3 често срещани зъбни заболявания, от които страдат котките

котешки зъби Снимка: Pixabay

П роблемите със зъбите и венците са често срещани при котките. Около 50-70% от възрастните мъркащи приятели развиват някаква форма на зъбно заболяване. Добрите новини са, че тези състояния са лечими, а още повече, че могат да се избегнат, ако полагате грижи за зъбите на гальовния ви съквартирант.

Тъй като месец февруари е посветен на денталното здраве на домашните любимци, използваме случая, за да ви разкажем малко повече за зъбните заболявания както за кучета, така и за котки и да ви напомним да се грижите за тях, според препоръките на вашия ветеринарен лекар.

При мъркащите приятели най-честите зъбни заболявания са свързани с възпаление на венците, а именно - гингивит, пародонтит и резорбция на зъбите. Тези състояния могат да причинят доста сериозен дискомфорт и болка на гальовните приятели, което със сигурност ще повлияе на качеството им на живот. Обикновено, котките намаляват значително порциите храна, просто защото не могат да дъвчат. Можем да ги разберем, защото много добре знаем какво е да ни боли зъб.

Нека да разгледаме трите често срещани котешки проблеми със зъбите и как да помогнем максимално на обичания ни домашен любимец.

Dogsandcats.bg

Гингивит

котешки зъбиСнимка: Pixabay

Това е вид възпаление на венците, което е често срещано и при хората. Обикновено се получава след като се е натрупала плака по зъбите, която съдържа бактерии. В плаката или филмът върху зъбите има както добри бактерии, така и лоши, от които трябва да пазим мъркащия приятел и всъщност причиняват гингивит.

Когато тази плака не се отстранява редовно, иначе казано - зъбите не се мият или се мият грешно, плаката прониква все по-дълбоко във венеца, което предизвиква възпаление. Това може да доведе до подуване, зачервяване, дискомфорт и дори кървене на венците. В зависимост колко е тежко възпалението, мъркащите приятели могат да намалят храненето или да го спрат, а също така отделят слюнка или развиват лош дъх. Някои гальовни животни пък ще започнат рязко да предпочитат мокрите храни и да избягват сухите.

Най-добрият начин за предотвратяване на състоянието е редовното премахване на натрупаната плака, чрез миене на зъбите. Тук, вашият ветеринарен лекар ще ви посъветва колко често трябва да го правите, с каква паста за зъби и вид четка.

В никакъв случай не мийте зъбите на котката си с човешка паста за зъби, защото тя съдържа токсични вещества за гальовния ви приятел!

Хубавото е, че обикновено котките, които са развили гингивит могат да се излекуват. Ветеринарният ви лекар ще препоръча лечение в зависимост колко е сериозна ситуацията на гальовния ви спътник. Възможно е да се наложи почистване на зъбите, приемане на антибиотици или отстраняване на възпалението, което е процедура, изискваща анестезия. Трябва да отбележим, че гингивитът може да се появи и поради инфекциозно заболяване, така че е важно да се обърне внимание на него, преди да се лекува гингивитът.

Пародонтит

Ако гингивитът не се контролира, той може да прогресира до по-тежко състояние, наречено пародонтит, което за съжаление не може да бъде обърнато. Това заболяване „атакува“ толкова силно венците, че разрушава тъканите, които прикрепят зъба към венеца и може да доведе до разхлабване и загуба на зъби. Пародонтитът почти винаги е резултат от нелекуван гингивит, така че контролирането на този процес е от решаващо значение.

Тъй като пародонтитът е по-тежък гингивит, симптомите са сходни - зачервяване, подуване и кървене на венците. Котките с такова възпаление не желаят да се хранят или хапват много малки количества мокра храна. Някои от тях се лигавят или обръщат главите си на една страна докато дъвчат. Също така, се наблюдава и оголване на корените на зъбите, а те самите стават подвижни. В най-тежките случаи мъркащият ви приятел може да загуби зъби.

Лечението на това състояние е сходно с това на гингивита, но лошото е, че при пародонтита е възможно премахването на зъби. „Добрата“ новина е, че все пак мъркащите приятели могат да живеят и да се хранят с по-малко зъби, стига да не изпитват болка и да хапват специална, по-мека храна.

котешки зъбиСнимка: iStock

Резорбция на зъбите

Това е процес, при който структурата на зъба се разрушава, като започва вътре в зъба и преминава към другите части. Това е може би най-честата причина, поради която тези приятели губят зъбите си, а лошото е, че обикновено котките не показват почти никакви признаци, че нещо се случва в зъбите им. Състоянието може да се види при появата на дефект в зъба, но това изисква преглед от ветеринар, който да го види. Като цяло, резорбцията на зъбите може да бъде свързана с гингивита, но не е задължително.

Състоянието е много болезнено за мъркащите приятели и освен, че не желаят да се хранят, могат да станат и много раздразнителни. Ветеринарният лекар би могъл да прецени как могат да се спасят зъбите на гальовния ви домашен любимец, но често се изисква и отстраняване на болните зъби.

 

Грижите за зъбите на вашия мъркащ приятел не бива да се пренебрегват, защото иначе могат да доведат до болезнени състояния, дискомфорт и дори отказ от храна. Всичко това може да се избегне, ако посещавате ветеринарния си лекар рутинно и следите внимателно цялостното здравословно състояние на гальовния спътник. Това не изисква твърде голямо усилие от ваша страна, а е от изключителна важност за котката ви! Ако сте пропуснали някой преглед или имате съмнения за състоянието на зъбите на вашия гальовен приятел, използваме момента да ви подсетим!

Вижте още:

Как да измия зъбите на котката ми

Виж още