Защо кучето се опитва да се „качи“ на котката ви

куче и котка Снимка: iStock

Н яма две мнения по въпроса: кучетата ни правят някои доста странни и често – неразбираеми за нас неща. Независимо дали става въпрос за някои от странните им навици, които се „отключват“ щом стопанина им се прибере вкъщи. Или тези, свързани с ядене на изпражнения или други, меко казано неприятни неща от земята. Да, колкото и да ги обичаме, трябва да свикнем с мисълта, че четириногите ни другари възприемат и реагират на някои аспекти от живота по доста по-различен начин, отколкото ние.

Опитите за „качване“ на крака на стопанина или други членове на семейството им, са един от тези странни навици. 

куче и коткаСнимка: iStock

Вижте още за: Защо кучето се качва на крака на стопанина си

Dogsandcats.bg

Погледнато отстрани за мнозина това е забавно поведение, а специалистите са единодушни, че в основната си част то е напълно естествено. Но също толкова нормално е да предпочетем домашният ни любимец да насочи интереса си към друго, различно от крака ни. И да, бъдете сигурни, че ако изборът му се спре на котката ви (в случай, че отглеждате и двете животни у дома), то и мъркащият ви съквартирант едва ли ще е особено доволен. 

И така, нека се опитаме да вникнем (до колкото можем, разбира се) в причините за това защо вашето куче има желание да се качи на котката ви. 

Дейността по „качване“ е естествена за кучетата

Въпреки че обичайно възприемаме нашите космати другари като членове на семейството ни, у тях има някои поведенчески тенденции, които са далеч от човешките понятия и разбирания. Качването е едно от тях. Четириногите се качват на различни предмети като възглавници, топки, плюшени животни, други кучета, домакински мебели, краката на хората и … други домашни любимци. 

куче и коткаСнимка: iStock

Те правят това най-често като проява на вълнение или стрес, като покана и начин на игра, за да се подготвят за полов акт, защото са тревожни или отегчени. В крайна сметка обаче, независимо каква е причината за това поведение, с няколко основни и точни корекции, свързани с обучението на животното, можете да премахнете това държание още в зародиш. 

Инстинктът за „качване“ обикновено се проявява по-често при некастрирани кучета, най-често – докато са млади. Интересно е, че това поведение се наблюдава и при мъжките, и при женските четириноги. И както споменахме – се счита за нещо напълно естествено.

Въпреки това, ако целевият обект на това внимание не е доволен, това може да доведе до някои опасности за вашия домашен любимец. Други кучета, котки или хора могат да наранят животното в опит да го спрат или да го накарат да се отдръпне. Поради тази причина е важно да се научите да пренасочвате това поведение, при това – още при първите му прояви. 

Но защо точно котката ми…

Тъй като това поведение е нормално за вашия домашен любимец, не е нужно да се притеснявате, страхувате или изпадате в паника, ако го видите да се опитва да се „сближи“ по този начин и с котката ви. 

куче и коткаСнимка: iStock

За да разберете защо животното избира да се ангажира по този начин с другия ви домашен любимец, анализирайте ситуацията, обърнете внимание на това какво се случва, когато забележите прояви на подобно поведение. Дали, например, кучето ви изглежда тревожно? Или цялостният език на тялото му подсказва, че иска да играе? Дали има други кучета наоколо? А може би котката ви се забавлява по някакъв начин и кучето иска да се включи? Изглежда ли стресирано четириногото и как реагира и котката ви? Дали това я плаши или го игнорира?

Когато обърнете внимание на обстоятелствата, може да успеете да видите и дали кучето ви следва определен модел на поведение. Само след котката ви ли ходи или е готово да се качи на всичко, което се движи?

Проява на доминация

Според някои специалисти по кучешко поведение, ако качването не служи с намерение за чифтосване, то е възможно това да е начин на животното да покаже доминация. Не е изключено това да е начин за изпускане на енергия, израз на превъзбуда или нещо съвсем друго. 

Как да пренасочим поведението

Щом забележите, че кучето ви се приближава откъм гърба на котката ви, имате два варианта за действие: или да се скарате на животното и да го спрете, или да се опитате да пренасочите поведението му. 

Ако котката ви съска, ръмжи, драска и ясно показва, че не й е приятна близостта на кучето, важно е да ограничите това поведение – не само в конкретния момент, но и в бъдеще. Тъй като в повечето случаи качването на крака е в резултат на превъзбуда, свръхстимулация или скука, постарайте се да осигурите на кучето си алтернативна дейност.

 

Уверете се, че получава достатъчно стимулация – психическа и физическа, през целия ден. Разнообразете ежедневието му като отидете на дълга разходка, избирайки непознат маршрут, по който не сте минавали до момента. 

куче и коткаСнимка: iStock

Ако решите да заложите на обучение, базирано на команди с цел – контрол и стопиране на нежеланото поведение, то не забравяйте винаги да давате награда и да хвалите животното, когато спре само. А ако се налага (поне в началото), бъдете готови да го извадите физически от ситуацията.

 

Вижте още:

Защо кучетата душат дупетата си

Защо кучетата ближат интимните си части

Виж още