10 странни поведения на котките и причината за тях

котка у дома Снимка: iStock

Н е може да се отрече, че котките са отлични другари, но понякога те правят нещо, което ви кара да се чешете по главата в пълно недоумение. Ако сте свикнали с кучета, социалните взаимодействия на котките и начинът, по който общуват, могат да бъдат много объркващи. И все пак именно тези специални поведения, като нежното „блъскане“ с главата и склонността им към картонени кутии, ни карат да ги обичаме толкова много.

За да ви помогнем да разберете по-добре вашата „странна“ котка, ще обсъдим 10 котешки поведения, които хората обикновено смятат за мистериозни. Ще откриете, че много от тези навици изобщо не са странни за котките, а съвсем нормални.

1. „Разговаряне“ с птици

Сигурно сте чували как котката ви „чурулика“, когато гледа през прозореца кацналата наблизо птица. Предполага се, че това има нещо общо с разочарованието на котките, че не може да излезе навън и да хване птицата. Други смятат, че бързото движение на челюстта е инстинкт, позволяващ на мъркащите животни да подготвят мускулите си за акта на убиване на плячка.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. „Блъскане“ на главата във вас или различни предмети

Когато едно коте удари силно главата си във вас това е просто неговият начин да ви поздрави и да покажа, че се радва да ви види! Това също е един от начините, по който котките разпръскват феромони, за да покажат, че сте „тяхна собственост“.

3. Получавате подаръци

Мъртъв гризач или насекомо в краката ви... със сигурност не е мечтаният подарък. Съществуват много теории за това защо мъркащите животни носят трофеи на стопаните си. Със сигурност са видяли това поведение от майка си, тъй като тя им е носила плячка. Не е изключено това да е начин, по който котката ви показва, че държи на вас и иска да ви се отблагодари, тъй като я храните и се грижите за нея.

4. Дъвчене на пластмаса и други странни неща

котка у домаСнимка: iStock

Пластмаса, мръсотия, килими, кабели, вълнени одеяла - ако вашата котка яде този вид артикул, тя може да има състояние, известно като пика. Котките могат да развият пика по медицински причини, като стомашно-чревни разстройства, или поради тревожност. Подобно на хората, които гризат ноктите си или си играят с косата си, когато са нервни, котките дъвчат нехранителни продукти като начин да се справят с безпокойството си. Това е странно поведение на коте, за което трябва да се тревожите. Тези предмети могат да навредят на зъбите и стомашно-чревния тракт на вашата котка. И ако е тревожна, тя също ще се нуждае от помощ с да се пребори с това поведение. Ако имате коте, което упорито яде нехранителни продукти, трябва да го заведете при вашия ветеринарен лекар.

5. Месене с лапи

Ако вашата котка ритмично притиска лапите си една след друга, сякаш ви прави масаж това е, защото е доволна и щастлива, опитва се да облекчи безпокойството или иска да ви отбележи с аромата си. Това инстинктивно поведение започва малко след раждането, когато котенцата движат лапите си срещу млечните жлези на майка си, за да стимулират притока на мляко. Ако вашето коте продължава да меси като вазрастна котка, седнете и се насладете на масажа. Ако подозирате, че го прави поради стрес - поговорете с ветеринарния лекар.

6. Обича кутии и други малки пространства

Има много просторни и удобни места, където вашата котка може да спи - котешкото легло, диван, стол, котешко дърво, легло за домашни любимци...Защо обаче мяукащият приятел избира да се свие в малка картонена кутия, неудобна мивка за баня или малка дупка? Е, малките пространства карат котките да се чувстват по-безопасни и сигурни. В дивата природа котките трябва да бъдат скрити, за да оцелеят, така че спането в средата на широко открито място ги прави податливи на по-големи хищници. Скриването в тясно пространство, от друга страна, затруднява хищниците да ги намерят. Така че следващия път, когато намерите вашето коте да дреме в кутия, не забравяйте, че то не иска да бъде преследвано (или безпокоено).

котка у домаСнимка: iStock

7. Взиране в стопаните

Нищо не е толкова смущаващо, колкото да имате чифт немигащи очи, насочени директно към вас. Не се страхувайте, вашата котка не се опитва да контролира ума ви. Вероятно се опитва да привлече вниманието ви, за да ѝ дадете храна, търси внимание или просто е любопитна какво правите.

8. Игнориране

В един момент очите на вашата котка са приковани във вас, а в следващия тя изглежда не се интересува изобщо. Подобно на хората, котките понякога просто се нуждаят от тихо време „насаме“. Когато мяукащият домашен любимец се държи така, сякаш има нужда от малко пространство, оставете го. Той ще се чувства по-сигурен с вас, защото знае, че уважавате тази нужда. Позволявайки на вашата котка да прекарва времето си сама, вие ѝ давате пространство тя да дойде да ви потърси сама за малко гушкане.

9. Не покриване на изпражненията

Когато котка не успее да покрие отпадъците си в тоалетната, може да е признак за медицински или поведенчески проблем. Има много болезнени състояния, като инфекция на пикочните пътища или наранена лапа, които могат да накарат котките да избягват кутията за отпадъци. За да изключите всякакви здравословни проблеми, заведете котката си на ветеринар.

Ако не е медицинско, тогава вашето коте може да оставя изпражненията си непокрити по различни причини. Мъркащите приятели може да са придирчиви към тоалетната си и може да не харесват вида на пясъка, който използвате. Или може би не тоалетната достатъчно чиста. Помислете какъв може да е проблемът.

10. Вилнеене през нощта

котка у домаСнимка: iStock

Всичко, което искаме е да поспим, но домашният ни любимец е на друго мнение. Някои котки имат склонността да се активизират доста буйно през нощта. Причината може да е, защото по цял ден седят сами, след което членовете на семейството се прибират и котките си мислят, че това е моментът, в който трябва да са активни. За да предотвратите всички тези шумове - погрижете се да играете с мяукащия приятел достатъчно, че да изразходи енергията си и не забравяйте да му подсигурите достатъчно играчки и забавления докато отсъствате.

Виж още