Защо някои кучета се страхуват от стълби

куче Снимка: iStock

С трахът от изкачване или слизане по стълби може да се прояви при кучета от всички възрасти, пол или порода. Това поведение създава специфични предизвикателства както за животното, така и за неговия стопанин. При някои четириноги се наблюдава скимтене, виене или категоричен отказ да помръднат, щом на пътя им се изпречат стъпала. А понякога се касае за специфично място, което сякаш пробужда заспала, но силна реакция на страх и уплаха у животното. 

Ако това ви звучи познато, то първата стъпка да помогнете на домашния си любимец да преодолее страха си към стълби, е да разберете причината за него. Предлагаме ви някои от най-често срещаните възможности, с уговорката, че всяко куче е единствено и специфично за себе си. 

  • Страх от непознатото

При по-малките кученца страхът от стълби обикновено идва от простия наглед факт, че те всъщност никога не са ги виждали. От момента, в който са родени, кутретата се сблъскват с цяла плеяда от нови усещания, събития, преживявания, картини, шумове и хора. И всичко, което излиза от зоната им на комфорт през тези първи месеци от живота им – от килима, върху който стоят, до котката на съседа е потенциално ново и страшно. За това и, когато на пътя му се изпречат стъпала, за кученцето те са едно от най-големите и стряскащи неща, с които се е сблъсквало до сега. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Подобно усещане може да се появи и при възрастите кучета. Ако животното е преживяло целия си живот в едноетажен дом с двор, например, има голям шанс то никога да не се е изправяло пред момент, в който да се налага да слиза или да се изкачва по стълби. Ако сте пропуснали този жизненоважен урок по време на социализацията на домашния си любимец, то може би в последния етап от живота стъпалата могат да му се сторят обезпокоителни – нещо ново, което буди тревожност.

  • Травматичен опит

Кучетата ни се учат чрез минали преживявания. Ако нещо лошо се е случило на домашния ви любимец, докато е слизал или се е изкачвал по стълби (понякога е възможно просто да е стоял и в близост), това може да е причина животното да развие фобия към тях. Независимо от какво естество е била случката, дали е паднало или са го бутнали по стълби, кучето едва ли ще забрави това до края на живота си. Дори и да не е пострадало физически, моментът на уплаха, който е изпитало може да бележи косматия ви приятел завинаги. За това и той несъзнателно се връща назад към страшното изживяване всеки път, когато пред него се изправи стълбище. 

  • Заучено поведение

Случва се сравнително рядко, но въпреки това е възможно стопаните на куче да го научат да се страхува от стълби. Ако на домашния любимец не му е позволено да се качва на втория етаж през деня, например, собствениците могат да приложат различни техники и „спънки“, за да попречат на животното да се качи. И макар повечето от тях да са безвредни (като бебешки вратички), пряк сблъсък с тях е достатъчен за едно по-плахо куче да реши, че всички стълби са „лошо“ място. Наказването на куче при опит за изкачване (или слизане) по стълбите също възпитава у него нежелание да ги използва.

  • Медицинско състояние

Ако не открихте вашият домашен любимец в нито една от изброените до тук ситуации, то може би се касае за медицински проблем, който не му позволява да се качва/слиза по стълби нормално. Това най-често са артрит, дисплазия на тазобедрената става или скорошно нараняване, които могат да направят движенията на животното много болезнени. 

Ако кучето няма причина да се страхува от стълби, значи може би изпитва болка. При по-възрастните кучета без предишни проблеми със стълбите постепенно започва да се проявява поведение на избягването им именно поради тази причина. 

Как да помогнем на домашния си любимец да преодолее страха си от стълби?

Преди да споделим с вас някои техники, с които можете да се преборите в по-малка или по-голяма степен със страха на кучето си от стълби, задължително е преди да започнете тренировките да говорите с вашия ветеринар, за да изключите болезнените възможности.

кучеСнимка: iStock

Ще разпознаете лесно куче, което се страхува от стълби по това, че то ще се опита да ги избегне на всяка цена - ще се опита да ги заобиколи, а ако няма такава възможност – ще застане неуверено пред тях с опашка, прибрана между задните лапи. Възможно е да хленчи, скимти и като цяло – езикът на тялото му изглежда неуверен и притеснен. 

При малките кученца винаги на лице е изкушението просто да вдигнем мъничето в ръце и да го пренесем нагоре. Да, това ще ви спести време, но е само временно решение, което учи кутрето да получава това, което иска, чрез хленчене. С тази „помощ“ вие не му правите услуга, напротив. Също толкова погрешно е и да влачите животното с каишката нагоре по стълбите.

При малките кученца винаги на лице е изкушението просто да вдигнем мъничето в ръце и да го пренесем нагоре. Да, това ще ви спести време, но е само временно решение, което учи кутрето да получава това, което иска, чрез хленчене. С тази „помощ“ вие не му правите услуга, напротив. Също толкова погрешно е и да влачите животното с каишката нагоре по стълбите.

Това поведение може да предизвика недоверие у кучето към собственика му, което често и бързо ескалира в агресия като защитна форма на действие. 

Вместо това опитайте тези техники:

  • Променете негативния спомен

Ако страхът на кучето от стълби е породен от негативна или травмираща случка в миналото му, за да преобърнете този спомен в нещо, което не е плашещо за него трябва да промените спомена. Ако настоящата реакция на домашния ви любимец към стъпала е страх, трябва да използвате „метода на контриране“ – чрез позитивно действие да заместите негативната емоция с положителна като щастие или вълнение. 

кучеСнимка: iStock

Опитайте с любимата играчка или лакомство с особено висока стойност (такива, каквито кучето получава рядко и само при много добре свършена работа). Застанете близо до стълбите и насърчете кученцето да се приближи. Когато го направи – дайте му наградата и го похвалете. Накарайте го да се почувства като най-доброто куче на света. 

Повторете упражнението няколко пъти, докато животното започне да се приближава все повече и повече – така постепенно и страшната асоциация отстъпва.

  • Стъпало по стъпало…

Описаният по-горе метод работи най-добре в съчетание с десенсибилизация – постепенно излагане на нещо, в началото с ниска интензивност до достигане на пълна ескалация. В конкретния случай това значи, че след приближаването на стълбите, което е първи етап, следва втори – насърчаване на кучето да ги изкачи. 

Използвайте отново същия положителен подход – този път обаче, застанете на първото стъпало и повикайте кучето си да дойде при вас. Изкушете го със специалното лакомство или любимата играчка, а ако дойде – отново го похвалете. Продължавайте така стъпка по стъпка, стъпало по стъпало…

Най-доброто време, когато можете да проведете тези две стъпки на тактиката за преодоляване на страха на кучето ви от стъпала, е преди вечеря. Повечето четириноги очакват с нетърпение този момент от деня и има голяма вероятност апетитът им вече да е изострен, а при вида на любимото си, специално лакомство, желанието да го опитат да е по-силно от страха. 

Можете да опитате и с купичката с храна на кучето – в началото я сложете до стълбите, след това – ако яде без колебание, преместете на първото стъпало на следващия ден. Продължавайте по модела, докато кучето ви уверено се изкачи по стълбите, за да стигне до вечерята си. Може да се наложи да останете на едно стъпало няколко поредни дни, преди кучето да готово да продължи напред и това е в границите на нормалното. 

  • Търпение

Не очаквайте бързи резултати – ще са необходими повече от един урок, за да успее кучето да преодолее страха си от стълбите. Може да отнеме от няколко дни - до седмици, понякога дори месец.

Важно е да не бързате и да не пришпорвате кучето, особено ако в даден ден не отбелязва напредък. Това може да го обърка, паникьоса и страхът му към стъпалата да се засили. Необходимо е животното да ви има пълно доверие, а вие от своя страна – бъдете максимално спокойни.Радвайте се на малките стъпки напред, вместо да очаквате веднага големи резултати и всичко ще бъде наред!

 

Вижте още:

Как кучето усеща, че е близо до дома, когато се вози в кола

Защо кучетата не харесват някои хора

Виж още