Защо кучето ми прикляка, когато види друго четириного

кучета игра Снимка: iStock

К учетата имат свой собствен начин на общуване, който включва езика на тялото, жестовете и мимиките на лицето им. Едно от поведенията, което буди голямо недоумение у стопаните на четириноги, се нарича „поклон за игра“. И то е свързано с един често срещан въпрос: 

Защо домашният ми любимец ляга на земята винаги, когато види друго куче насреща си?

Първо, нека да започнем от там, че кучето ви може да легне на земята по време на разходка, просто, защото е уморено. Но освен това, тази „поза-лък“, появяваща се като предвестник на игра, най-често е илюстрация на поведение, което много четириноги имат, когато видят други себеподобни. 

кучета играСнимка: iStock

При това движение предните лапи и тялото на животното са ниско до земята. Специалистът по кучешко поведение Сизър Милан обяснява, че движението напред показва вълнение, а тялото, разположени ниско до земята, следва да се тълкува като приятелско и игриво. Въпреки това, имайте предвид, че и агресивно куче може да спусне предната част на тялото си към земята, така че понякога може да е трудно да се разбере кога движението е заплашително и кога – игриво. 

Dogsandcats.bg

Според Милан, за да видите разликата, следва да обърнете внимание на цялостния външен вид на животното – позицията на главата, ушите, опашката и гърба му. Ако те са вдигнати високо, това значи, че четириногото се чувства доминиращо. А ако са ниски – то то е в покорна поза или се усеща несигурно. 

кучета играСнимка: iStock

Напрежението в мускулите на кучето, особено в гърба и краката, може да показва високо ниво на енергия, което може да се превърне или в игра, или в кавга.

Защо кучето прикляква, когато се приближавам до него?

Кучетата не показват позата „лък“ само, когато видят да се приближава друго четириного – те могат да го правят и, когато до тях се приближи човек. Най-често, смятат специалистите, това е демонстрация на вълнение или покана за игра. Обикновено четириногото ще се задържи в тази поза едва за няколко секунди, преди да започне да бяга наоколо е ентусиазъм, пишат от Philosophy of Dog. 

кучета играСнимка: iStock

Макар най-често приклякането или падането на земята да е „покана за игра“, ако поведението на домашния ви любимец ви притеснява, има начини да му помогнете да се научи да игнорира другите четириноги, които срещне по пътя си. Въпреки всичко, важно е да знаете, че поведението на кучето ви в момента, в който види друго четириного, е индикация за това колко добре е обучено то и колко удобно се чувства със стимулацията, причинена от среща с други домашни любимци.

Да се научим да се социализираме

Проблеми могат да възникнат, когато четириногото насреща не разпознае значението зад жеста на питомеца ви.

Както кучетата, така и котките са социални същества, което означава, че те имат капацитета да научат подходящото специфично за вида поведение и реакции. Но трябва да помним, че те не се раждат, знаейки всичко това. 

Поради тази причина социализацията, особено ранната, е от ключово значение – за да гарантирате на косматото си другарче, че ще има приятни преживявания с другите от неговия вид, които рано или късно ще срещне по пътя си. 

кучета играСнимка: iStock

Вижте още: 6 неща, които се случват, ако не социализирате кучето си

Четириного, на което липсва значителен социален опит, може да не разбере значението на поклона за игра и може да отговори със страх или дори – да нападне кучето, което е заело позата „лък“. Освен неразбирането, свързано с поканата за игра, не е изключено и на другото животно просто да не му се играе в конкретния момент. Ако то не е в настроение, просто ще пренебрегне поканата или просто ще легне насреща. 

Друг потенциален източник на конфликт може да възникне, когато например у дома имате младо куче, което обича да играе много, и по-възрастно куче, за което игрите не са основно занимание. 

кучета играСнимка: iStock

Вижте още: 

Какъв стил на игра има вашето куче

 

 

Виж още