8 възможни признака, че котката ви защитава

котка и стопанин Снимка: iStock

К отките прекарват по-голямата част от времето си в охрана на своята територия, и може би ще се изненадате, но тя включва дома ви и вас!

Има дори случаи на котки, които нападат натрапници или животни, които застрашават членовете на семейството им. Това определено е форма на комплимент. Ако котката ви защитава, дори и да е от съквартиранта ви или от ваш близък, това означава, че тя ви има доверие и ви обича.

Тук разглеждаме признаците, по които може да познаете, че гальовният домашен любимец най-вероятно е в режим на защита. Разглеждаме и типичните териториални поведения, които котките демонстрират, включително такива, които могат да проявят, когато са застрашени.

1. Наелектризирана козина

котка и стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Когато котките се чувстват застрашени и са готови да защитят себе си или вас, те са склонни да „издуват“ козината си, което ги прави да изглеждат по-големи.

Ще забележите, че козината е особено пухкава по протежение на гръбначния стълб и на опашката. Когато козината се изправя това е реакция чрез нервната система, която се появява поради естествените рефлекси в отговор на шок, гняв или уплаха.

2. Извит гръб

Котките използват различни знаци на езика на тялото, за да покажат, че действат защитно. Повечето мяукащи животни извиват гърба си, застават настрани и правят странна странична походка, заедно с подскачане на сковани крака.

Всички тези знаци имат за цел да накарат котката да изглежда голяма и заплашителна спрямо натрапника.

3. Движение на опашката

Когато котката не е сигурна къде стоят нещата, опашката ѝ ще бъде държана ниско до земята и обикновено ще се мята напред-назад с бързи движения. Опашката обаче може да се издуе и да се държи ниско с повдигната задна част.

Тази позиция може да бъде както нападателна, така и защитна. Опашката на котката е чудесен начин да разберете настроението ѝ с един поглед.

котка и стопанинСнимка: iStock

4. Движение на ушите

Първоначално ушите ще бъдат изнесени навън и нащрек, а евентуално и завъртяни, което позволява на котката да остане нащрек и да се ослушва за приближаваща опасност. Когато мъркащият приятел е в пълен режим на атака или защита, ушите му обикновено се сплескват напълно до главата.

Котка, заемаща агресивна позиция, потенциално ще постави ушите си назад, без да ги сплесква напълно. Това помага да се предпазят ушите от евентуална схватка.

5. Очни зеници

Когато котката се сблъсква с опасност, тя ще установи интензивен контакт с очите, а зениците могат да бъдат или малки процепи, или напълно разширени.

Ако котката е по-скоро в отбранителна, а не в нападателна позиция, зениците обикновено са разширени, а веждите са набръчкани. Разширяването на очите дава на котката много по-широко периферно зрение, така че тя може да наблюдава по-добре всички приближаващи се опасности.

Агресивната котка е по-вероятно да има тесни зеници, защото това ѝ дава много по-добро възприятие на дълбочината, за да определи най-добрата атака.

6. Позиции на мустаците

котка и стопанинСнимка: iStock

Когато котката се чувства тревожна или уплашена, мустаците ѝ ще започнат да се движат назад, обикновено заедно с ушите. Колкото по-изплашена е котката, толкова по-назад ще дърпа мустаците си.

Агресивните котки веднага ще изтеглят мустаците си назад и ще ги притиснат към лицето си като средство за защита.

7. Вокализации

Тук няма съмнение, че котката ви е в режим на защита! Щом тя започне да съска, посланието е ясно - тя изпраща предупреждение. По този начин гальовните животни казват, че са ядосани, раздразнени или се страхуват и казват на заплахата да се държи назад!

Съскането е и ефективен начин котките да покажат едно от най-добрите си оръжия - острите си зъби. Понякога съскането е придружено от замахване с нокти по посока на заплахата.

котка и стопанинСнимка: iStock

Като цяло котките искат да избегнат конфронтация, така че езикът на тялото им, съчетан с ръмжене и съскане, е предупреждение, че натрапникът не бива да се забърква с тях.

8. Хвърляне и драскане

Ако предупрежденията им не бъдат взети под внимание, котките ще преминат в режим на пълна атака. Те ще използват повече ноктите си, отколкото зъбите си - по-безопасно е да използват ноктите си, защото не е необходимо да се приближават толкова близо до натрапника.

Начинът, по който котката реагира в ситуация, в която има пряка заплаха, зависи изцяло от темперамента и личността на котката. Не всички мяукащи животни ще се интересуват от това да защитят някого, освен себе си, и това е нормално.

Имайте предвид, че не можете да разчитате на тези признаци, за да определите дали котката ви защитава. Различни обстоятелства могат да предизвикат тези реакции. Обикновено, когато котката премине в режим на защита, повечето, ако не и всички от тези признаци, се проявяват в нарастваща степен.

Но въпреки че много мъркащи приятели ще се опитат да ви защитят при определени обстоятелства, не всяка котка ще го направи. Някои котки са плахи и тревожни по природа и не са толкова склонни да се грижат за вас по този начин.

котка и стопанинСнимка: iStock

Вижте още:

Как котката показва, че ви обича

8 звука, които издават котките и какво означават

5 прости съвета как да „разговаряме“ с котката си

Виж още