка: iStock

 • Стрес

Кучето ви може да повърне поради стрес или тревожност. Преместването в нов дом, срещата с нови хора или домашни любимци, както и промени в рутината – всичко това може да доведе до тревожност и безпокойство при четириногите ни спътници.

 • Бактериални инфекции

Кученцата са предразположени към бактериални инфекции като Salmonella, които могат да нарушат нормалното функциониране на стомашно-чревния им тракт. Характерни симптоми са повръщане и диария.

 • Стомашно-чревни проблеми

Състояния като гастрит, гастроентерит или язви могат да накарат вашето кученце да повърне несмляна храна. Те могат да са резултат от инфекция, хранителна непоносимост или поглъщане на вредни вещества.

куче хранаСнимка: iStock

 • Чужди предмети

Кучетата са естествено любопитни животни, които често изследват света около себе си, като гризат или дъвчат различни предмети. Ако косматият ви другар е погълнал нехранителен предмет като играчка, камък или парче плат, това може да доведе до запушване на храносмилателния тракт, което да го накара да повърне несмляната храна.

 • Паразити

Паразити като кръгли червеи, анкилостоми или лямблии също могат да нарушат храносмилателния процес, което води до повръщане. 

 • Хранителни непоносимости или алергии

Някои кучета могат да имат непоносимости или алергия към определени хранителни съставки, което да доведе до повръщане след хранене.

куче хранаСнимка: iStock

Какво да направим, ако кучето ни е повърнало несмляна храна

Гледката на любимия ви домашен любимец, който повръща несмляна храна, няма как да не ви притесни. Ако това се случва често, не бива да неглижирате проблема, а да предприемете подходящи стъпки, за да се уверите, че всичко с косматия ви другар е наред. Ето някои от стъпките, които можете да предприемете.

 • Консултирайте се с ветеринарния си лекар

Първото нещо, което трябва да направите, е да се свържете с ветеринарния си лекар. Особено ако домашният ви любимец изглежда притеснен, повръща многократно или показва други тревожни симптоми като диария, летаргия или загуба на апетит. Специалистът ще ви насочи дали проблемът се нуждае от медицинско лечение или може да се управлява с домашни средства. 

куче болноСнимка: iStock

 • Пауза в храненето

След като домашният ви любимец е повърнал, не се препоръчва да го храните веднага. Дори да изглежда гладен, от съществено значение е да дадете малко време на стомаха на питомеца си, за да се успокои. Консумацията на храна непосредствено след повръщане може потенциално да предизвика нов пристъп.

 • Хидратацията е ключова

Поддържането на добра хидратация е от съществено значение, особено ако домашният ви любимец е имал многократни епизоди на повръщане. Уверете се, че косматият ви другар разполага с прясна вода и следете – най-добре е да пие на по-малки глътки, а не много наведнъж, за да не се разстройва стомахът допълнително.

 • Наблюдавайте поведението му

Следете внимателно поведението на домашния си любимец, след като е повърнал. Ако изглежда летаргичен, продължава да повръща или показва други признаци на дистрес, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. Това може да са признаци на по-тежко състояние, което налага спешна медицинска помощ.

 • Обмислете промени в диетата

Ако вашето кученце често повръща несмляна храна, може би си струва да обмислите промяна в диетата му. Скорошно проучване показа връзка между диетите с високо съдържание на въглехидрати и по-честите прояви на стомашно-чревни проблеми при кучета.

куче болноСнимка: iStock

Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, преди да направите значителни промени в диетата на косматия си другар и правете прехода между старата и новата храна постепенно. 

Вижте още: 

Защо кучетата ядат трева

Признаци на дехидратация при кучетата

Виж още