Защо кучетата се въргалят в храната си

куче се въргаля Снимка: iStock

О тново е онова време от деня. Сипвате гранулите на кучето в паничката му и я оставяте на земята. Обръщате се за секунда и следващото нещо, което усещате е, че домашният ви любимец е извадил част от вечерята си на земята и се въргаля като подивял в нея. 

Ако сте ставали свидетели на подобна картинка, то може би се питате защо четириногият ви другар се търкаля в храната или лакомствата си?

куче се въргаляСнимка: iStock

  • Маскиране на аромата

В дивата природа предците на кучетата ни, вълците, е трябвало да ловуват за храната си. За да останат скрити, те често са се отърквали в неща със силна миризма в опит да скрият своята собствена. За целта те често използвали миризливи или гниещи неща, мъртви животни или тор.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Защо кучетата обичат да се въргалят върху мъртви животни

Тези инстинкти все още са живи и у домашните ни любимци, а силният аромат на храната може да ги отключи. Може би сте забелязали, че косматият ви другар се въргаля в определени храни (които миришат по-силно), докато други сякаш не представляват такъв интерес. 

куче се въргаляСнимка: iStock

  • Защита на ресурсите

Опазването на ресурсите при кучетата може да се сравни с тази при малките деца, които не желаят да споделят с останалите своята закуска. За домашния ви любимец това са храната, лакомствата и играчките, които те са готови да защитават чрез ръмжене или лай. 

Един от най-ясните признаци за това е, когато кучето ви, обикновено мило и любящо, заплашва да ухапе или нападне някой (дори самите вас), при опит да му се отнеме определеното нещо, което защитава. В някои случаи, смятат специалистите, кучетата могат да се търкалят върху храната си, за да я защитят от потенциална кражба. 

куче се въргаляСнимка: iStock

  • Възприемане на храната като играчка

Ако кучето ви възприема всичко около себе си като потенциална играчка, то може би и съдържанието на паничката му попада в списъка! Понякога гледката и ароматът на храната може да са толкова примамливи за косматия ви другар, че той да не може да сдържи вълнението си. Прилив на енергия или радостен ентусиазъм – това са възможните причини защо кучето ви намира за забавно да си поиграе с гранулите, вместо да ги изяде на мига!

куче се въргаляСнимка: iStock

  • Забавно е!

Продължение на по-горната точка, но истината е, че ако кучето ви често вади съдържанието на паничката си на пода и след това щастливо се въргаля в него, то явно си прекарва доста добре, нали? Да,

понякога няма друго обяснение защо четириногото се търка в храната си от това, че то просто се забавлява!

А защо продължаваме да правим нещата, които ни забавляват? Защото ни е приятно! И докато някои хора намират четенето на книга, гледането на шоу или джогинга за подобен тип занимания, домашният ви любимец може би предпочита да се въргаля в гранулите си! Дори и да няма особен смисъл за нас, не забравяйте, че понякога косматите ни другари могат да се забавляват с почти всичко!

куче се въргаляСнимка: iStock

  • Маркиране на територия

Подобно на маскирането на аромата, маркирането на територията е друга инстинктивна причина кучето ви да се търкаля в лакомствата или храната си. Това е различно от опазването на ресурсите, тъй като не включва агресивно поведение, а просто нещо като поставяне на етикет върху нещата, които животното възприема за свои. Най-често четириногите маркират чрез уриниране, но има и други начини като драскане по килима или разпространяване на аромата им върху зоната за хранене, например. 

Маркирането на територия чрез търкане е просто начин вашето куче да каже: „Хей, бях тук и това е мое, така че стой настрана!“.

куче се въргаляСнимка: iStock

  • Търкането в гранулите е приятно за гърба на кучето

За никого не е загадка защо кучетата обичат почесването по главата, зад ушите, по гърба и корема: Чувството е страхотно, а тези места са трудни за достигане. В зависимост от структурата на гранулите, косматият ви другар може да е осъзнал, че търкането в тях може да е идеалното средство за чесане на гърба. А ако нещо ви е приятно и ви доставя удоволствие, вие ще продължите да го правите, нали?

куче се въргаляСнимка: iStock

  • Сензорна стимулация

Миризмата, усещането и текстурата на храната или лакомството също могат да бъдат страхотна сензорна стимулация за домашния ви любимец. Под сензорна стимулация поставяме неща, които могат да задействат или активират едно или повече от петте ви сетива: зрение, докосване, слух, вкус и мирис. Всички животни се нуждаят от тези стимули, за да поддържат естествените си умствени и физически способности във форма. 

куче се въргаляСнимка: iStock

  • Неволно насърчавате поведението

Когато видим кучето си да прави нещо странно, нормално е да спрем за момент и да се засмеем, нали? Е това, което за вас изглежда като обикновен смях, за четириногия ви другар е нещо много повече! Радостта и допълнителното внимание, които получава от вас, след като е направило нещо, е вид положително подсилване, макар и неволно. И на практика, то насърчава поведението, което е последвало. 

Когато кучето ви види да се усмихвате или да му се смеете, да го хвалите или галите, докато се въргаля в храната си, то вероятно си мисли: „Уау! На моят човек трябва много да му допада да правя това!“. И вероятно често ще ставате свидетели на това поведение, защото питомецът ви искрено желае да ви зарадва. 

куче се въргаляСнимка: iStock

Имаме ли причини за притеснение?

Ако домашният ви любимец се търкаля в храната или лакомствата  си, то бързаме да ви успокоим – не сте сами! Това не е необичайна ситуация, а чест сценарий, с който се сблъскват и други собственици на кучета. И тъй като това поведение, по същество, не пречи на никого, няма от какво да се притеснявате!

Вижте още: 

Защо кучето ближе ръцете и краката ви

5 неща, които кучетата усещат, преди да се случат

Виж още