3 често срещани причини, поради които котките се гушкат със стопаните си

котка се гушка Снимка: iStock

Н якои котки обичат да се гушкат, винаги се опитват да скочат в скута ви, когато седнете за миг, след което веднага се увиват около краката, ако станете.

Други котки са по-отдалечени и предпочитат да запазят собственото си пространство.

Ако вашата котка обича да се гушка, това вероятно се дължи на любовта към топлината и сигурността, с които я дарявате, а може би и на вродената ѝ привързана природа. И все пак - знае ли се защо някои котки се гушкат толкова много? Няма научно обяснение, но пък можем да предположим, че са налице някои от следните причини:

1. Топлина

котка се гушкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките имат относително висока телесна температура в сравнение с хората и обичат да са на топло и уютно. Това е особено вярно, когато спят, тъй като вътрешната им температура спада, когато почиват. Котките трябва да използват изкуствени средства, за да се затоплят, като легла, одеяла - или да седнат в скута ви. Котка, която се гушка до вас и мърка в тези по-студени дни, може да бъде невероятно приятен и уютен завършек на деня ви, а тя ще е щастлива, тъй като е на топло и сигурно при вас.

2. Сигурност

Поведението на котките се основава най-вече на самосъхранение и котките са наясно, че са по-уязвими, когато спят. Това всъщност не е приложимо за съвременните ни домашни любимци, тъй като в днешно време собствениците на котки осигуряват на своите очарователни гальовни приятели безопасност, топлина, храна и всички други необходимости. Въпреки това естествените инстинкти са силни и котките често търсят безопасно място за дрямка.

Ако вашата котка обича да се гушка с вас, това е знак за силна връзка и категоричен комплимент. Вашият космат приятел може дори да меси с лапи краката ви или мекия ви пуловер. Някои котки стават много гальовни, ако нещо ги е разтревожило, като силен шум или нов домашен любимец в домакинството.

3. Привързаност

котка се гушкаСнимка: iStock

Котешкото поведение е очарователно и сложно, но понякога нещата са точно такива, каквито изглеждат. Някои котки просто обожават гушкането! Всички котки са индивидуални и някои са по-привързани от други. Някои обичат да се гушкат, други стоят близо до вас или следват навсякъде вкъщи. Каквото и поведение да проявява вашият мъркащ приятел, едно е сигурно - със сигурност се чувства добре във вашата компания и няма търпение да застанете на едно място, за да седне във вас!

Мога ли да накарам котката ми да ме гушка?

Нашите домашни котки са наша отговорност и тяхното здраве и щастие винаги трябва да бъде приоритет. Това включва зачитане на техните индивидуални предпочитания. Ако котката ви не е много гальовна, тогава опитайте някои други форми на любяща котешка комуникация, като например да мигате бавно срещу нея, т.н. „котешка целувка“ или да се сближите чрез игра.

Ако имате тревожна котка и се опитвате да изградите нейното доверие, за да ѝ позволите да бъде по-привързана, тогава предприемете процеса много бавно. Започнете, като прекарате време с нея, седнете близо до нея и я погалите леко, а след това я почерпите с някои вкусни лакомства. Галенето около бузите и брадичката ѝ ще помогне за разпространението на лицевите феромони, които помагат на котките да разгадаят какво е безопасно и надеждно.

Постепенно надградете до това да седите до котката си и бавно да се сгушвате с нея. Опитайте да сложите меко одеяло в скута си, за да ги примамите, или нещо вкусно за хапване. Достатъчно време и търпение са ключови за този тип промяна в поведението.

котка се гушкаСнимка: iStock

Някои мъркащи животни се гушкат постоянно в стопаните си, а други не толкова. Какъвто и да е характерът на вашата котка - трябва да я уважавате. Ако постоянно се намира около вас и във вашия скут - чувствайте се поласкани. Ако пък искате да насърчите гальовния спътник да идва по-често при вас - опитайте да отделяте повече време за забавления и игри с него, като след това го наградите с лакомства. Със сигурност това ще го стимулира да идва по-често при вас!

Виж още