Защо кучето ми скимти, когато го галя?

куче галене Снимка: iStock

К учетата издават цял набор от интересни звуци! Те лаят, ръмжат, хъркат, кихат и се прозяват, а може би сте забелязали домашният ви любимец леко да скимти, когато го галите. И тъй като четириногият ви спътник хленчи и в други ситуации, например, когато ви предстои да излезете на разходка, пътувате с колата или имате гости, няма как да не се запитате дали това е нещо нормално? 

куче галенеСнимка: iStock

Кучетата скимтят по няколко различни причини. Най-често това е просто начинът на домашния ви любимец да съобщи как се чувства. От вас зависи да се научите да разчитате какво изразява косматият ви другар чрез своя хленч, за да дешифрирате кога той е израз на по-сериозен проблем и кога – нещо напълно нормално. 

  • Израз на задоволство

„Най-накрая, моят любим човек е у дома и ще ме погали!“. Кучето ви със сигурност би казало това, ако можеше! Истината е, че четириногите ни другари се чувстват най-щастливи и спокойни, когато са около своите стопани. А причината защо домашният ви любимец скимти, докато го милвате, понякога е съвсем проста – защото е щастлив, че сте при него и му обръщате внимание. Уверете се, че му давате достатъчно от него всеки ден!

Dogsandcats.bg

куче галенеСнимка: iStock

  • Успокояващо поведение

Понякога кучетата проявяват успокоително поведение, което може да е насочено към стопанина, друго куче или човек. Чрез него четириногият ви другар просто се опитва да успокои ситуацията или да каже: „Хей, всичко, което искам е приятелско взаимодействие!“. В този контекст, ако кучето ви скимти, докато го галите, то може да си мисли, че сте му сърдити или че е направило нещо нередно и сега е в беда.

куче галенеСнимка: iStock

  • Вълнение

Ако кучето ви е развълнувано, че го галите, то може да започне да хленчи и скимти тихо. В този случай тази вокализация е израз на задоволство и радост – може би сте уцелили любимото му място и питомецът ви е повече от щастлив! Може да забележите, че домашният ви любимец хленчи и, когато ви предстои разходка, играете на топка с него или щом ви дойдат гости. Щом това е радостно скимтене, няма за какво да се тревожите. 

куче галенеСнимка: iStock

  • Безпокойство

Възможно е кучето ви да скимти, защото е стресирано, нервно или има тревожност при раздяла. Ако косматият ви другар изпитва безпокойство, породено от факта, че остава сам и знае, че скоро предстои да излезете от вкъщи, той може да хленчи, да обикаля нервно от стая в стая, да се лигави прекомерно или да се „цупи“ на дивана. Питомецът ви може да става тревожен около други четириноги, определени хора или котки. Или когато ви предстои посещение при ветеринарен лекар. 

куче галенеСнимка: iStock

  • Търсене на внимание

Друга често срещана причина за скимтенето при кучетата е търсене на внимание. Когато домашният ви любимец е около вас, той иска да си взаимодействате – да излезете на разходка, да поиграете с топката му или да изпроси някое лакомство отгоре. Може би го галите разсеяно и той хленчи, за да ви накара да се фокусирате върху него. 

  • Така е свикнало

Друга причина домашният ви любимец да скимти, докато го галите е, че е свикнал с това. Ако ви става мило и всеки път обръщате повече внимание на животното, когато хленчи, то ще продължава да го прави отново и отново.

куче галенеСнимка: iStock

  • Медицински проблеми

Ако кучето ви никога до сега не е скимтяло или хленчи прекомерно, то може да се касае за медицински проблем. Може би е стъпило върху нещо остро или е наранило нокътя на крака си. Макар че нараняванията може да не са сериозни, те могат да предизвикат дискомфорт у четириногото и то да хленчи болезнено. 

В заключение, повечето пъти скимтенето на кучето ви е породено от вълнение и удоволствие от галенето. Чрез тихото си хленчене косматият ви другар по свой си начин ви дава обратна връзка за обичта и грижата, която му дарявате с този жест. 

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да ни ближат, когато сме потни

7 причини защо кучето облизва подмишниците ви

Виж още