3 основни причини, поради които котките имат подутини около устата

котка отблизо Снимка: iStock

В ероятно като чуете подуване около областта на устата на котката на ум ви идват няколко неща - котката ви е ужилена или ухапана от насекомо (особено ако прекарва време навън) или има проблем със зъбите.

Всъщност възможностите са повече и много неща могат да причинят възпаление - подуването е обща реакция на имунната система, която организмът проявява в отговор на много заплахи. Самото подуване обикновено се причинява от прилив на бели кръвни клетки и течности в областта, които бързат да се справят с проблема. Нека разгледаме някои от най-често срещаните неща, които могат да причинят подуване на устните или областта около устата на гальовните животни:

1. Травма

котка отблизоСнимка: iStock

Котките имат репутацията на изтънчени и елегантни, но опитът ни показва, че те съвсем редовно попадат в инциденти, битки и удари. Някои котки са много палави и винаги готови да си навлекат някоя неприятност. Не е необичайно гальовните животни да се впуснат с главата напред в някое място и устните могат да бъдат увредени в резултат на травмата.

Dogsandcats.bg

Както травмата, така и всяка последваща инфекция могат да доведат до подуване на устните. Обикновено устните са подути само на едно място, а около главата, ушите и шията може да има други рани. Струва си да проверите ноктите на котката си - изтърканите и повредени нокти са добър знак, че котката е преживяла нещо болезнено.

Подута устна в продължение на няколко дни, която котката може да облизва или почиства прекомерно, често се наблюдава при рани или отоци по други части на главата. Устните вероятно ще изглеждат зле и ще са болезнени при допир. Възможно е да има секрет или гной от подутата област и котките да капят от едната страна на устата. Затова не побързайте да заведете мяукащия приятел на ветеринар. 

2. Ужилвания, ухапвания или алергични реакции

котка отблизоСнимка: iStock

Обикновено това е по-скоро проблем на кучетата, тъй като те излизат по-често, но котките също могат да страдат от реакции към нещо като ужилване, ухапване или дори коприва. Ако котката ви е преследвала и се е опитала да изяде пчела или оса, например, ужилването в устата може да причини подуване на устните. Това са алергични реакции, но обикновено са леки. По-тежките алергични реакции са редки, но също са възможни. И в този случай устните вероятно ще бъдат подути само на едно място, въпреки че отоци може да има навсякъде.

Ако гальовният приятел е ужилен или ухапан и получава алергична реакция, вероятно той може да държи устата отворена и да диша тежко или учестено. Възможно е да има отоци или бучки по останалата част на тялото. Понякога се подува цялата глава! Котката ви ще бъде свръхчувствителна и развълнувана, като често ще капе силно от устата. Обикновено няма да има никакви секрети от подутия участък, но може да видите малко кафяво жило от пчела или оса - опитайте се да го изчистите и отстраните с леко докосване с пръст, ако можете да го направите безопасно. Ако не успеете - посетете възможно най-бързо ветеринарния лекар.

3. Заболяване на устата или зъбите

котка отблизоСнимка: iStock

мяукащите приятели са предразположени към заболявания на устата и зъбите. Те са известни като гингивит или стоматит, в зависимост от това кои части засягат и колко тежки са.

Докато при повечето животни плаката и зъбният камък се развиват бавно и постепенно, организмът на котките може да реагира неадекватно на бактериите и вирусите, които живеят в устата, и това да доведе до огромни възпаления, дори ако визуално зъбите изглеждат сравнително чисти и здрави. Това може дори да доведе до повторна абсорбция на зъбите обратно в челюстната кост. Това заболяване е наистина болезнено и неприятно, точно както болката в устата е за нас.

Освен подутата уста има и други симптоми, които гальовните животни показват при зъбни проблеми. Котката ви може да се храни бавно и ще избягва сухите храни. Може да забележите, че има лош дъх. Ако можете да видите зъбите на котката си, венците около някои или всички зъби ще бъдат силно зачервени, а по езика и покрива на устата също може да има червени петна. Котката ви може да обгрижва устата и да се облизва, а от устата може да има малки количества капки. Може да забележите кръв в купичката за вода, след като котката е пила.

Този списък в никакъв случай не е изчерпателен и има много причини, поради които котките могат да получат подуване на устните. Независимо от причината, трябва да потърсите професионална, експертна помощ от ветеринарен лекар възможно най-скоро. Само ветеринарният лекар може да постави правилна диагноза и да лекува тези проблеми, за да осигури най-бързото и правилно решение за вашата котка.

котка отблизоСнимка: iStock

Преглед при ветеринарен лекар

Най-добре е да потърсите съвет от вашия ветеринарен лекар, ако котката ви има подута устна. Има много причини, поради които гальовните приятели могат да страдат от проблеми в областта на устата и зъбите. За най-точна диагноза и най-подходящо лечение вашата котка се нуждае от професионална помощ възможно най-скоро. Всяко забавяне ще причини продължителна ненужна болка и дискомфорт. Най-голямото предизвикателство е, че всички тези причини за подуване на устните могат да изглеждат много сходни, но всички се нуждаят от различно лечение - така че е необходим преглед от ветеринар.

Вижте още:

Токсични ли са насекомите, които котките изяждат

Видове вътрешни паразити при котките

Котката ми е изяла пчела! Как да подходя?

Виж още