Как да се грижа за котка, която е кастрирана

котка след кастриране Снимка: iStock

К ато собственик на женска котка, вие отговаряте за последващите грижи за нея и осигуряването ѝ на щастлив живот, изпълнен с много забавления и любов. Ако сте решили да кастрирате гальовния си домашен любимец - трябва да се уверите, че помагате с всичко, от което се нуждае, за да се възстанови напълно след процедурата.

Трябва да сте подготвени, че котката ви ще бъде потисната първите няколко дни след кастрирането и ще забележите голяма промяна в поведението ѝ.

Това е нормално - все пак е преминала през анестезия, операция, а на всичкото отгоре след процедурата женските трябва да носи предпазна яка или дреха, за да не разшие шевовете си. Като заговорихме за шевове - ветеринарният лекар ще ви каже колко дни след процедурата трябва да ги проверите, за да се уверите, че котката ви се възстановява правилно.

Dogsandcats.bg

Какво трябва да знаем за възстановяването на котките след кастриране

котка след кастриранеСнимка: iStock

Ветеринарният лекар ще ви даде напътствия как да подходите след като вземете котката си от клиниката, но има няколко основни правила, към които можете да се придържате.

Добре е да подготвите пространството у дома. Ако живеете с куче или друга котка - подсигурете отделно помещение или място, където мяукащият спътник ще може да се възстановява необезпокояван след операцията.

Относно храненето - можете да оставите малко количество храна на котката си в купичката, за да може да си хапне, когато почувства глад. Не е необичайно, ако мъркащият спътник няма апетит часовете след като се върне у дома и дори през цялата следваща нощ. Скоро след това ще започне да се храни, като има вероятност апетитът да е повишен. Не е препоръчително да променяте диетата на котката си скоро след процедурата, защото можете да я стресирате след толкова много проблеми. 

Тя със сигурност ще трябва да премине на храна за кастрирани котки, но това трябва да се случи плавно, като започнете да смесвате храната, с която се е нагостявала досега с новата.

В случай че котката ви живее в двор и обикновено излиза навън - не бива да я пускате, докато не се възстанови напълно. В случай че мъркащият приятел показва признаци на намален апетит, летаргия, повръщане или диария след операцията - трябва да се обърнете към ветеринар.

Как да следим разреза, на кастрираната котка

котка след кастриранеСнимка: iStock

Важна част от възстановяването на вашата котка е поддържането на здравия разрез, така че трябва да го проверявате по инструкции на вашия ветеринарен лекар. Тази процедура е инвазивна - лекарите правят разрез в корема, за да отстранят яйчниците и матката, след което затварят с конци. Не бива да къпете котката си, защото може да увеличите риска от инфекция.

Друго опасно нещо е мяукащата красавица е да ближе шевовете си, така че задължително трябва да носи яка или да е облечена с дреха, която да не ѝ позволява да го прави. Ако забележите зачервяване, подуване, отворен разрез или нещо, което не ви се струва наред - свържете се с ветеринарния лекар.

Близо до зоната на оперираното място може да се появи малка бучка, но не трябва да се притеснявате, стига да не е болезнена, подута, зачервена или да не отделя никаква течност.

Кожата около „добрия“ разрез трябва да е с обичайния си цвят или леко розова. Възможно е да е по-червена през първите няколко дни след процедурата. При котките с бледа кожа може да се появявт синини, но това не е притеснително. Ако котката ви е активна - може да се появи кръв, затова трябва да се погрижите тя да е спокойна и да не играете с нея в дните след операцията.

Ако имате някакви притеснения относно възстановяването на вашата котка след като е кастрирана, свържете се с вашия ветеринарен лекар за съвет. Те ще могат да ви помогнат да разберете какво е нормално за вашата котка след операция и дали се нуждае от медицинска помощ.

Вижте още:

Трябва ли да кастрирам котката си

Коя е подходящата възраст за кастриране на котка

Увеличава ли се апетитът на котките след кастрация

Виж още