10 трудности от притежаването на котка, за които хората рядко споделят

Котка и собственик Снимка: IStock

Р адостта да споделяш живота си с котка е наистина безгранична. Но това не означава, че да си стопанин на котка значи само щастие и никакви проблеми около животинчето и съжителството. Ако никога досега не сте имали мъркащ приятел за домашен любимец и обмисляте идеята е важно е да знаете и за по-трудните моменти, които може да не напълно очевидни. Котките имат репутация на животни, които се гледат сами и нямат почти никаква нужда от грижи освен почистване на тоалетната.

Вярно е, че ако ги сравняваме с кучетата са по-лесни за гледане, най-малкото защото не е необходимо да се разхождат навън сутрин и вечер, а ходят до тоалетна в дома. Също така те са малки и биха се справили чудесно в апартамент без да изглеждат твърде претенциозни.

Правилната грижа за котка изисква много време, енергия, пространство и пари. Това е голяма отговорност, която никой не трябва да приема с лека ръка. Мъркащите животни също се нуждаят от внимание и също имат специални нужди и има много неща, които всеки, който за първи път се грижи за котка, трябва да знае, ако иска да постъпи правилно с новия си котешки приятел.

В тази статия ще обсъдим трудностите, които предизвиква съжителството с мяукащ домашен любимец.

Dogsandcats.bg

1. Котките също могат да скучаят

Котка и собственикСнимка: IStock

Котките са известни със своята независимост. Както обаче споменахме - те имат нужда от внимание. Ако сте готови да си осиновите гальовен приятел трябва да отделяте време за игра с него. Също така е добре да осигурите достатъчно играчки, които да забавляват котката ви докато е сама. В противен случай тя ще започне да проявява проблемни поведения - драскане на мебели, съсипване на предмети, уриниране извън тоалетната и тн.

2. Котките имат нужда от грижи

Да, котките се мият постоянно и са много чисти животни. Но това не означава, че те не се нуждаят от грижа от ваша страна! Почти всички котки, дори и късокосместите, трябва редовно да се разресват със специални четки за козина, които помагат да поддържат козината им красива. Това е и за тяхното собствено здраве, тъй като колкото повече козина можете да отстраните с четка, толкова по-малко козина ще има, причиняваща образуване на косми, ще погълнат, докато се мият. Това е особено важно за дългокосместите котки, които лесно могат да се окажат със сплъстена козина, ако не се грижат правилно.

3. На котките им става топло през летните месеци

Друга причина, поради която грижата за козината е важна (особено за дългокосместите!) е, ако сте в горещ климат и домът ви стане наистина топъл вътре. Ако козината на вашето коте е дълга и гъста, помислете за нейното скъсяване от професионален грумър. 

4. Ще се наложи да отглеждате по-малко растения

Всички обичаме стайни растения, но имайте предвид, че много гальовни животни обичат да ги дъвчат. Това създава проблем, който далеч надхвърля естетиката, тъй като някои често срещани стайни растения могат да бъдат много опасни и дори смъртоносни, ако бъдат погълнати от котки.

Има десетки стайни растения, които се смятат за отровни за котките и много от тях може да са изненада, така че трябва да ги избягвате. Никога не предполагайте, че котката инстинктивно няма да се опита да яде отровно растение. Твърде често гальовните животни в крайна сметка са откарани при ветеринарите, страдащи от отравяне в резултат на дъвчене или ядене на различни стайни растения. Уверете се, че сте поставили растенията на недостъпно за котката място и нямате токсични такива наоколо.

5. Пригответе се, че космите стават част от вашия живот

Котка и собственикСнимка: IStock

Мяукащите животни губят козина през цялата година, а някои отделят наистина забележително количество. Трябва да приемете факта, че колкото и да чистите няма как да сте перфектни и косми ще има. Въпреки това, ако вземете мерки може да сведете количеството до минимум. От DogsAndCats можем да ви препоръчаме следните действия, с които да намалите космите от котешка козина:

  • Инвестирайте в прахосмукачка, която е робот. Улеснява живота и може да я пускате през ден-два, за да събира космите по пода, докато вършите друга работа или дори си почивате.
  • Перете често спалното си бельо и използвайте силна програма.
  • Прибирайте дрехите си в гардероби. Така те няма да са покрити с котешка козина.
  • Използвайте ролка за почистване на козина.
  • Инвестирайте във филтри за пречистване на въздуха с филтър за домашни любимци.

6. Много хора имат алергии към котки

Говорейки за котешка козина, която покрива всяка повърхност от живота ви, важно е да сте наясно с факта, че котешките алергии са много често срещани. Въпреки че около 10 процента от хората са алергични към домашни любимци, алергиите към котки са два пъти по-чести от алергиите към кучета. Но има начини да намалите количеството алергени в дома си! Поддържайте котето си добре изчеткано, почиствайте редовно с прахосмукачка повърхностите в дома си, инвестирайте в малък пречиствател на въздуха и дръжте котето далеч от стаите, където спи някой с алергия. 

7. Трябва да внимавате с прозорците

Съществува огромно погрешно схващане, че е добре котките да се разхождат свободно на открито, но повечето организации за животни всъщност препоръчват вашето коте да се държи само на закрито. Котките на открито са изложени на много по-висок риск от болести и наранявания от всякакъв вид. Всяко прекарване на открито трябва да се извършва под строг надзор на каишка (което е най-сладкото нещо, между другото) или в безопасен, затворен двор, обезопасен с ограда, която да възпрепятства гальовния приятел.

8. Притежаването на котка може да бъде скъпо

Котка и собственикСнимка: IStock

Когато въвеждате котка в живота си, имайте предвид, че ще трябва да имате готови средства за техния годишен ветеринарен преглед и операция за стерилизиране/кастрация (ако вече не е направена), плюс текущи разходи за храна, котешка тоалетна, консумативи, играчки. Също така ще искате да сте подготвени за всякакви неочаквани ветеринарни разходи, тъй като понякога се случват спешни случаи и това може да бъде скъпо.

9. Тоалетните трябва да се почистват... всеки ден

Макар и да не е толкова приятно, тоалетната трябва да се почиства всеки ден. Котките са придирчиви същества и не биха ползвали мръсна тоалетна. И все пак да си го кажем направо - това усилие не е толкова сложно. Почистването отнема не повече от няколко минути, така че нямате оправдание да не го правите.

10. Пътуването може да е трудно

Ако обичате да пътувате често, трябва да сте подготвени с план кой ще се грижи за домашния любимец. Дали някой ваш приятел или роднина ще посещава дома ви, дали ще се свържете с фирма, която предлага тази услуга или ще давате котката си на хотел. Всичко това трябва да се предвиди, за да можете да пътувате спокойно и гальовният приятел да не се стресира от вашата липса.

Вижте още:

9 начина, по които животът ви ще се промени, след като си осиновите котка

Какво да очаквате от котка, която е навършила 5-6 години

8 възможни признака, че котката ви защитава

Виж още