14 любопитни факта за бременността на котките

бременна котка Снимка: iStock

А ко у дома имате бременна котка или просто искате да научите някой интересен факт за гальовните животни - идваме на помощ и ще ви представим любопитни факти за този период при гальовните животни.

 • 1. Когато женска котка забременее, тя се нарича „кралица“.

Няма спор, че тези животни наистина могат да бъдат възприемани като „кралски“, така че това напълно отива на тези елегантни животни.

 • 2. Когато котката е бременна, зърната ѝ „порозовяват".

бременна коткаСнимка: iStock

Ще забележите, че зърната на котката стават червени и уголемени, докато котката се готви да има своите бебета.

Dogsandcats.bg
 • 3. Котките могат да забременеят още на 4-месечна възраст.

Това е силно непрепоръчително, ако имате малко коте у дома, което живее с друго некастрирано и съществува опасност от чифтосване. Котенце на четири месеца е твърде младо за този момент (да не говорим за проблема с котешката популация и огромния брой бездомни животни), така че винаги се препоръчва кастриране в подходящия момент.

 • 4. Бременността на котката продължава 63-65 дни.

Това са малко повече от два месеца, така че нещата се случват доста бързо в света на котките. Това, съчетано с потенциала на котката да забременее толкова млада, означава, че женската котка може да бъде майка на 6-месечна възраст.

 • 5. Разгонена котка ще положи всички възможни усилия, за да се чифтоса.

бременна коткаСнимка: iStock

Мъркащите животни ще стоят на вратата, ще вдигат много шум и може да се опитат да се измъкнат. Желанието за чифтосване ще завладее цялото им съществуване. Това приключва едва когато забременеят или бъдат стерилизирани.

 • 6. Домашните котки обикновено се разгоняват от януари до август.

Точно така, гальовните животни имат специфичен сезон, свързан с топлото време и светлината, но той продължава дълго време. Женските котки имат няколко цикъла на разгонване годишно.

 • 7. Котката няма овулация, докато не се чифтоса.

Пенисът на мъжката котка и свъщност помага за стимулиране на овулацията. След като котките се чифтосват, женската котка ще влезе в овулация, така че яйцата могат да бъдат оплодени.

бременна коткаСнимка: iStock

 • 8. Котките могат да изпитат котешка версия на сутрешното гадене.

Кралиците могат да повръщат или да отказват храна, когато са бременни.

 • 9. Котките имат средно по четири котенца на котило.

Но те могат да имат по-малко и дори могат да имат до осем. По-младите котки са склонни да имат по-големи котила, вероятно защото телата им са достатъчно силни, за да поддържат всички тези котенца.

 • 10. В едно котило може да има котенца от различни котки.

Ако една котка се чифтосва с повече от един котарак, тя може да има котенца от повече от един баща в едно котило. Това води до разнообразие на котилото и различни цветове бебета.

 • 11. Бременните котки стават изключително привързани.

Когато женската котка е бременна, тя може да жадува за допълнително внимание от своите хора. Бременността може да бъде труден момент, така че напълно разбираме защо тя може да иска малко комфорт.

 • 12. Бременните котки са склонни на проблемно поведение.

Когато една котка е бременна, тя може да има проблеми да стигне до тоалетната. Не ѝ се сърдете. Техните котенца натискат пикочния си мехур, така че понякога може да им е трудно да го задържат.

 • 13. Котката може да се разгони отново 1-6 седмици след раждането, така че може да кърми едно котило и да е бременна с друго.

Репродуктивните цикли на котката се движат много бързо, така че е възможно една кралица да има няколко котила котенца годишно.

бременна коткаСнимка: iStock

 • 14. Котенцата винаги се раждат със сини очи.

При раждането очите на котето винаги са сини. В течение на няколко месеца след раждането цветът на очите може да се промени много, докато достигне окончателния си цвят.

Вижте още:

Трябва ли да кастрирам котката си

Коя е подходящата възраст за кастриране на котка

Как да се грижа за котка, която е кастрирана

Виж още