Защо кучетата толкова харесват лакомства?

куче лакомства Снимка: iStock

А ко имате у дома куче, което буквално полудява, когато му дадете лакомство, то добре знаете колко много четириногите ги обичат! И да, домашният ви любимец добре знае къде точно ги държите и не пропуска да отправи жален поглед в тази посока... по няколко пъти на ден! Познахме, нали? 

Признаваме си, иска ни се и ние да можехме да се развълнуваме от нещо толкова, колкото се ентусиазира кучето ни, когато предстои да получи лакомството си. И няма как да не се запитаме на какво се дължи това прекомерно вълнение? И защо не е насочено и към обичайната му кучешка храна, например? 

куче лакомстваСнимка: iStock

Защо кучетата харесват лакомства толкова много?

Лакомствата обикновено съдържат по-големи количества мазнини, масло и въглехидрати. Това им придава по-силен вкус и миризма в сравнение с повечето храни за кучета. Текстурите, размерите и разнообразието правят лакомствата вълнуваща промяна в рутинната диета на кучето ви. 

Dogsandcats.bg

Има много различни видове лакомства за кучета – от големи до малки, хрупкави и меки, естествени или силно обработени… Списъкът може да продължи безкрайно! Всичките те могат да се комбинират, за да се обогати диетата на животното, да го обучите да прави трикове, на ново поведение, да изпълнява команди или за да се свържете по-добре с вашия малък космат другар. 

куче лакомстваСнимка: iStock

Разликата между кучешка храна и лакомства за кучета

Когато купуваме храна за домашния си любимец, ние правим избора си на база различни критерии. Това, за което повечето собственици следим, е тя да отговаря на стандартите и да е етикетирана като „пълноценна и балансирана“. Това означава, че храната – гранули, пастети, паучове или консерви, съдържа всички необходими съставки, от които животното се нуждае. 

Лакомствата, от друга страна, често са означавани като „предназначени само за периодично или допълващо хранене“.

Именно разликата между „пълноценна и балансирана“ и „допълваща“ е това, което разделя кучешката „храна“ от „лакомствата“ за домашни любимци.

И това е, което дава зелена светлина на производителите на кучешки лакомства да правят продукти, които са по-примамливи, апетитни и вкусни от храната.

куче лакомстваСнимка: iStock

„Продуктът не е заместител на пълноценното хранене“ – какво означава това?

Ако се загледате, на гърба на опаковката с лакомства на кучето ви вероятно ще видите подобно определение: Продуктът е предназначен само за периодична или допълваща диетата употреба. 

Този етикет показва, че лакомството, което сте избрали за домашния си любимец, е безопасно за консумация, но не е достатъчно, за да съставлява 100% от диетата му. Тъй като продуктът не съдържа всички необходими витамини и минерали, от които то се нуждае.

куче лакомстваСнимка: iStock

Защо лакомствата са по-апетитни и вкусни от кучешката храна?

Истината е, че производителите на лакомства за кучета не са длъжни да добавят към тях всеки витамин и минерал, от който животните се нуждаят, за да оцелеят. Това им дава много по-голяма свобода, за да правят по-интересни, вкусни, ароматизирани и текстурирани закуски. 

На пазара можете да откриете всякакви лакомства – с различни вкусове, форми, размери, текстури, миризми и съставки. Като цяло, купените от магазина лакомства за четириноги съдържат повече мазнини, въглехидрати и масла, отколкото обикновената храна за кучета.Това ги прави по-апетитни и засищащи, спрямо обичайното меню, с което питомецът ви е свикнал.

куче лакомстваСнимка: iStock

Колко лакомства е добре да даваме на кучето си на ден?

Зависи от лакомствата. Но като цяло, те не бива да съставляват повече от 10% от дневния калориен прием на животното. Дори да са здравословни (например, дентални), те трябва да бъдат ограничени до тези проценти, за да има питомецът ви достатъчно апетит за обичайната си храна. Ако се затруднявате как да пресметнете процентите, консултирайте се с ветеринарния си лекар, който да ви ориентира. 

Кучетата просто обичат лакомства!

Лакомствата за кучета днес са индустрия за милиони и няма признаци това да се промени скоро. Собствениците на домашни любимци се грижат все повече за храната на своите питомци, а производителите се борят да запълнят всяка пазарна ниша, която могат. Освен това е доста очевидно колко много кучетата обичат лакомствата, нали? 

куче лакомстваСнимка: iStock

Няма нищо лошо в това да погледите кучето си (знаем, че очите му няма да светнат така при вида на торба с моркови!). Ключът е в баланса. Основното нещо, което трябва да имате предвид при лакомствата, е да ограничите приема им до не повече от 10% от диетата му. И, разбира се, да поддържате разнообразие в репертоара в допълнителни вкусотийки!

Вижте още:

7 лесни начина за подсилване на имунната система на кучето

6 идеи за здравословни лакомства за кучето ви

 

Виж още