10 неща, които правят котките истински щастливи

котка у дома Снимка: iStock

К огато споделяме дом с нашите очарователни мяукащи животни, тяхното щастие е от първостепенно значение. В края на краищата собствениците са отговорни за поддържането на това, мъркащите животни да са в безопасност. Известна част от здравословните проблеми на котките могат да се появят поради стрес. Затова трябва да сме сигурни, че сме осигурили подходящата среда за гальовния домашен любимец.

Какво можем да направим, за да подобрим качеството на живот на домашната ни котка? Даваме ви 10 идеи.

1. Места за драскане

Вероятно не ви е отнело много време, след като сте донесли у дома първото си коте, за да разберете колко важни са котешките драскалки. Ако цените вещите си, знаете, че имате два избора - можете или да се простите с любимия си диван, или да си купите стълб за надраскване.

Котките се нуждаят от различни повърхности за драскане, за да точат ноктите си, да играят, да разпръскват аромат или да разтягат гърба си. Различните материи включват въже от сизал, картон или килимчета за драскане. Всеки един от тези материали осигурява различно усещане за гальовния домашен любимец, така че вашата котка да може да упражнява естествения си инстинкт да драска.

Dogsandcats.bg

2. Уютни кътчета за дрямка

котка у домаСнимка: iStock

Всички знаем, че котките обичат добро място за дрямка. Някои мъркащи животни предпочитат да имат уединени места за дрямка, докато други нямат нищо против да са на открито и дори шумно място в дома. Тези котки могат да заспят почти навсякъде след дълга сесия на миене, независимо дали става въпрос за уютно плюшено котешко легло в ъгъла или хамак на прозореца.

3. Приключения и изследване

Всички котки обичат хубаво приключение от време на време. Когато една котка е твърде отегчена, тя ще направи пакост, само за да компенсира това. Дори и да не можете да позволите на котката си да изследва природата, все пак можете да се погрижите за достатъчно забавления у дома.

Благодарение на непрекъснато разрастващия се пазар на играчки за домашни любимци, има толкова много хубави идеи за забавление като:

  • Мишки и топчета
  • Котешки пещери
  • Стойки за стена
  • Висящи мостове
  • Рафтове
  • Котешко дърво
  • Играчки с котешка трева

4. Вкусни, апетитни лакомства

Коя котка би отказала вкусно лакомство? Не са много, това е сигурно. Всеки път, когато котката ви се държи добре или откликне на ваша команда - трябва да я награждавате с лакомство. Тези малки, апетитни стимули показват на вашето коте, че го обичате и, че сте до него, за да го глезите. Въпреки това - внимавайте с количествата, тъй като лакомствата са много калорични и докато се усетите, гальовният домашен любимец вече е няколко килограма повече отколкото трябва.

5. Качествена храна и прясна вода

Наличието на източник на прясна вода и рутинен график за хранене е изключително важно, когато имате котка. Те разчитат на последователни хранения и заслужават да имат чиста вода, която предотвратява развитието на бактерии и потенциални заболявания.

Ако мъркащият приятел се храни от нехигиенични купи, това може да причини някои заболявания, което няма да направи нито вас, нито котката ви щастлива.

6. Игри

котка у домаСнимка: iStock

Котките наистина могат да се забавляват сами в по-голямата си част. Но това не означава, че те не искат от време на време да играят и с вас. От голямо значение е да отделяте време на мъркащия домашен любимец за игра, като е най-добре да го правите всеки ден. Така ставате все по-близки с мъркащия ви приятел.

7. Разнообразие от играчки

Ако котките имат едни и същи стари скучни играчки ден след ден, те ще загубят интерес и ще започнат да търсят забавление с други предмети, които не са предназначени за това. Сменяйте играчките на гальовния спътник, а ако имате желание можете дори да му измайсторите топчета или играчки с помощта на коркови тапи, с които котката ви да се забавлява. Кутиите от обувки са също много обичани от мъркащите животни.

8. Обич и внимание

Някои котки са невероятно мили и сякаш никога не искат да ви осигурят миг спокойствие. Други обаче са по-отдалечени и самостоятелни и не изискват толкова много внимание. Независимо от характера на мъркащия домашен любимец - трябва да сте сигурни, че му показвате внимание и обич.

9. Чиста околна среда

Ако не поддържате тоалетната, купите за храна и вода и местата за отдих на вашата котка чисти, това може да доведе до поредица от поведенчески проблеми, които могат да бъдат трудни за коригиране. Котките са щастливи, когато предметите и най-вече тоалетната им се поддържат чисти.

10. Създайте им добра компания

котка у домаСнимка: iStock

Съвместимостта между домашни любимци и хора е от съществено значение. Вашата котка иска спокойна среда. Няма значение дали семейното куче е това, което стресира котката ви, или крещящо бебе. Ако вашата котка прекарва по-голямата част от времето си в стрес - едва ли ще бъде щастлива. Някои мъркащи животни са много щастливи, когато си имат другар, така че ако вашата котка е такава - помислете за втора или пък куче, с което да се забавляват.

Да поддържате котката си щастлива наистина не е голямо предизвикателство - трябва да наблюдаваме какво харесва, да осигурим достатъчно забавления, игри с нас и да полагаме необходимите грижи.

Вижте още:

7 съвета за отглеждане на здрава котка

Котките също изпитват тъга

10 начина да покажете на котката си, че я обичате

Виж още