Защо котката ми пишка върху леглото

котка и урина Снимка: iStock

К ошмарът на всеки собственик на котка – тя да уринира върху леглото. Лошото в цялата ситауция е не само, че гальовният приятел не е искал да използва тоалетната си, но и почистването на котешката урина. Както всички знаем – тя има силна, натрапчива миризма, почиства се трудно и, ако мъркащият приятел продължи да я надушва върху леглото ви ... твърде вероятно е да повтори пишкането си именно там.

Защо точно леглото?

1. Медицинска причина

Ако мъркащият спътник внезапно е променил навиците си за ползване на тоалетна, а преди никога не сте срещали проблеми – помислете за медицинска причина. Възможно е котката ви да е развила инфекция на пикочните пътища или камъни в пикочния мехур. Тези състояния причиняват силно неприятно възпаление и желание за уриниране. Има вероятност е мъркащият ви приятел просто да не е успял да стигне до тоалетната си или когато избира леглото – иска да ви даде знак, че не се чувства добре.

Ако имате съмнение за проблеми с пикочните пътища или каквито и да е здравословни състояния на гальовния си приятел – посетете ветеринарния си лекар, за да го прегледа и предвиди необходимото лечение.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Видове инфекции на пикочните пътища при котки

2. Стрес

За съжаление котките могат да се стресират лесно от много неща, върху които нямаме контрол – строежът отсреща, фойерверките на Нова година, клаксонът от някоя кола и т.н. Тревожността при раздяла също е много често срещана причина за пишкане върху леглото. На много собственици се случва да заминат на почивка за седмица, а като се върнат – да открият, че котката им е уринирала върху леглото.

Същото може да се случи обаче и, ако се преместите в нов дом. Това силно стресира мъркащите приятели, защото изведнъж прекрачват прага на място, което мирише странно и по никакъв начин не е тяхна територия. В резултат на което – те бързат да маркират мястото с миризмите си, за да се успокоят, че е тяхно.

Вижте още: Котките страдат ли от тревожност при раздяла

3. Тоалетната не е на правилното място

Тоалетната на тези приятели трябва да е поставена на място, което е тихо и им осигурява уединение. Коридорът например, не е добра локация, защото често преминаваме през него, влизаме, излизаме и шумим често. Мокрото помещение също е лош вариант, защото то най-вероятно е много малко, непроветливо, а звукът от пералнята и сушилнята силно могат да смутят гальовния приятел. Още повече, че тези помещения са някак по-недостъпни и дори можете да забравите вратата им затворена, с което да отрежете достъпа на котката си до тоалетна.

котка и уринаСнимка: iStock

Обикновено банята е предпочитан избор и повечето собственици поставят именно там тоалетната. Все пак, това не е единствената възможност – ако имате тиха стая, която не ползвате или пък, ако холът или трапезарията не са често посещавани от вас и имат тихо кътче (ако има прозорец наблизо – още по-добре), можете да поставите тоалетната там. Имайте предвид, че проблемът може да е съвсем дребен – не е изключено да преместите тоалетната в другия край на банята и да се окаже, че това е много по-комфортно за котката ви.

4. Недостатъчно тоалетни

Ако не сте спазили правилото от две тоалетни за една котка, може би мъркащият приятел ще си направи сам втората върху леглото ви. Котките са много взискателни. Някои от тях предпочитат да уринират в една тоалетна, а в другата – да се изхождат. Ако имате повече от една котка – имайте предвид, че те не винаги обичат да ползват една и съща тоалетна. Повече искат да имат собствена такава.

5. Котката ви не харесва тоалетната

Повечето котки не обичат затворените тоалетни. Разбира се, не ви пречи да опитате с такава, защото – ще се съгласим – много по-удобни са, не миришат и не позволяват разпръскване на твърде много котешка постелка извън тоалетната.

Все пак, имайте предвид, че ако сте избрали тоалетна, която е тясна, тъмна, елиминира движението на котката ви вътре в нея и я притиска по някакъв начин – не е за изненада, че домашният ви любимец не желае да я използва.

Ако искате все пак да опитате със затворена тоалетна – уверете се, че е достатъчно голяма и е снабдена с филтри, които да премахват миризмата отвътре. Също така, не бива да е твърде висока и да възпрепятства влизането.

6. Лош избор на котешка постелка за тоалетната

Няма как да не се изкушим да купим ароматизирана постелка, която да неутрализира неприятните миризми на урина и изпражнения, но котката ни може никак да не я харесва. Не забравяйте, че гальовните животни имат много по-силно обоняние от нас и приятната, лека миризма от ароматизираната постелка, за тях може да е силно натрапчива и неприятна.

Ако нямате опит с определен вид или марка, попитайте за препоръка ветеринарния си лекар или в зоомагазина, съобразете с бюджета си, и можете да опитате два различни вида, за да видите, коя ще предпочете котката ви.

котка и уринаСнимка: iStock

Какво да направим, когато котката ни уринира върху леглото

Ако не реагирате веднага и не се опитате с търпение да отучите (или предотвратите) това действие, рискувате да влезете в омагьосан кръг. Ако мъркащият ви приятел е в отлично здраве и не страда от никакви инфекции на пикочните пътища, ви представяме списък от мерки, които да вземете, когато котката ви уринира върху леглото.

  • Веднага почистете леглото си – изперете чаршафите и почистете матрака старателно. Използвайте ензимен препарат за почистване (купен от зоомагазин), който изкоренява миризмата на урина. Може да се наложи да почиствате матрака си няколко дни подред, за да сте сигурни, че котката ви не усеща тази миризма.
  • В магазини за спално бельо, бихте могли да откриете непромокаеми протектори за матрак, които ще предпазят урината да достигне до него.
  • Направете котешката тоалетна най-атрактивното място – помислете какъв може да е проблемът – дали постелката, видът тоалетна или нейното местоположение.
  • Затворете достъпа до спалнята. Може и да е крайна мярка, но ако гальовният приятел има достатъчно място в другите стаи – бихте могли да държите спалнята си затворена и да пускате котката си, когато и вие сте там, за да следите. Това може да е временно докато не се убедите, че гальовният приятел няма да повтори.
  • Бъдете търпеливи. Колкото и да е трудна и неприятна тази ситуация, опитайте да не се притеснявате или ядосвате, а да проявите търпение и разбиране към домашния си любимец. Помислете какво е накарало мъркащият ви приятел да постъпи така, погрижете се миризмата на урина да изчезне (с няколко усърдни почиствания) и осигурете на гальовния домашен любимец необходимите тоалетни, играчки и време за игра.

Никой собственик на котка не е щастлив, ако тя е уринирала върху леглото. Все пак, за съжаление, това се случва. Ако искате да го предотвратите – осигурете подходящите тоалетни, купете превантивно непромокаем протектор за матрака си (все пак, той при всички положения ще ви бъде от полза и ще осигури дълготрайност на матрака ви) и най-важното – уверете се, че котката ви не е под стрес и се чувства комфортно. Отделяйте време за игра и прекарвайте време заедно. Освен че се сближавате с домашния си любимец и вие самите ще се забавлявате!

Вижте още:

Как да почистим котешката урина

Котката ми маркира жилището с урина - как да се справя

Къде да поставя котешката тоалетна

Виж още